ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΕ ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟ – ΤΟΥΡΙΣΜΟ: Με απεργία απαίτησαν τη διασφάλιση του εισοδήματός τους (ΦΩΤΟ)



Με συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Εργασίας οι εργαζόμενοι σε Επισιτισμό – Τουρισμό απαίτησαν τη διασφάλιση του εισοδήματός τους.

Αντιπροσωπεία του Συνδικάτου Επισιτισμού – Τουρισμού – Ξενοδοχείων Ν. Αττικής, το οποίο είχε κηρύξει για σήμερα 24ωρη απεργία, είχε συνάντηση με εκπροσώπους του υπουργείου.

Σύμφωνα με το Συνδικάτο, «η μαζική συμμετοχή των εργαζομένων του κλάδου υποχρέωσε τους εκπροσώπους του υπουργείου Εργασίας να συναντηθεί με αντιπροσωπεία των Σωματείων και να δεσμευτούν: Ότι όλοι οι εποχικοί με δικαίωμα επαναπρόσληψης θα ενταχτούν μονομερώς στην ειδική αποζημίωση των 534 και για τον Οκτώβρη. Και ότι παρατείνονται όλες οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου για όσο διάστημα είχε απομείνει πριν την αναστολή τους. Για όλα τα υπόλοιπα αιτήματα του Συνδικάτου και των σωματείων η κυβέρνηση συνεχίζει να παραπέμπει στο νομοσχέδιο που θα φέρει για «διάλογο» με τους «κοινωνικούς εταίρους», δηλαδή με τον ΣΕΒ, τον ΣΕΤΕ και την πλειοψηφία της διοίκησης της ΓΣΕΕ που τους στηρίζουν».

Στην κινητοποίηση συμμετείχαν πολλά επιχειρησιακά σωματεία καθώς και η Επιτροπή Αγώνα Επαγγελματιών στην Εστίαση, τονίζοντας: «Απαιτούμε άμεσα μέτρα προστασίας των εισοδημάτων των επαγγελματιών της Εστίασης, απαλλαγή από υποχρεώσεις προς εφορία – ασφαλιστικά ταμεία – δημοτικά τέλη – διαγραφή χρεών για όλο το διάστημα της απαγόρευσης λειτουργίας των καταστημάτων».

Παραβρέθηκαν ο Χρήστος Κατσώτης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής και αντιπροσωπεία της ΕΓ του ΠΑΜΕ.

Την ανάγκη για καθημερινό αγώνα στους χώρους δουλειάς, με αιχμή τη διεκδίκηση εισοδήματος με βάση τις ΣΣΕ για όλους τους εργαζόμενους ανεξάρτητα από σχέση εργασίας, τόνισε ο Νίκος Παπαγεωργίου, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ και της διοίκησης της ΠΟΕΕΤ, μιλώντας στους συγκεντρωμένους έξω από το υπουργείο. Κάλεσε παράλληλα σε ετοιμότητα για απεργιακή απάντηση απέναντι στις «ανατροπές του αιώνα» που ετοιμάζει η κυβέρνηση.

Νωρίτερα οι εργαζόμενοι συγκεντρώθηκαν στην πλ. Κλαυθμώνος.

Ο Νίκος Κεραμίδης, μέλος του ΔΣ του Συνδικάτου και εργαζόμενος στον Επισιτισμό, σημείωσε ότι «η κατάσταση που επικρατεί στα εστιατόρια, στις καφετέριες και τα κέτερινγκ ξεπερνά κάθε προηγούμενο πλέον», προσθέτοντας ότι «όσοι δουλεύουμε σε εστιατόρια και καφέ καλούμαστε να επιλέξουμε την ανεργία ή τα 10ωρα, 6ήμερα με μισθούς πείνας. Πολλοί κάνουμε δύο δουλειές για να τα βγάλουμε πέρα, χωρίς ένσημα, οι delivery βάζουμε από την τσέπη μας τις βενζίνες και για τη συντήρηση των οχημάτων, για τα ατομικά μέσα προστασίας». Επισήμανε ότι «οι μάγειρες, οι ψήστες, οι σερβιτόροι δουλεύουμε όλοι χωρίς μέτρα προστασίας στην πλειοψηφία των περιπτώσεων ή με 1 ζευγάρι γάντια και 1 μάσκα στο 10ωρο και τώρα καλούμαστε να ζήσουμε με ψίχουλα» και τόνισε πως «δεν θέλουμε τα χειροκροτήματά τους, θέλουμε μισθό και δικαιώματα που θα μας επιτρέπουν να ζούμε με αξιοπρέπεια!». 

