26 ΝΟΕΜΒΡΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΜΑΣ.



ΑΠΕΡΓΙΑ
26 Νοέμβρη 2020

ΟΛΟΙ ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΜΑΣ

Στις αστικές συγκοινωνίες ΟΣΥ – ΣΤΑΣΥ σε όλους τους χώρους δουλειάς θέτουμε στο επίκεντρο τις επείγουσες διεκδικήσεις μας για την προστασία της υγείας και των δικαιωμάτων του λαού.
LOCK DOWN στα ΑΝΤΕΡΓΑΤΙΚΑ ΣΧΕΔΙΑ της Κυβέρνησης.

Συνάδελφοι, Συναδέλφισσες

Η εκρηκτική αύξηση κρουσμάτων και θανάτων συνανθρώπων μας της διπλανής πόρτας, ακόμα και μέσα στις οικογένειες μας, επιβεβαιώνουν τις εγκληματικές ευθύνες της κυβέρνησης της Ν.Δ. Ενώ το σύστημα υγείας, τα νοσοκομεία έχουν κτυπήσει κόκκινο κι οι θάνατοι ξεπερνούν τους 100 ανά ημέρα, συνεχίζει η κυβέρνηση να μην παίρνει μέτρα που θα διασφαλίσουν πραγματικά την υγεία μας.

Δεν προσλαμβάνει μόνιμο νοσηλευτικό προσωπικό, δεν επιτάσσει τον ιδιωτικό τομέα. Μόλις πρόσφατα, αντί σε αυτές τις συνθήκες να επιτάξει συνολικά την ιδιωτική υγεία, αποφάσισε να χρυσοπληρώσει δύο κλινικές στη Θεσσαλονίκη.

