Αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία «Μάτι ξανά»: Με μπαλώματα δουλειά δεν γίνεται…



Φωτο αρχείου

Φωτο αρχείου


«Την άμεση ανάκληση της απόφασης του υπουργού Εσωτερικών για τον ορισμό και ανάθεση της τεχνικής και διοικητικής υποστήριξης της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρίας «Μάτι Ξανά» στις υπηρεσίες της Περιφέρειας Αττικής, καθώς και την άμεση πρόσληψη επαρκούς μόνιμου προσωπικού για τη στελέχωση όλων των υπηρεσιών της Περιφέρειας Αττικής», απαιτεί ο Σύλλογος Υπαλλήλων Περιφέρειας Αττικής (ΣΥΠΑ), με αφορμή την ανάθεση της τεχνικής και διοικητικής υποστήριξης για τη λειτουργία της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας με την επωνυμία «Μάτι Ξανά» σε υπηρεσιακές μονάδες της Περιφέρειας Αττικής».

Ο ΣΥΠΑ στην ανακοίνωσή του αναφέρει τα εξής:

«Παρότι είναι γνωστή η υποστελέχωση των υπηρεσιών όλων των περιφερειών, παρότι στην Περιφέρεια Αττικής οι κενές οργανικές θέσεις φτάνουν στο 38%, παρότι προσλήψεις μόνιμου προσωπικού έχουν να γίνουν εδώ και χρόνια και ο αριθμός βαίνει συνεχώς μειούμενος, παρότι μετά τις εγκληματικές καταστροφές που έγιναν στο Μάτι με τις πυρκαγιές της 23ης και 24ης Ιούλη 2018 έπρεπε να έχει σημάνει συναγερμός σε όλα τα επίπεδα και να γίνουν προσλήψεις όλων των απαραίτητων ειδικοτήτων, ώστε να μπορέσουν να προχωρήσουν τα αναγκαία έργα, να αντιμετωπιστούν όλα τα ζητήματα και να επουλωθούν οι πληγές που έμειναν, η κατάσταση είναι στο μηδέν….

Αυτό προκύπτει από την όλη πορεία των πολιτικών επιλογών κυβέρνησης και Περιφερειακής Αρχής. Στις 24.7.2019 έφτιαξαν την Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρεία «Μάτι Ξανά» με το ν. 4626/2019, με σκοπό σύμφωνα με όσα αναφέρονται «την προώθηση, εισήγηση, οργάνωση και υλοποίηση δράσεων για την αποκατάσταση του περιβάλλοντος και την ανάπλαση των περιοχών, για την προστασία της υγείας και την ασφάλεια των κατοίκων της Περιφερειακής Ενότητας Ανατολικής Αττικής, που επλήγησαν από τις πυρκαγιές της 23ης και 24ης Ιούλη 2018, καθώς και για τη βελτίωση της ζωής των κατοίκων».

Έξι μήνες μετά και αφού απαγόρευαν (άρθρο 2 παρ. 10 του ν.4626/2019) την πρόσληψη προσωπικού από την εταιρεία, ανακάλυψαν ότι η εταιρεία, που έφτιαξαν δεν έχει προσωπικό, ούτε διαθέτει τεχνική επάρκεια για να προχωρήσει η καταγραφή των επιπτώσεων, για να προχωρήσουν οι μελέτες των αναγκαίων έργων, υπηρεσιών κλπ!!!

Ποια έργα αλήθεια; Με ποια ιεράρχηση; Από ποιον σχεδιασμένα; Ποιες μελέτες; Ποιες υπηρεσίες;

Και τι λύση βρήκαν; «Να αναθέσουν την τεχνική και διοικητική υποστήριξη για τη λειτουργία της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας με την επωνυμία «Μάτι Ξανά» σε υπηρεσιακές μονάδες της Περιφέρειας Αττικής» και συγκεκριμένα στη Δ/νση Τεχνικών Έργων Ανατολικής Αττικής!!! με απόφαση του υπουργού Εσωτερικών (αριθμ. πρωτ. 4058/20-1-2020), μετά από αίτημα (αρ. πρωτ. 819797/11.12.2019) του Προέδρου της, Αντιπεριφερειάρχη Περιφερειακής Ενότητας Ανατολικής Αττικής!!!