Την αγωνία της επιβίωσης που αντιμετωπίζουν οι εποχικοί εργαζόμενοι, μαζί με τις διεκδικήσεις για επίδομα ανεργίας για όλους και διασφάλιση του δικαιώματος στην επαναπρόσληψη, μετέφερε από το βήμα της κινητοποίησης η Σία Μάρη, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο ξενοδοχείο «Grand Resort Lagonisi». Οι εποχικοί εργάστηκαν για ελάχιστο χρονικό διάστημα είτε έβγαλαν όλη τη σεζόν σε καθεστώς αναστολής ενώ τώρα πετιούνται στην ανεργία και δικαιούνται το πενιχρό επίδομα μόλις για 3 μήνες.

«Το νέο διάγγελμα κυβέρνησης – πρωθυπουργού ξεχείλισε το ποτήρι», τόνισε ο Δημήτρης Κάτσαρος, από την Επιτροπή Αγώνα Επαγγελματιών στην Εστίαση. Μετά το «γκρίζο καλοκαίρι», έκανε λόγο για «μαύρο χειμώνα» για τους μικρούς επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους στον κλάδο. Την ώρα που στα ταμεία των μεγάλων επιχειρήσεων εισρέουν παχυλές επιδοτήσεις, οι μικροί επαγγελματίες -όπως εξήγησε- βλέπουν τη θηλιά να σφίγγει, τα χρέη να συσσωρεύονται και να μένουν χωρίς εισόδημα για την επιβίωσή τους.

«Εμείς οι εργαζόμενοι σε αυτές τις συνθήκες απαιτούμε να έχουμε δουλειά με δικαιώματα, με υγεία και ασφάλεια και όχι κλειστά μαγαζιά, επιδόματα πείνας και ελεημοσύνης» τόνισε ο Γιώργος Στεφανάκης, πρόεδρος του Συνδικάτου Επισιτισμού – Τουρισμού – Ξενοδοχείων Ν. Αττικής. Σημείωσε ότι το νέο λοκντάουν το μόνο που εξασφαλίζει «είναι να καταστρέψει τα χιλιάδες μικρά καφέ και εστιατόρια στην Αττική και τη Βόρεια Ελλάδα, πετώντας τους εργαζόμενους στην ανεργία και τους μικρομαγαζάτορες στη χρεοκοπία». Ο Γ. Στεφανάκης κάλεσε σε αγώνα για να μη μείνει κανένας χωρίς αξιοπρεπές εισόδημα που να καλύπτει τις ανάγκες, να διαγραφούν όλα τα χρέη σε δημόσιο και τράπεζες, να διακοπεί κάθε χρέωση σε λογαριασμούς ΔΕΚΟ. Να γίνουν μαζικές προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών, να θωρακιστεί έστω και τώρα το σύστημα Υγείας. Άμεση επίταξη του ιδιωτικού τομέα Υγείας και Πρόνοιας, για να εξασφαλιστούν ΜΕΘ και μαζικά τεστ. Εδώ και τώρα άμεσα μέτρα στην Παιδεία και στα μέσα μεταφοράς. 

Εξάλλου, κινητοποιήσεις πραγματοποιήθηκαν σήμερα σε Θεσσαλονίκη, Κέρκυρα και άλλες πόλεις.

