Καταγγέλλουν τα ανεπαρκή μέτρα προστασίας της υγείας και την εργοδοτική ασυδοσία



«Άμεσα να παρθούν μέτρα για την προστασία της υγείας όλων των εργατοϋπαλλήλων στο λιμάνι», τονίζει σε ανακοίνωσή της η Δημοκρατική Ενότητα Λιμανιών.

Καταγγέλλει ότι «η πολυδιαφημιζόμενη κοινωνική προσφορά της «COSCO» για υγειονομικό υλικό ενάντια στην εξάπλωση του κορονοϊού, δεν αφορά εμάς που εργαζόμαστε μέσα στο λιμάνι. Αφορά μόνο τη βελτίωση του εταιρικού κοινωνικού προσώπου του μονοπωλιακού ομίλου κι όχι την προστασία των εργατοϋπαλλήλων στο λιμάνι του Πειραιά. Πώς αλλιώς μπορεί να ερμηνευτεί η απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί στους χώρους μας; Δεν έχουν ληφθεί μέτρα για την προστασία της υγείας μας παρά μόνο κάποια αντισηπτικά στους γενικούς χώρους του λιμανιού. Ως εκεί φθάνει η ευαισθησία της εταιρείας». (Διαβάστε αναλυτικά εδώ)

«Σαν έτοιμοι από καιρό, μεγαλοεργοδοσία των σούπερ μάρκετ και κυβέρνηση προχωρούν το σχέδιο περαιτέρω ελαστικοποίησης των ωραρίων εργασίας και ξηλώματος της αργίας της Κυριακής», καταγγέλλει ο Κερκυραϊκός Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων. Σημειώνει ότι «αξιοποιούν την πανδημία, τη δυστυχία και το θάνατο για να βάλουν στη ζωή πάγια αιτήματα των μεγαλοεργοδοτών, όπως τα παραπάνω. Τα σόου που στήνουν σε τηλεοπτικά παράθυρα αλλά και μέσα στους εργασιακούς χώρους με δακρύβρεχτες ανακοινώσεις του τύπου «εμείς δεν θέλουμε αλλά η κυβέρνηση μας αναγκάζει», δεν πείθουν κανένα». (Διαβάστε αναλυτικά εδώ)

Το Συνδικάτο Οικοδόμων Χαλκιδικής σημειώνει: «Είναι γνωστό ότι η εργασία στο χώρο της οικοδομής, σε μεγάλα εργοτάξια, δημόσια και ιδιωτικά έργα που συγκεντρώνουν εκατοντάδες εργαζόμενους δεν έχει ανασταλεί, όπως συμβαίνει σε άλλους κλάδους. Οι μεγάλες κατασκευαστικές εταιρείες, στην πλειοψηφία τους, όχι μόνο δεν έχουν πάρει στοιχειώδη μέτρα για την αντιμετώπιση της διασποράς και διάδοσης του κορονοϊού (αντισηπτικά, κατάλληλα μέσα ατομικής προστασίας, ενημέρωση των εργαζομένων από τον τεχνικό και το γιατρό εργασίας), αλλά εντατικοποιούν την εργασία με ατέλειωτα ωράρια και δουλειά το Σαββατοκύριακο».

Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Φωκίδας με ανακοίνωσή του αναφέρεται στις ελλείψεις και τα προβλήματα στο Νοσοκομείο της Άμφισσας, σημειώνοντας ότι «δεν έχει προχωρήσει καμία πρόσληψη υγειονομικού προσωπικού, με αποτέλεσμα σε περίπτωση εμφάνισης κρούσματος κορονοϊού να μπλοκάρει ολόκληρο το σύστημα. Ήδη το μισό μήνα στο παθολογικό και καρδιολογικό τμήμα των ΤΕΠ δεν πραγματοποιούνται εφημερίες από τους αντίστοιχους ειδικευμένους γιατρούς, αλλά από γενικούς ιατρούς από τα Κέντρα Υγείας Ιτέας και Λιδωρικίου αποδυναμώνοντας τα Κέντρα Υγείας. Ωστόσο οι καταγγελίες εργαζομένων φέρνουν στην επιφάνεια και το πρόβλημα της ελλιπούς ενημέρωσης ολόκληρου του προσωπικού στην περίπτωση εμφάνισης ύποπτων κρουσμάτων κορονοϊού (σύμφωνα με τον ορισμό που δίνει ο ΕΟΔΥ), δεν τηρείται το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ, ενώ η πρώτη επαφή του υγειονομικού προσωπικού γίνεται χωρίς τη χρήση των απαραίτητων μέτρων ατομικής προστασίας που ούτως ή άλλως βρίσκονται σε έλλειψη εκθέτοντας σε κίνδυνο την υγεία των νοσηλευτών και των ιατρών αλλά και των υπολοίπων ασθενών που βρίσκονται στα ΤΕΠ. Πρόσφατα μάλιστα τοποθετήθηκε από τη διοίκηση κοντέινερ υποδοχής ύποπτων κρουσμάτων που σε καμία περίπτωση δεν καλύπτει τις συνθήκες υγιεινής (δεν έχει τουαλέτα) αλλά ούτε και θέρμανση. Σε έλλειψη βρίσκονται και τα τεστ κορονοϊού γεγονός που αναγκάζει τους γιατρούς να αξιολογήσουν τα πιο σοβαρά περιστατικά με συμπτώματα ως ύποπτο κρούσμα, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρχουν και να κυκλοφορούν ασθενείς με ήπια συμπτώματα που μπορεί να νοσούν από τον κορονοϊό, μεγαλώνοντας τον κίνδυνο διασποράς. Σοβαρά προβλήματα θα προκύψουν σε περίπτωση εμφάνισης κρούσματος, καθώς στο νοσοκομείο δεν υπάρχουν θάλαμοι νοσηλείας αρνητικής πίεσης και οι ασθενείς θα νοσηλευτούν σε απλούς θαλάμους», σημειώνει το ΕΚ Φωκίδας, απαιτώντας άμεσα μέτρα.

Αντίστοιχα το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Νάουσας καταγγέλλει τις ελλείψεις στο σύστημα υγείας και τη στάση της κυβέρνησης που βγάζει σε πόλεμο το υγειονομικό προσωπικό χωρίς όπλα και παράλληλα σημειώνει: «Γνωρίζουμε καλά την κατάσταση που επικρατεί αυτήν την περίοδο στους χώρους δουλειάς. Οι εργαζόμενοι φοβούνται ακόμα και να αναφέρουν την άδεια ειδικού σκοπού, δεν παρέχονται μέσα ατομικής προστασίας, δεν τηρούνται τα συνιστώμενα από τους επιστήμονες μέτρα πρόληψης. Ατέλειωτες υπερωρίες και εξοντωτική εντατικοποίηση της δουλειάς. Και δεν ξεχνάμε τους συνάδελφους στον Επισιτισμό που από τη μια μέρα στην άλλη βρέθηκαν χωρίς μεροκάματο. Δεν θα την πληρώσουμε πάλι εμείς! Δεν θα επιτρέψουμε κυβέρνηση και εργοδοσία να φορτώσουν και την πανδημία στις πλάτες των εργαζομένων. Οι μάσκες δεν μπορούν να πνίξουν τη φωνή μας. Καλούμε τους εργαζόμενους για οποιοδήποτε πρόβλημα αντιμετωπίζουν στο χώρο δουλειάς τους, να απευθύνονται στα σωματεία τους και στο Εργατικό Κέντρο Νάουσας (τηλ. επικοινωνίας: 2332022230, 6977801458, 6976664248, 6978129509)». (Διαβάστε αναλυτικά εδώ)

Το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Δυτικής Αττικής κάνει λόγο για καταγγελίες που έχει δεχτεί και αφορούν ανεπαρκή ή και ανύπαρκτα μέτρα προστασίας των εργαζομένων στις αποθήκες. Επιπλέον, σημειώνει ότι «η εργοδοσία στις αποθήκες των Super Markets και των Logistics εταιρειών απαιτεί υπερωρίες, εργασία στο ρεπό και την Κυριακή, εντατικοποιεί τους ρυθμούς δουλειάς εξουθενώνοντας φυσικά τους εργαζόμενους! Υπάρχουν φαινόμενα που εργαζόμενοι φεύγουν άρρωστοι από τη δουλειά και δεν υπάρχει καμία ενημέρωση εάν πρόκειται για κρούσματα από τον κορονοϊό, εάν πρέπει να μπουν οι συνάδελφοί τους σε καραντίνα». Το Σωματείο απαιτεί μια σειρά μέτρα προστασίας και καλεί τους εργαζόμενους να ενημερώσουν και να δυναμώσουν το σωματείο τους. (Διαβάστε αναλυτικά εδώ)

                          
  Π.Ε.Ι. Λεωφορείου              Π.Ε.Ι. Φορτηγού                                    Kαταστατικό                          ΚΟΚ     Συνδικάτου ΟΑΣΑ
      
        Συνοπτικός
   Εργασιακός Οδηγός