Καταγγελία του Συνδικάτου Ηλεκτρολόγων Αττικής για την έλλειψη μέτρων προστασίας των τεχνικών στο νοσοκομείο “Ευαγγελισμός”



Το Συνδικάτο Ηλεκτρολόγων νομού Αττικής καταγγέλλει την άκρως επικίνδυνη στάση των Διοικήσεων τόσο του νοσοκομείου «Ευαγγελισμός», όσο και της κοινοπραξίας των εταιρειών (invite ΑΕ, ISS) που έχουν αναλάβει την τεχνική υποστήριξη και συντήρηση των κτηριακών εγκαταστάσεων του εν λόγω νοσοκομείου. Από κοινού και κάτω από την κυβερνητική ομπρέλα, μετακυλούν ο ένας στον άλλον, την ευθύνη τους να καλύπτουν όλα τα απαραίτητα μέσα ατομικής προστασίας (ΜΑΠ) (γάντια, μάσκες, αντισηπτικά, προστατευτικές στολές κτλ) και τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στους εργαζόμενους που καλούνται να εργασθούν μέσα σε πτέρυγες όπου νοσούν ασθενείς με κορονοϊό. Όποια μέσα παρέχονται μέχρι στιγμής (και αυτό με το σταγονόμετρο) είναι από το νοσοκομείο.

Υπάρχουν αναφορές πως ήδη δυο εργαζόμενοι χωρίς ουσιαστικά κανένα μέσο προστασίας μπήκαν σε πτέρυγες όπου νοσούν ασθενείς από τον συγκεκριμένο επικίνδυνο ιό. Αυτό φανερώνει από την μια, την αυτοθυσία των εργαζομένων και από την άλλη, την εγκληματική στάση της εργοδοσίας που με τις πλάτες της κυβέρνησης παίζει με τις ζωές των εργαζομένων και των ασθενών αφού κινούνται με βάση τον άξονα ΚΟΣΤΟΥΣ – ΚΕΡΔΟΥΣ.

Αυτή η κατάσταση οδηγεί σε σοβαρό κίνδυνο τόσο την υγεία των τεχνικών που καλούνται να εισέρχονται σε θαλάμους όπου νοσούν ασθενείς από τον κορονοϊό χωρίς υποτυπώδη προστασία, όσο και τις οικογένειες τους, αλλά και τους υπόλοιπους εργαζόμενους και ασθενείς στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» με τους οποίους έρχονται σε επαφή, αφού πρόκειται για τμήμα εργαζομένων που από τη φύση των καθηκόντων τους απασχολούνται σε όλα τα τμήματα του νοσοκομείου.

Η μια εκ των δυο εταιρειών μέσω εκπροσώπου της μάλιστα, άφησε στην …. «κρίση των εργαζομένων» να αποφασίζουν με βάση την καταλληλότητα και επάρκεια των μέσων προστασίας που τους δίνονται από το νοσοκομείο, αν θα μπουν ή όχι σε χώρο με ασθενείς που νοσούν από τον κορονοϊό. Ενώ η άλλη στο site της κάνει λόγο για «ηθική και υπευθυνότητα».

Και επιπλέον, δεν είναι πολύ διαφορετική η κατάσταση και όσον αφορά στους ελάχιστους μόνιμους συναδέλφους της Τεχνικής Υπηρεσίας.

Τί γνώμη έχει η διοίκηση του νοσοκομείου και η κοινοπραξία των εταιρειών (invite ΑΕ, ISS) για όλα αυτά;

Τί θα συμβεί αν κάποιος εργαζόμενος στην τεχνική υπηρεσία κολλήσει τον ιό;

Τί θα συμβεί αν ξαναχρειαστεί (όπως έχει ήδη γίνει) η παρέμβαση τεχνικού σε αποκατάσταση βλάβης χωρίς τα κατάλληλα μέσα προστασίας; Για παράδειγμα, αν κοπεί η παροχή οξυγόνου ή ρεύματος σε ένα χώρο, τι ακριβώς θα γίνει; Υπάρχουν μήπως τα περιθώρια να το σκεφτούμε και να επιλέξουμε τι θα κάνουμε «κατά την κρίση μας» την κρίσιμη εκείνη στιγμή;; Θα πάρουν την ευθύνη οι εργαζόμενοι αν θα ζήσουν οι ασθενείς ή οι ίδιοι;

Είναι γεγονός πως οι πολιτικές αποφάσεις τόσο των προηγούμενων κυβερνήσεων όσο και της σημερινής, οδήγησαν το σύστημα υγείας σε διάλυση ενισχύοντας ταυτόχρονα, την επιχειρηματικότητα στην υγεία και την παραπέρα ιδιωτικοποίηση και εμπορευματοποίηση τομέων του δημόσιου νοσοκομείου. Η κατάσταση που επικρατεί σήμερα, στα νοσοκομεία, με αφορμή τον κορονοϊό, αποκαλύπτει την γύμνια του συστήματος υγείας και τον κίνδυνο μέσα στον οποίο καλούνται οι εργαζόμενοι να εργασθούν με μισθούς πείνας, εκτεθειμένοι πλήρως σε σοβαρούς κινδύνους, χωρίς μέσα και μέτρα προστασίας και χωρίς ένταξη στα βαρέα και ανθυγιεινά ένσημα.

Αγωνιζόμαστε και απαιτούμε άμεσα:

Να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα που διασφαλίζουν την υγεία των όλων των εργαζομένων του νοσοκομείου (γιατρών, νοσηλευτών, τεχνικών, διοικητικού προσωπικού), έτσι ώστε να μπορούν προσφέρουν τις υπηρεσίες τους με ασφάλεια (γάντια, μάσκες, αντισηπτικά, ειδικές στολές, γυαλιά προστασίας).
Πρόσληψη μόνιμου προσωπικού με πλήρη δικαιώματα, καθώς και μονιμοποίηση των συμβασιούχων και εργολαβικών εργαζομένων.
Κάλυψη και της τεχνικής υπηρεσίας με γιατρό εργασίας – Τεχνικούς Ασφαλέιας.
Καμία επιχειρηματική δραστηριότητα στο χώρο της υγείας.
Ένταξη των εργαζομένων στις τεχνικές υπηρεσίες στα Βαρέα και Ανθυγιεινά
Το Συνδικάτο είναι στο πλευρό των εργαζομένων των νοσοκομείων και στηρίζει τα δίκαια αιτήματά τους, αφού η υγεία που πρέπει να είναι κοινωνικό αγαθό και να παρέχεται σε αποκλειστικά δημόσιες δομές και δωρεάν, είναι υπόθεση που μας αφορά όλους!!

Την καταγγελία επίσης υπογράφουν τα ακόλουθα συνδικάτα:

Συνδικάτο οικοδόμων Αθήνας
Σύνδεσμος εργολάβων ηλεκτρικών έργων Αττικής (ΣΕΗΕΑ)
Σύνδεσμος εγκαταστατών υδραυλικών, θερμικών, κλιματιστικών έργων και καυσίμων Αθηνών και περιχώρων (ΣΕΥΑ)

                          
  Π.Ε.Ι. Λεωφορείου              Π.Ε.Ι. Φορτηγού                                    Kαταστατικό                          ΚΟΚ     Συνδικάτου ΟΑΣΑ
      
        Συνοπτικός
   Εργασιακός Οδηγός