Συνδικάτο Τηλεπικοινωνιών – Πληροφορικής : Μέτρα για τον κορωνοϊό: Φέρνουμε στο επίκεντρο τις δικές μας ανάγκες



Δεν επιτρέπουμε σε κανέναν με αφορμή την αντιμετώπιση της επιδημίας να καταργήσει δικαιώματα, συλλογικές συμβάσεις εργασίας, να χάσουν οι εργαζόμενοι μεροκάματα, ασφαλιστικές εισφορές, να δουλέψουν από το σπίτι ή να αναγκαστούν να πάρουν κανονική άδεια, όπως ορισμένες επιχειρήσεις προσπαθούν να επιβάλλουν.

ΦΕΡΝΟΥΜΕ ΣΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ ΤΙΣ ΔΙΚΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΓΚΕΣ

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ

Διασφάλιση και κατοχύρωση των δικαιωμάτων των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς, αλλά και όσων είτε νοσούν οι ίδιοι και μένουν στο σπίτι, είτε περιθάλπουν ασθενείς της οικογένειάς τους, είτε έχει διακοπεί η εργασία τους λόγω των προληπτικών μέτρων.

Τα όρια του συστήματος τους φτάνουν μέχρι έναν ιό!!!

Η επιδημία του κορωνοϊου ανέδειξε και αναδεικνύει καθημερινά την γύμνια της πολιτικής όλων των κυβερνήσεων. Είναι διαχρονική επιλογή που συνεχίζεται και σήμερα από την κυβέρνηση ΝΔ η υποχρηματοδότηση όλων των δημόσιων δομών Υγείας, η εμπορευματοποίηση της. Είναι διαχρονική επιλογή που συνεχίζεται η έλλειψη σε ανθρώπινο δυναμικό, που ενισχύεται από το νομοσχέδιο που έφερε η κυβέρνηση για ψήφιση χτες και αποδυναμώνει τον ενιαίο χαρακτήρα που θα πρέπει να έχει η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, το να είναι ατομική ευθύνη και όχι συλλογική παροχή του κράτους σε όλους η πρόληψη, η υγεία

Την γύμνια τους την παραδέχονται με όλα τα μέτρα που εξαγγέλλουν, που δείχνουν ότι δεν μπορούν να καλύψουν ούτε τις στοιχειώδεις ανάγκες για την πρόληψη και προστασία της υγείας των εργαζόμενων και του λαού.

Κριτήριο τους η προστασία της κερδοφορίας των μεγάλων ομίλων

Γι΄ αυτό αντί να δίνουν κονδύλια ώστε τα μέτρα προφύλαξης να τα παρέχει το κράτος δωρεάν σε όλο τον πληθυσμό και να παταχθεί η αισχροκέρδεια, δίνουν φοροαπαλλαγές για τις “πληττόμενες” εταιρείες. Γι’ αυτό αντί να προχωρήσουν άμεσα με πρόσληψη μόνιμου προσωπικού πλήρους απασχόλησης και την μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων και των επικουρικών στα νοσοκομεία απολύουν συμβασιούχους στα νοσοκομεία.

Από κοντά και οι εταιρείες του κλάδου μας

Στον ΟΤΕ τις επόμενες μέρες προχωρούν στην απολύμανση κεντρικών κτηρίων ζητώντας από τους εργαζόμενους να εργαστούν από το σπίτι ενώ σε όσους δεν έχουν αυτή τη δυνατότητα τους ενημερώνουν προφορικά να πάνε στο κτήριο της Ηλιούπολης.

Στη Vodafone στις εργαζόμενες μητέρες αλλά και σε όλους τους εργαζόμενους προτείνουν άδεια κανονική.

Στην Teleperformance «μέτρο προστασίας» έγινε η υποχρεωτική θερμομέτρηση από security στην είσοδο του κτηρίου!

Σε ΟΤΕ Vodafone Wind σε πολλές εταιρείες πληροφορικής του κλάδου είναι ένα βήμα πιο μπροστά: βρήκαν την λύση απέναντι στον κορωνοϊο: είναι από την μια η διασπορά τμημάτων σε διάφορα κτήρια και από την άλλη η εργασία από το σπίτι.