Ανακοίνωση του Συνδικάτου για την απεργιακή κινητοποίηση
Σε ανακοίνωσή του για τη σημερινή απεργιακή συγκέντρωση το Συνδικάτο Επισιτισμού – Τουρισμού και Ξενοδοχείων Ν. Αττικής αναφέρει τα εξής:

«Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε σήμερα η απεργιακή συγκέντρωση των Σωματείων Επισιτισμού – Τουρισμού και Ξενοδοχείων στην πλατεία Κλαυθμώνος.

Οι ομιλίες και τα συνθήματα έδωσαν το μήνυμα για ακόμη μια φορά στην κυβέρνηση και στη μεγαλοεργοδοσία ότι τα Συνδικάτα του κλάδου είναι όρθια και οργανώνουν την πάλη τους κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες.

Η συμμετοχή στην κινητοποίηση της Επιτροπής Αγώνα Επαγγελματιών στην Εστίαση καταδεικνύει ότι μπορούμε να βρούμε κοινό βηματισμό με αυτούς που εργάζονται δίπλα μας σε συνθήκες δύσκολες και τώρα βλέπουν ξανά τη θηλιά να σφίγγει, τα χρέη να συσσωρεύονται και να μένουν χωρίς εισόδημα για την επιβίωσή τους. Την ώρα που τα ταμεία των μεγάλων επιχειρήσεων γεμίζουν από παχυλές επιδοτήσεις, οι μικροί επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι στον κλάδο βιώνουν τα ίδια αδιέξοδα με τις εργατικές οικογένειες, έχουμε κοινούς λόγους και αιτήματα να δώσουμε μαζί τη μάχη να μείνουμε όρθιοι.

Η μαζική συμμετοχή των εργαζομένων του κλάδου υποχρέωσε τους εκπροσώπους του υπουργείου Εργασίας να συναντηθεί με αντιπροσωπεία των Σωματείων και να δεσμευτούν:

Ότι όλοι οι εποχικοί με δικαίωμα επαναπρόσληψης θα ενταχτούν μονομερώς στην ειδική αποζημίωση των 534 και για τον Οκτώβρη.

Και ότι παρατείνονται όλες οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου για όσο διάστημα είχε απομείνει πριν την αναστολή τους.

Για όλα τα υπόλοιπα αιτήματα του Συνδικάτου και των σωματείων η κυβέρνηση συνεχίζει να παραπέμπει στο νομοσχέδιο που θα φέρει για «διάλογο» με τους «κοινωνικούς εταίρους», δηλαδή με τον ΣΕΒ, τον ΣΕΤΕ και την πλειοψηφία της διοίκησης της ΓΣΕΕ που τους στηρίζουν.

Η σημερινή κινητοποίηση έστειλε μήνυμα προς όλους τους συναδέλφους σε εστιατόρια, καφέ, ξενοδοχεία και catering: Δεν υπάρχει άλλος χρόνος αναμονής, ο μόνος δρόμος είναι να δυναμώσουμε τον αγώνα, να οργανωθούμε, να ενώσουμε τη φωνή μας για τη διασφάλιση της υγείας και του εισοδήματός μας.

Προχωράμε στην οργάνωση νέων κινητοποιήσεων και παρεμβάσεων σε ξενοδοχεία και εστιατόρια, κόντρα στην επίθεση των εργοδοτών και της κυβέρνησης. Τα σχέδιά τους να καταργήσουν την άδεια, το επίδομα αδείας, τα δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα δεν θα περάσει.

Προετοιμάζουμε μαζί με Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα και Συνδικάτα πανεργατική απεργία ενάντια στο νομοσχέδιο κατάργησης του 8ωρου, της επιβολής απλήρωτων υπερωριών, της κατάργησης της απεργίας, του περιορισμού της συνδικαλιστικής δράσης».

Τελευταία άρθρα

                          
  Π.Ε.Ι. Λεωφορείου              Π.Ε.Ι. Φορτηγού                                    Kαταστατικό                          ΚΟΚ     Συνδικάτου ΟΑΣΑ
      
        Συνοπτικός
   Εργασιακός Οδηγός