Αναθέτουν ένα «επιπλέον» έργο στους υπάρχοντες λιγοστούς υπαλλήλους του δημοσίου για να κάνουν όλη τη «λάντζα», αντί ευθύς εξ αρχής να στελεχώσουν και να εξοπλίσουν όλες τις Τεχνικές Υπηρεσίες.

Φαίνεται πως θεωρούν ότι μπορούν να φορτώσουν κι άλλο τους υπαλλήλους των Τεχνικών Υπηρεσιών, που δεν ξέρουν που να «γείρουν» από τον τεράστιο όγκο υποχρεώσεων και αρμοδιοτήτων που έχουν και που είναι αγανακτισμένοι από τις ποινικές και αστικές ευθύνες που τους καταλογίζονται επειδή τους φορτώνουν όλες τις χρόνιες ελλείψεις, παραλείψεις και κακοδαιμονίες του αστικού κράτους.

Αποτελεί επιλογή όλων των μέχρι τώρα κυβερνήσεων και Περιφερειακών Αρχών την ώρα που απαξιώνουν τις δημόσιες υπηρεσίες με την «απαγόρευση» των προσλήψεων, με τις ελλείψεις σε μέσα, εξοπλισμό, αυτοκίνητα, βενζίνες, έξοδα κίνησης, εκτός έδρας κινήσεις κλπ, να διευρύνουν το απαράδεκτο και κοινώς αμφιλεγόμενο θεσμό των Αστικών Μη Κερδοσκοπικών Εταιρειών, που λειτουργούν «σύμφωνα με τους κανόνες της ιδιωτικής οικονομίας», με το πρόσχημα βέβαια ότι είναι πιο ευέλικτες και αποτελεσματικές.

Μόνο που έτσι η υλοποίηση δράσεων για την αποκατάσταση του περιβάλλοντος, για την ανάπλαση των περιοχών, για την προστασία της υγείας και την ασφάλεια των κατοίκων της Περιφερειακής Ενότητας Ανατολικής Αττικής, που επλήγησαν από τις πυρκαγιές στο Μάτι, θα βαδίζει με ρυθμούς «χελώνας».

Στεκόμαστε απέναντι σε αυτές τις επιλογές και απαιτούμε:

Την άμεση ανάκληση της απόφασης (4058/20-1-2020-ΑΔΑ:Ω2ΑΘ46ΜΤΛ6-ΣΦΜ) του υπουργού Εσωτερικών για τον ορισμό και ανάθεση της τεχνικής και διοικητικής υποστήριξης της ΑΜΚΕ «Μάτι Ξανά» στις υπηρεσίες της Περιφέρειας Αττικής.

Την άμεση πρόσληψη επαρκούς μόνιμου προσωπικού για τη στελέχωση όλων των υπηρεσιών της Περιφέρειας Αττικής.

Την αντιμετώπιση των ιδιαίτερων προβλημάτων, που αντιμετωπίζουν οι συνάδελφοι στις Τεχνικές κ.ά. υπηρεσίες, τόσο κατά την εκτέλεση των αρμοδιοτήτων τους, όσο και με τις ποινικές και αστικές ευθύνες, που τους φορτώνονται.

Οι υπάλληλοι της Περιφέρειας Αττικής ούτε μπορούν, ούτε επιθυμούν να γίνουν ο μπαλαντέρ που θα «κολλάει» σε όλες τις δουλειές, με αμφιλεγόμενο όφελος για το λαό».

                          
  Π.Ε.Ι. Λεωφορείου              Π.Ε.Ι. Φορτηγού                                    Kαταστατικό                          ΚΟΚ     Συνδικάτου ΟΑΣΑ
      
        Συνοπτικός
   Εργασιακός Οδηγός