Καταγγέλλει τη βία που άσκησε εργοδότης σε μάγειρα



Η «Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία» Επισιτισμού – Τουρισμού Ν. Ηρακλείου, καταγγέλλει το περιστατικό σωματικής βίας που αντιμετώπισε μάγειρας σε εστιατόριο του Ηρακλείου, με τον εργοδότη του να τον πιάνει απ’ το λαιμό εν ώρα εργασίας.

«Η συγκεκριμένη πράξη εργοδοτικής βίας και αυθαιρεσίας, όσο «βαριά» κι αν είναι, δεν είναι «κεραυνός εν αιθρία»», σημειώνει η ΔΑΣ, τονίζοντας:

«Η εργοδοσία παντού έχει αποθρασυνθεί εντελώς με την ανοχή και τη βοήθεια της κυβέρνησης, η οποία τους έδωσε όλα τα νομοθετικά εργαλεία, έτσι ώστε μπροστά στο κέρδος της επιχείρησης τους να μην υπολογίζουν τίποτα. Ούτε την επιβίωση των εργαζόμενων, ούτε τα εργασιακά δικαιώματα και συλλογικές συμβάσεις, ούτε την προστασία της υγείας τους.

Είναι χαρακτηριστικά τα εργατικά ατυχήματα που έχουν γίνει τον τελευταίο καιρό, με αποκορύφωμα το ατύχημα συναδέλφου μάγειρα, ο οποίος απολύθηκε ενώ ήταν σε αναρρωτική άδεια! Είναι χαρακτηριστικό ότι μεγάλοι ξενοδοχειακοί όμιλοι και επιχειρήσεις εστίασης δεν εφαρμόζουν με το έτσι θέλω τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας και έχουν εργαζόμενους να δουλεύουν με 650 και 700 ευρώ! Αυτό είναι το «τουριστικό θαύμα»! Οι εργαζόμενοι ρισκάρουν καθημερινά τη ζωή και την υγεία τους, για να βγάλουν ένα πενιχρό μεροκάματο επιβίωσης για το δύσκολο χειμώνα που έρχεται.

Εμείς οι εργαζόμενοι στον Επισιτισμό που όλα αυτά τα χρόνια βιώνουμε την εντατικοποίηση, τις απλήρωτες υπερωρίες, τα κομμένα ρεπό, τη μαύρη ανασφάλιστη εργασία, και τόσα ακόμα, όλοι εμείς έχουμε τη δύναμη! Επιβεβαιώνεται ότι τα εστιατόρια, τα ξενοδοχεία, τα catering, είμαστε εμείς! Χωρίς εμάς είναι σκέτα κουφάρια, τίποτα δεν δουλεύει! Οργανώνουμε την αλληλεγγύη μεταξύ των συναδέλφων σε όλο τον κλάδο! Ερχόμαστε σε επαφή με το σωματείο μας, για να μην είμαστε μόνοι μας απέναντι στην εργοδοσία και στις αυθαιρεσίες τους! Γραφόμαστε στο σωματείο μας και συμμετέχουμε στις συλλογικές του διαδικασίες! Οργανωνόμαστε στο χώρο δουλειάς απέναντι στην επίθεση που δεχόμαστε, απέναντι στην εργοδοτική αυθαιρεσία, είτε με την καταστρατήγηση των εργασιακών δικαιωμάτων, είτε με τα λειψά μέτρα προστασίας της υγείας μας, είτε και με τη βία! Γινόμαστε οι συνδετικοί κρίκοι για να γίνουμε πιο πολλοί, πιο δυνατοί!

Συνεχίζουμε να διεκδικούμε:

Να ενταχθούν όλοι οι εργαζόμενοι του Επισιτισμού στο μηχανισμό στήριξης, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

Να διασφαλιστεί το εισόδημα των εργαζομένων με ευθύνη του κράτους και της εργοδοσίας, με βάση τις κλαδικές ΣΣΕ.

Να απαγορευτούν οι απολύσεις.

Να πληρώνεται την πρώτη βδομάδα κάθε μήνα η αποζημίωση «ειδικού σκοπού».

Καταβολή του επιδόματος ανεργίας χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

Άμεση διακοπή πληρωμών σε ΔΕΚΟ, τράπεζες και εφορία.

Άμεσα μέτρα προστασίας της υγείας των εργαζομένων.

Δωρεάν τεστ σε όλους τους εργαζόμενους με ευθύνη του κράτους και των εργοδοτών».

Τελευταία άρθρα

                          
  Π.Ε.Ι. Λεωφορείου              Π.Ε.Ι. Φορτηγού                                    Kαταστατικό                          ΚΟΚ     Συνδικάτου ΟΑΣΑ
      
        Συνοπτικός
   Εργασιακός Οδηγός