Πάρτε τώρα ουσιαστικά μέτρα για την προστασία επιβατών και εργαζομένων στα Μ.Μ.Μ.



ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

02/04/2020

Συνάδελφοι, συναδέλφισσες, η προσπάθεια της κυβέρνησης να μετατρέψει την ευθύνη της για προστασία του λαού από την πανδημία του κορονοϊού, σε ατομική ευθύνη, έχει στόχο να κρύψει τις τραγικές ελλείψεις στο χώρο της υγείας, τα νοσοκομεία και στις μονάδες πρωτοβάθμιας υγείας, που είναι αποτέλεσμα της πολιτικής όλων των κυβερνήσεων και της Ε.Ε. που αντιμετωπίζει την Υγεία ως εμπόρευμα και αποδεικνύεται επικίνδυνη για την υγεία και τη ζωή του λαού.

Στα πλαίσια αυτά ενώ η πανδημία του κορονοϊού βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, τα μέτρα που λαμβάνονται από εργοδοσία και κυβέρνηση για την προστασία της υγείας και της ζωής των εργαζομένων αλλά και των επιβατών σε όλο το δίκτυο των Αστικών Συγκοινωνιών είναι κοροϊδία, έχουν αντίθετα αποτελέσματα, μεγαλώνουν τους κινδύνους για τους εργαζόμενους και τους επιβάτες.

Το μέτρο που πήραν για αραίωση των δρομολογίων, έχει αποτέλεσμα να δημιουργείται μεγαλύτερος συνωστισμός και να γίνονται τα μέσα μαζικής μεταφοράς εστία ταχείας εξάπλωσης του ιού, θέτοντας ευθέως σε κίνδυνο την υγεία των εργαζομένων και των επιβατών.

Δεν μπορεί, η κυβέρνηση από τη μια μεριά να κυνηγάει και να επιβάλλει πρόστιμα στον κόσμο, να νομοθετεί απαγόρευση συναθροίσεων άνω των 10 ατόμων, θέτοντας εμπόδια στη συνδικαλιστική δράση και από την άλλη με τις ενέργειές της να συνωστίζονται πολλαπλάσιοι άνθρωποι, ειδικά στις ώρες αιχμής, μέσα σ’ ένα όχημα ή ένα συρμό.

Η ΠΝΠ που ορίζει ως μέγιστο αριθμό επιβατών το 50% των προβλεπόμενων επιβατών, δεν δίνει λύση, αντίθετα μεγαλώνει τους κινδύνους, τη στιγμή που τα Μ.Μ.Μ. που κυκλοφορούν δεν αρκούν για τις ανάγκες μεταφοράς και μετατρέπει τους εργαζόμενους σε χωροφύλακα για το ποιος θα μπεί στο όχημα και ποιος θα περιμένει το επόμενο δρομολόγιο και αν υπάρξει χώρος σε αυτό, για να πάει στη δουλειά του.

Τα μόνα «μέτρα» που πήρε η εργοδοσία κάτω από την πίεση των εργαζομένων, για προστασία της υγείας και της ζωής τους, εξαντλούνται σε ένα μικρό μπουκάλι αντισηπτικού και ένα ζευγάρι γάντια.

Κυβέρνηση και εργοδοσία έχουν αρωγό τις πλειοψηφίες των σωματείων στις αστικές συγκοινωνίες (ΔΑΚΕ – ΠΑΣΚΕ – ΜΕΤΑ), που στηρίζουν τα μέτρα της κυβέρνησης και βάζουν πλάτη για να μην παρθούν ουσιαστικά μέτρα προστασίας για εργαζόμενους και επιβάτες.

Η Δ.Α.Σ.- Ο.Α.Σ.Α. έγκαιρα με ανακοινώσεις, δελτία τύπου και παρεμβάσεις στα Αμαξοστάσια έχει απαιτήσει να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΑΜΕΣΑ

• Πύκνωση δρομολογίων, ειδικά στις ώρες αιχμής σε όλα τα μέσα (ΣΤΑΣΥ και ΟΣΥ). Αυτή είναι η λύση για την αποφυγή του συνωστισμού των επιβατών σε οχήματα και στάσεις και όχι η αραίωση τους.
• Άμεσες προσλήψεις ιατρών εργασίας και στελέχωση όλων των υποδομών σε όλα τα Α/Σ
• Αλλαγές βάρδιας στα Α/Σ για τον έλεγχο των εργαζομένων πριν την ανάληψη και το τέλος της εργασίας από τους ιατρούς.
• Επισκευή τώρα όλων των οχημάτων και αγορά νέων.
• Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων, με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.
• Μείωση των ωρών εργασίας σε 4 ώρες χωρίς καμία μισθολογική -ασφαλιστική μεταβολή, ώστε να μειώνεται ο κίνδυνος έκθεσης των εργαζομένων, η σωματική και ψυχολογική καταπόνησή τους.
• Απολύμανση των οχημάτων πριν από κάθε βάρδια.
• Πλήρη απομόνωση της καμπίνας των οδηγών.
• Καθημερινή απολύμανση όλων των εγκαταστάσεων σε ΟΣΥ-ΣΤΑΣΥ
• Δωρεάν μετακίνηση σε εργαζόμενους που έχουν απολυθεί ή έχει ανασταλεί η σύμβαση εργασίας τους ή έχουν εξαναγκαστεί σε εκ περιτροπής εργασία.
• Τώρα να γίνουν δεκτά τα αιτήματα των υγειονομικών για πλήρη στελέχωση των νοσοκομείων.

Οργάνωση της πάλης στους χώρους δουλειάς για κατάργηση των αντεργατικών μέτρων, για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών μας.

Συνάδελφοι, συναδέλφισσες με τη Δ.Α.Σ. – Ο.Α.Σ.Α. κρατάμε ψηλά τη σημαία του αγώνα σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες που βιώνουμε.

Τώρα φαίνεται ξεκάθαρα πόσο απαραίτητη και αναγκαία είναι η ικανοποίηση των αιτημάτων που έχει θέσει η Δ.Α.Σ. – Ο.Α.Σ.Α. με το διεκδικητικό της πλαίσιο για τους εργαζόμενους στα ΜΜΜ και την προσπάθεια για την οργάνωση της πάλης.

ΜΕΝΟΥΜΕ ΕΝΩΜΕΝΟΙ – ΜΕΝΟΥΜΕ ΔΥΝΑΤΟΙ – ΟΧΙ ΣΙΩΠΗΛΟΙ

Με αγωνιστικούς χαιρετισμούς
Δ.Α.Σ – Ο.Α.Σ.Α.

                          
  Π.Ε.Ι. Λεωφορείου              Π.Ε.Ι. Φορτηγού                                    Kαταστατικό                          ΚΟΚ     Συνδικάτου ΟΑΣΑ
      
        Συνοπτικός
   Εργασιακός Οδηγός