ΔΑΣ ΟΑΣΘ: Οι εργαζόμενοι έχουμε τη δύναμη



ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 27-8-2020

Συνάδελφοι-σσες, ζούμε ξανά και ξανά το ίδιο χιλιοπαιγμένο έργο. Προκηρύσσονται κινητοποιήσεις –και μάλιστα αυτή τη φορά με εβδομαδιαίο πρόγραμμα- και πριν ξεκινήσουν ξαφνικά κάτι συμβαίνει και αναβάλλονται απογοητεύοντας όσους ήλπιζαν ότι «κάτι θα γίνει» !

Αποδεικνύεται με αυτό τον τρόπο ότι μπορεί ο «μηχανοδηγός» να άλλαξε (βλ. αλλαγή προέδρου συνδικάτου ) αλλά το τρένο (το συνδικάτο) συνεχίζει στις ίδιες ράγες, αυτές του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού !

Εμείς θα σταθούμε στην ουσία που δεν είναι άλλη από το ότι η πλειοψηφία ελίσσεται για να αποφύγει τις ευθύνες της μερικές από τις οποίες είναι :
• Η μη εφαρμογή από τον ΟΑΣΘ εδώ και 1 ολόκληρο χρόνο των συμβατικών του υποχρεώσεων (ΘΕΣΜΙΚΑ) έναντι των εργαζομένων που απορρέουν από την ισχύουσα μέχρι πρόσφατα ΣΣΕ
• Η μη απόδοση των χρημάτων των Ταμείων των εργαζομένων, δικαστικών αποφάσεων και επιδομάτων που δικαιούνται οι εργαζόμενοι από τον ΟΑΣΘ και εκκρεμούν.
• Η απαράδεκτη καθυστέρηση στην έναρξη διαπραγμάτευσης για τη νέα ΣΣΕ ΠΡΙΝ λήξει στις 31-12-2019 με αποτέλεσμα ο ΟΑΣΘ να κόβει μισθούς, να εκβιάζει και να επιτίθεται στα δικαιώματα μας ακόμα και με απαράδεκτες δηλώσεις του προέδρου του οι οποίες μένουν αναπάντητες από το Συνδικάτο.
Ωστόσο ακόμα κι έτσι η πίεση και η αγανάκτηση των εργαζομένων αναγκάζει τους εργοδότες και
τους συνδικαλιστές τους να προσαρμόζονται εν όψη και της εκλογής του Εκπροσώπου Εργαζομένων στο Δ.Σ. του ΟΑΣΘ.
Για παράδειγμα με «έκπληξη» διαβάσαμε στην ανακοίνωση της πλειοψηφίας στις 25-8 ότι με την επερχόμενη παράταση των ΣΣΕ που θα νομοθετήσει η κυβέρνηση η διοίκηση του ΟΑΣΘ δεσμεύτηκε για επαναχορήγηση της Προσωπικής Διαφοράς Δευτερευουσών Αποδοχών !!
Ναι, αυτής που τις προηγούμενες μέρες ο ΟΑΣΘ έκοψε από τα εξοφλητήρια μας και η πλειοψηφία δικαιολογώντας τον προσπαθούσε να μας πείσει ότι την πληρωνόμασταν «παράνομα» !!

Συνάδελφοι-σσες, πρέπει να αυξήσουμε αυτή την πίεση προς τον εργοδότη και να διεκδικήσουμε όλα αυτά που μας αφαίρεσαν τα προηγούμενα χρόνια.
Ήδη έχει κατατεθεί το Α’ ΚΑΛΕΣΜΑ για διεξαγωγή Γ. Συνέλευσης με θέμα τη διαμόρφωση πρότασης για τη νέα ΣΣΕ αλλά και αίτημα για παραχώρηση από τον ΟΑΣΘ ανοιχτού χώρου στο Αμαξοστάσιο Σταυρούπολης για την πραγματοποίηση της με τήρηση των υγειονομικών μέτρων.
Τις επόμενες μέρες θα ακολουθήσουν το Β’ και το Γ’ ΚΑΛΕΣΜΑ και ο ορισμός της ημερομηνίας διεξαγωγής της Γ. Συνέλευσης την 3η ή την 4η εβδομάδα του Σεπτέμβρη.

Να μην «τσιμπάμε» σε προτάσεις του τύπου ότι η ΣΣΕ της ΟΣΥ είναι «καλή» γιατί αυτό θα οδηγήσει στο να απεμπολήσουμε και αυτά που μας απέμειναν (βλ. Προσωπική Διαφορά Δευτερευουσών Αποδοχών)
Να διαμορφώσουμε με διάλογο και επιχειρήματα πρόταση για ΣΣΕ που να ανταποκρίνεται στις δικές μας ανάγκες απαντώντας στα αισχρά ψέματα της διοίκησης του ΟΑΣΘ περί «υψηλόμισθων»!

Διεκδικούμε:

ΣΣΕ με αυξήσεις, επιστροφή των χρημάτων των ταμείων, απόδοση στους δικαιούχους των επιδομάτων (Κίνητρο ασφαλούς οδήγησης, επίδομα Αγίου Χριστόφορου κλπ.) που εκκρεμούν, BONUS 2010-2011, ΟΧΙ στο κλείσιμο του συνεργείου του Αμαξοστασίου του Φοίνικα, αγορά καινούργιων λεωφορείων και όχι ενοικίαση μεταχειρισμένων, κατάργηση της υπερωρίας των οδηγών με αλλαγή βάρδιας στα τέρματα κ.α.

                          
  Π.Ε.Ι. Λεωφορείου              Π.Ε.Ι. Φορτηγού                                    Kαταστατικό                          ΚΟΚ     Συνδικάτου ΟΑΣΑ
      
        Συνοπτικός
   Εργασιακός Οδηγός