Τι μας προτείνουν οι εταιρείες δηλαδή; Έχεις άρρωστο στο σπίτι; πάρε και τους πελάτες του ΟΤΕ στο σπίτι να συνεχίζεις να τους εξυπηρετείς. Έχεις συγγενή που ανήκει σε ευπαθή ομάδα; Μπορείς να τον φροντίζεις στο σπίτι αφού πρωτοβάθμια φροντίδα δεν υπάρχει και οι ΜΕΘ δεν επαρκούν αλλά πάρε και το λαπτοπ σου και συνέχιζε να επιλύεις προβλήματα για το καλό της εταιρείας. Έχεις τα παιδιά στο σπίτι γιατί έκλεισαν τα σχολεία; Μπορείς να ασχολείσαι με την διαπαιδαγώγηση τους, να τα προσέχεις, να τους μαγειρεύεις και ταυτόχρονα να γράφεις και κώδικα μην τύχει και μείνει πίσω το έργο του ομίλου. Είσαι νέος εργαζόμενος και η εταιρεία έκλεισε προληπτικά; Μπορείς να κάθεσαι στον καναπέ σου (γιατί όχι εργονομική καρέκλα αλλά ούτε γραφείο δεν έχεις στο σπίτι) και να κάνεις skype συναντήσεις μέχρι να γίνει απολύμανση…

Για να είμαστε τίμιοι βέβαια η Vodafone τα έχει πει από παλιότερα όταν “παρείχε” την δυνατότητα στους πλημμυροπαθείς εργαζόμενους της Μάνδρας και στους πυρόπληκτους εργαζόμενους της στο Μάτι να δουλεύουν από το σπίτι…

Με απλά λόγια η εργοδοσία προσπαθεί να εφαρμόσει de facto τις ελαστικές μορφές, την τηλεργασία, κάτι που διακαώς επιθυμεί καιρό τώρα, αξιοποιώντας τις υφιστάμενες υποδομές. Η μονομερής και σε πολλές εταιρίες υποχρεωτική και καθολική εφαρμογή του μέτρου της τηλεργασίας αποτελεί παραδοχή της γύμνιας κυβέρνησης και εργοδοσίας που στο όνομα του κόστους οφέλους δεν παίρνουν όλα εκείνα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία της υγείας και της ασφάλειας των εργαζόμενων.

Κριτήριο μας η θωράκιση της δημόσιας υγείας, η στήριξη των εργαζόμενων και των οικογενειών τους

Η προστασία, η πρόληψη είναι συλλογική υπόθεση και όχι ατομική. Δεν ξεκινάει και τελειώνει στην πόρτα του σπιτιού μας, αλλά εργοδοσία και κράτος οφείλουν να πάρουν ουσιαστικά μέτρα σε όλους τους τομείς της ζωή μας.

Είναι αναγκαία η συνεχής ενημέρωση και η λήψη των απαραίτητων, κάθε φορά, μέτρων με βάση τις υποδείξεις των επιστημόνων και μοναδικό κριτήριο την προστασία της δημόσιας υγείας, καθώς εξελίσσονται και μεταβάλλονται οι συνθήκες. ΔΕΝ ΚΑΝΟΥΜΕ ΒΗΜΑ ΠΙΣΩ ΑΠΟ:

Το άνοιγμα όλων των κλειστών Μονάδων Εντατικής Θεραπείας και την λειτουργία όλων των ανενεργών μονάδων Υγείας.

Την 24ωρη λειτουργία των μονάδων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Την άμεση πρόσληψη μόνιμου προσωπικού πλήρους απασχόλησης και μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων και των επικουρικών στα νοσοκομεία .

Την δωρεάν από το κράτος παροχή όλων των μέτρα προφύλαξης σε όλο τον πληθυσμό για να παταχθεί η αισχροκέρδεια.

Την ιατρική παρακολούθηση προνοιακών ιδρυμάτων, σχολείων όλων των βαθμίδων, στρατιωτικών μονάδων και προσφυγικών δομών.

Με ευθύνη του κράτους μέτρα προστασίας σε χώρους αναγκαστικής συνάθροισης, όπως Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Ειδικά για τους χώρους δουλειάς θεωρούμε αναγκαίο τα μέτρα που λαμβάνονται να είναι δουλειά μιας επιστημονικής επιτροπής, γιατί τα μέχρι τώρα μέτρα που έχουν αναγγελθεί και από την κυβέρνηση και από την εργοδοσία του κλάδου και συνολικότερα έχουν μοναδικό κριτήριο το κόστος και δεν επιτρέπει να αντιμετωπίσουμε την τρέχουσα κατάσταση με όρους που να διασφαλίζουν την υγεία και την ζωή χιλιάδων συναδέλφων στον κλάδο μας.

ΝΑ ΜΗ ΧΑΘΕΙ: ΚΑΝΕΝΑ ΜΕΡΟΚΑΜΑΤΟ – ΑΔΕΙΑ – ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ ΕΙΣΦΟΡΑ – ΚΑΝΕΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΜΑΣ

Καμία αρνητική αλλαγή στις υπάρχουσες συλλογικές συμβάσεις από εργοδότη ή την κυβέρνηση

Ø Δεν αποδεχόμαστε καμιά αρνητική αλλαγή, στους όρους και τις συνθήκες δουλειάς μας, στα δικαιώματα μας, στο όνομα της αντιμετώπισης της πανδημίας. Χαρακτηριστικά η εργασία από το σπίτι δεν προβλέπεται από καμιά συλλογική σύμβαση εργασίας.

