Καταγγέλλουν τη μη εφαρμογή των ΣΣΕ



Αντιπροσωπεία των ναυτεργατικών σωματείων ΠΕΜΕΝ, ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, ΠΕΕΜΑΓΕΝ, πραγματοποίησαν ελέγχους στα Ε/Γ-Ο/Γ πλοία «OLYMPUS» (στις 26 Αυγούστου) και «AQUA BLUE» (στις 27 Αυγούστου), των ναυτιλιακών εταιρειών SEASPEED FERRIES και SEAJETS, για την εφαρμογή της ΣΣΕ της Ακτοπλοΐας.

Οπως καταγγέλλουν:

«Στο Ε/Γ-Ο/Γ πλοίο «OLYMPUS», με έτος κατασκευής 1976 (44 ετών!):

Συνεχίζεται και δεν εφαρμόζονται οι προβλεπόμενες διανυκτερεύσεις στους ναυτεργάτες, που είναι ατομικό τους δικαίωμα, ούτε τους καταβάλλονται οι αντίστοιχες αποζημιώσεις, παρότι υπήρξε αντίστοιχη καταγγελία των σωματείων μας για τις διανυκτερεύσεις από τις 17/06/2020.
Δεν καταβάλλεται υπερωριακή αμοιβή.
Καμία αμοιβή για extra εργασίες.
Δεν υπάρχουν με βάση το άρθρο 19 της ΣΣΕ, βιβλία υπερωριών και πρόσθετων αμοιβών (extra) πληρώματος (Γέφυρας, Μηχανής).
Η ημερομηνία στα αποδεικτικά των καταθέσεων των μισθών για το μήνα Ιούλη, στους τραπεζικούς λογαριασμούς των ναυτεργατών, ήταν στις 25 Αυγούστου δηλ. μια μέρα πριν τον έλεγχο, παρότι το άρθρο 10 της ΣΣΕ προβλέπει εξόφληση του μισθού και των πάσης φύσεως αποδοχών, να γίνεται στο τέλος κάθε ημερολογιακού μηνός.
Στο Ε/Γ-Ο/Γ πλοίο «AQUA BLUE», με έτος κατασκευής 1975 (45 ετών!):

Παρότι στην κατάσταση ωρών εργασίας και αναπαύσεως, αναγράφονται δώδεκα (12) ώρες εργασίας ημερησίως, δεν καταβάλλεται υπερωριακή αμοιβή σε κανένα μέλος του πληρώματος.
Στο βιβλίο υπερωριών και έξτρα εργασιών, δεν γίνεται καμία εγγραφή σε υπερωρίες και έξτρα εργασίες.
Δεν καταβάλλεται καμία πρόσθετη αμοιβή (extra) σε κανένα μέλος του πληρώματος.
Υπάρχουν μισθολογικές καταστάσεις που ο Βασικός Μισθός και το Επίδομα Κυριακών (22%), αναγράφονται μειωμένα, σε σχέση με τα προβλεπόμενα από τη ΣΣΕ.
Οι διανυκτερεύσεις δεν εφαρμόζονται όπως προβλέπεται στο άρθρο 16. Συγκεκριμένα, για το μήνα Ιούλη, δόθηκαν διανυκτερεύσεις σε δεκατρία (13) μέλη από το πλήρωμα, σε σύνολο πενήντα πέντε (55) μελών, ενώ δεν καταβλήθηκαν οι αντίστοιχες αποζημιώσεις στα μέλη στα οποία δεν εφαρμόστηκε η διανυκτέρευση.
Η υπερωριακή αμοιβή για Σάββατα – Αργίες καταβάλλεται για έως οχτώ (8) ώρες και όχι με βάση τις πραγματικές ώρες εργασίας, ενώ οι ναυτεργάτες εργάζονται περισσότερες ώρες.
Η ημερομηνία στα αποδεικτικά των καταθέσεων των μισθών για το μήνα Ιούλη, στους τραπεζικούς λογαριασμούς των ναυτεργατών, ήταν στις 12 Αυγούστου, μη εφαρμόζοντας το άρθρο 10 της ΣΣΕ».
ΠΕΜΕΝ – ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ – ΠΕΕΜΑΓΕΝ τονίζουν πως «επιβεβαιώνονται για άλλη μία φορά, οι επανειλημμένες καταγγελίες των σωματείων μας, για την εφοπλιστική ασυδοσία σε βάρος των δικαιωμάτων των ναυτεργατών, με την ανοχή της κυβέρνησης της ΝΔ, όπως και των προηγούμενων και του υπουργείου ναυτιλίας. Απαιτούμε την άμεση και πλήρη εφαρμογή της ΣΣΕ με βάση τα καταγγελλόμενα μας» και προσθέτουν ότι θα συνεχίσουν τις παρεμβάσεις στα πλοία, για την εφαρμογή των ΣΣΕ και για το σύνολο των δικαιωμάτων των ναυτεργατών.

                          
  Π.Ε.Ι. Λεωφορείου              Π.Ε.Ι. Φορτηγού                                    Kαταστατικό                          ΚΟΚ     Συνδικάτου ΟΑΣΑ
      
        Συνοπτικός
   Εργασιακός Οδηγός