Η γαλάζια και η ροζ περίοδος του Πικάσο



Το Κέντρο Πολιτισμού Ιδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» (ΚΠΙΣΝ) παρουσιάζει έως τις 31 Μάη στην Αίθουσα Πολλαπλών Προβολών της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδας την οπτικοακουστική εγκατάσταση «Πικάσο: Γαλάζια και ροζ περίοδος» και θέμα τα πρώτα χρόνια της καλλιτεχνικής δημιουργίας του Πάμπλο Πικάσο.

Πρόκειται για ένα οπτικοακουστικό ταξίδι στα πρώτα χρόνια (1900 – 1907) του Πάμπλο Πικάσο μέσα από εφαρμογές που φέρνουν τους επισκέπτες σε άμεση επαφή με τη δημιουργική διαδικασία του μεγάλου καλλιτέχνη, αλλά και με το ιστορικό πανόραμα της εποχής. Δύο διαδραστικά βιβλία συνδυάζουν την απτική εμπειρία των τυπωμένων, εικονογραφημένων βιβλίων. Κάποια κομμάτια των βιβλίων είναι τυπωμένα, ενώ άλλα έχουν κινούμενες εικόνες που προβάλλονται όταν ο επισκέπτης ακουμπήσει ένα συγκεκριμένο σημείο του βιβλίου. Για παράδειγμα, φωτογραφίες από γκαλερί, στούντιο ή εστιατόρια εμφανίζονται διαδραστικά όταν ακουμπήσει κανείς σημεία του χάρτη του Παρισιού. Με την αφή αλλάζουν, επίσης, τα χρώματα ενός πίνακα ή εμφανίζονται τα προσχέδια του καλλιτέχνη για ένα έργο του. Σύντομα ηχητικά στοιχεία συμπληρώνουν τις κινούμενες εικόνες. Το περιεχόμενο των βιβλίων επικεντρώνεται στη στιλιστική ανάπτυξη του Πικάσο την επταετία 1900 – 1907, κατά την οποία άνοιξε το δρόμο για την εμφάνιση του κυβισμού.

Επιπλέον, μέσα από μία ταινία με δέκα κεφάλαια παρουσιάζεται το ιστορικό πλαίσιο στο οποίο εργάστηκε ο Πικάσο. Ακόμα, κάθε μήνα ένας ομιλητής θα παρουσιάζει πλευρές του έργου του μεγάλου ζωγράφου.

Μέρες και ώρες λειτουργίας: Δευτέρα – Παρασκευή 13.00 – 22.00, Σάββατο – Κυριακή 09.00 – 22.00 (έως τις 12 Απρίλη), Δευτέρα – Κυριακή 09.00 – 22.00 (έως 26 Απρίλη), Δευτέρα – Παρασκευή 13.00 – 22.00, Σάββατο – Κυριακή 09.00 – 22.00 (έως 31 Μάη).

Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

                          
  Π.Ε.Ι. Λεωφορείου              Π.Ε.Ι. Φορτηγού                                    Kαταστατικό                          ΚΟΚ     Συνδικάτου ΟΑΣΑ
      
        Συνοπτικός
   Εργασιακός Οδηγός