Ø Να εξασφαλιστούν έκτακτες άδειες ειδικού σκοπού με αποδοχές για όσους εργαζόμενους χρειαστεί να μείνουν σπίτι είτε για τη φύλαξη παιδιών ή ασθενών είτε από μέτρα που έχουν να κάνουν για την αντιμετώπιση της επιδημίας (πχ κλείσιμο κτηρίων για απολυμάνσεις κτλ).

Αν για οποιοδήποτε λόγο ο εργαζόμενος δεν μπορεί να δουλέψει στο χώρο δουλειάς με εξασφαλισμένες συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας, με ευθύνη του κράτους και της εργοδοσίας να παίρνει άδεια ειδικού σκοπού με πλήρεις αποδοχές.

Καμιά μετακίνηση εργαζομένων από κτίριο σε κτίριο που αποδιοργανώνει τις συνθήκες δουλειάς και την καθημερινότητα των συναδέλφων, ειδικά σε μια περίοδο που ο ίδιος χρειάζεται να φροντίσει για την υγεία του και της οικογένειας τους εφόσον το κράτος δεν την εγγυάται.

Το ίδιο ισχύει και για τους χώρους δουλειάς που υπάρχει μεγάλος αριθμός εργαζόμενων στον ίδιο χώρο, πχ τηλεφωνικά κέντρα, εταιρίες πληροφορικής, όπου απαιτούμε, η εργοδοσία να αποσυμφορήσει τους χώρους, δίνοντας ειδικές άδειες με πλήρεις αποδοχές και όχι αναγκάζοντας τους εργαζόμενους να παίρνουν από την κανονική τους άδεια, ή να δουλεύουν στο σπίτι.

Ø Ειδικά για τα τμήματα εργαζόμενων και τις επιχειρήσεις που η δουλειά τους αφορά στην λειτουργία του δικτύου επικοινωνιών για τις ανάγκες του λαού, η εργασία να γίνεται με καθεστώς προσωπικού ασφαλείας, και με όλα τα μέτρα που είναι αναγκαία για την υγεία και ασφάλεια των εργαζομένων, με συχνές απολυμάνσεις, με γιατρούς εργασίας σε κάθε βάρδια, με παροχή στους εργαζόμενους όλων των μέσων ατομικής προστασίας με ευθύνη εργοδοσίας και κράτους.

Ø Κάθε εργαζόμενος που αντιμετωπίζει προβλήματα υγείας, εγκυμονούσες, γονείς με παιδιά ΑΜΕΑ, να λαμβάνουν για όσο διάστημα χρειαστεί ειδική άδεια με πλήρης αποδοχές.

Ø Κανένας εργαζόμενος να μην αποδεχτεί την εργασία από το σπίτι ως μέτρο ενάντια στην επιδημία, καθώς δεν εξασφαλίζονται οι όροι και οι συνθήκες εργασίας, καταστρατηγούνται δικαιώματα στο ωράριο, στα διαλείμματα, στην πρόληψη από παράγοντες που επιβαρύνουν την υγεία του κατά τη διάρκεια της δουλειάς του.

Απαιτούμε τώρα.

Ø Τη συγκρότηση μεικτών υγειονομικών επιτροπών ανά εταιρεία στις οποίες θα συμμετέχουν εκπρόσωποι της εργοδοσίας, των εργαζόμενων (ΕΥΑΕ) και εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό. Με αυτό τον τρόπο θα διασφαλίσουμε ότι οι αποφάσεις θα λαμβάνονται με βάση τα ιατρικά δεδομένα και τις ανάγκες που προκύπτουν στους χώρους δουλειάς.

Ø Να ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα προστασίας για τους εργαζόμενους που έρχονται σε επαφή με πελάτες (τεχνικοί, καταστήματα) με βάση τις οδηγίες των επιστημόνων.

Ø Κεντρική προμήθεια προϊόντων για απολύμανση με πιστοποίηση, απολυμαντικά διαλύματα για καθαρισμό χεριών και επιφανειών για εργαζόμενους που έχουν καθημερινή επαφή με κοινό – πελάτες αλλά και μέτρα για την απολύμανση και σωστή χρήση των εργαλείων της δουλειάς μας, πχ ακουστικά, πληκτρολόγια κλπ.

Καλούμε τα σωματεία του κλάδου να αναλάβουν πρωτοβουλία και με υπευθυνότητα να οργανωθεί συλλογικά η θωράκιση της υγείας και των δικαιωμάτων των εργαζόμενων .

                          
  Π.Ε.Ι. Λεωφορείου              Π.Ε.Ι. Φορτηγού                                    Kαταστατικό                          ΚΟΚ     Συνδικάτου ΟΑΣΑ
      
        Συνοπτικός
   Εργασιακός Οδηγός