Η λογική κόστους – οφέλους υπαίτια για την εκρηκτική κατάσταση στο σύστημα υγείας (VIDEO)



Για την εκρηκτική κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία της χώρας εξαιτίας της πανδημίας, οι ευθύνες της σημερινής αλλά και των προηγούμενων κυβερνήσεων είναι εγκληματικές, αναφέρει σε συνέντευξή της η Νάγια Ρενδούμη ειδικευόμενη παθολόγος στο μεγαλύτερο νοσοκομείο της χώρας τον «Ευαγγελισμό».

Όπως τονίζει, η σημερινή κυβέρνηση δεν αξιοποίησε το προηγούμενο 8μηνο για να θωρακίσει το σύστημα υγείας με τη λειτουργία νέων ΜΕΘ, προσλήψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, αλλά και οι προηγούμενες κυβερνήσεις φέρουν ευθύνες καθώς εφαρμόζοντας την εμπορευματοποίηση στο χώρο της υγείας, απαξίωσαν τις υπηρεσίες των δημόσιων δομών προκαλώντας μεγάλα κενά σε εξοπλισμό, σε προσωπικό και κρεβάτια.

Το αποτέλεσμα είναι η κατάσταση σήμερα, εν μέσω πανδημίας να είναι οριακή ενώ τα περισσότερα νοσοκομεία μετατρέπονται σε ιδρύματα μίας νόσου, θέτοντας σε κίνδυνο και ταλαιπωρία την υγεία των ασθενών με μακροχρόνιες ασθένειες.

Η Ν. Ρενδούμη καταγγέλλει ακόμα ότι η λογική της «διαλογής των ασθενών» είναι εντελώς αντιεπιστημονική και ανήθικη γιατί οι γιατροί θα εξαναγκαστούν να επιλέξουν τη διασωλήνωση κάποιου με βάση το πόσα κρεβάτια ΜΕΘ υπάρχουν και όχι με βάση την κλινική του κατάσταση.

Επισημαίνει πως η λογική του κόστους – οφέλους, που εφαρμόζουν όλες οι κυβερνήσεις στον τομέα της υγείας και όχι μόνο, είναι η κύρια αιτία για τα προβλήματα που βιώνουμε σε συνθήκες πανδημίας και τονίζει την ανάγκη της άμεσης επίταξης του ιδιωτικού τομέα, μαζικές προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών, ενίσχυση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και συντονισμό του αγώνα των υγειονομικών με σωματεία και συνδικάτα άλλων κλάδων για την ενίσχυση συνολικά του δημόσιου τομέα υγείας.

                          
  Π.Ε.Ι. Λεωφορείου              Π.Ε.Ι. Φορτηγού                                    Kαταστατικό                          ΚΟΚ     Συνδικάτου ΟΑΣΑ
      
        Συνοπτικός
   Εργασιακός Οδηγός