Αρνείται να πάρει ουσιαστικά μέτρα στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς δηλώνοντας κυνικά ότι » δεν μπορεί να γεννήσει λεωφορεία» ενώ αποδεδειγμένα αποτελούν υγειονομικές βόμβες διασποράς του κορονοϊού COVID 19.
Την ίδια στιγμή με θράσος στελέχη της κυβέρνησης στα Μ.Μ.Ε με απύθμενο θράσος δηλώνουν ότι «έχει γίνει ότι καλύτερο και ότι είμαστε καλύτερα σε σχέση με άλλες χώρες!
Συνάδελφοι, είναι προκλητικοί – ανυπόστατοι οι ισχυρισμοί της κυβέρνησης. Είναι εγκληματική η πολιτική της κυβέρνησης που επέλεξε να θέσει τις ζωές μας σε κίνδυνο προκειμένου να διατηρήσει την κερδοφορία του κεφαλαίου, με τραγικές συνέπειες για το λαό. Δεν υπάρχουν ουσιαστικά μέτρα προστασίας της υγείας των εργαζομένων. Η κατάσταση παραμένει εκρηκτική στους εργασιακούς χώρους.
Στις αστικές συγκοινωνίες συνεχίζουν να μην ενημερώνουν τους εργαζόμενους για τα πραγματικά στοιχεία των κρουσμάτων στα αμαξοστάσια, πιέζουν οδηγούς να συνεχίσουν να δουλεύουν ενώ έχουν συμπτώματα κορωνοϊού, αρνούνται να πάρουν τα απαραίτητα κι ουσιαστικά μέτρα για την προστασία οδηγών, τεχνικών και διοικητικών υπαλλήλων.
Είναι γνωστά αυτά. Η κυβέρνηση ενώ είχε όλο το χρόνο να επισκευάσει οχήματα, να αγοράσει νέα, να κάνει τις απαραίτητες προσλήψεις σε προσωπικό ώστε να μπορεί να καλυφθεί η ανάγκη για την ασφαλή μετακίνηση του λαού, τελευταία στιγμή αξιοποιεί την εκρηκτική κατάσταση που έχει δημιουργήσει η πανδημία στην υγεία του λαού, για να προχωρήσει το σχεδιασμό της για την ιδιωτικοποίηση των αστικών συγκοινωνιών.
Έμπασε τα ΚΤΕΛ, προκήρυξε διαγωνισμό για leasing.
Συνεχίζει όμως να αφήνει το λαό να μεταφέρεται σαν σαρδέλες μέσα στα οχήματα με ότι αυτό συνεπάγεται για την δημόσια υγεία.
Τα στοιχεία της καθημερινότητας μέσα στα αμαξοστάσια επιβεβαιώνουν τις καταγγελίας μας. Θέτουν σε κίνδυνο την υγεία των εργαζομένων στις αστικές συγκοινωνίες αλλά κι όλων των επιβατών.
• Τα οχήματα που μεταφέρουν χιλιάδες επιβάτες απολυμαίνονται μόνο κάθε 8-10 ημέρες.
• Τα αμαξοστάσια απολυμαίνονται μόνο όταν υπάρξει επιβεβαιωμένο κρούσμα και μόνο στο χώρο που εργαζόταν, λες και οι εργαζόμενοι δεν μετακινούνται καθόλου.
• Δεν υπάρχουν χώροι που να καλύπτουν τις στοιχειώδεις ανάγκες των οδηγών – δεν απολυμαίνονται και είναι πηγές μετάδοσης ασθενειών.
• Οι τεχνίτες εργάζονται σε οχήματα που έχουν μπει χιλιάδες επιβάτες χωρίς να απολυμαίνονται.
• Για ιχνηλάτηση κρουσμάτων και προληπτική καραντίνα ούτε γίνεται καν λόγος γιατί κάτι τέτοιο θα δημιουργούσε επιπλέον κενά.
• Κυβέρνηση και διοίκηση κάνουν τους κουφούς στα αιτήματα μας για κατάργηση της διακεκομμένης βάρδιας και των ενδιάμεσων αλλαγών στο δρόμο ώστε να μπορεί να απολυμανθεί ο χώρος του οδηγού πού και αυτός δυστυχώς κόλλησε στο ζύγι κόστος-όφελος και έμεινε με ένα μουσαμά να είναι η «απομόνωση» της καμπίνας του οδηγού!
• Είναι πρόκληση να βγαίνει ο υπουργός και να λέει «βάζω τα ΚΤΕΛ να κάνουν συγκοινωνία για να πυκνώσω τα δρομολόγια (με οχήματα που δεν απολυμαίνονται και δεν αερίζονται, αφού δεν έχουν παράθυρα) γιατί τάχα κοστίζει φθηνότερα».
Την ίδια στιγμή εν μέσω lock down και της πρόσφατης προσπάθειας της κυβέρνησης της ΝΔ να νομιμοποιήσει στις συνειδήσεις των εργαζομένων την απαγόρευση των συγκεντρώσεων άνω των 4 ατόμων, η κυβέρνηση μόνο lock down δεν βάζει στο σχεδιασμό της για νέο κτύπημα στα δικαιώματα μας.
Ετοιμάζεται να φέρει νέο αντεργατικό νομοσχέδιο τερατούργημα με επαχθής όρους και συνθήκες «εργασιακής ζούγκλας» επιπρόσθετους περιορισμούς στην απεργία, νέα ωμή επέμβαση της εργοδοσίας και της κυβέρνησης για τον έλεγχο της λειτουργίας και της δράσης των συνδικάτων.
Μετά τον πτωχευτικό νόμο, με τον οποίο αρπάζουν τα δικά μας σπίτια κι εισοδήματα, μετά το νόμο που βάζει σε γύψο τις διαδηλώσεις τώρα ετοιμάζονται να νομοθετήσουν:
• Την αύξηση των απλήρωτων υπερωριών, να γενικεύσει τα 10ώρα κι το «διευθυντικό δικαίωμα» που σμπαραλιάζει τον σταθερό εργάσιμο χρόνο και τη διευθέτηση του χρόνου δουλειάς. Να είμαστε 10 ώρες πάνω στο τιμόνι με ότι κινδύνους εγκυμονεί για την ασφάλεια των επιβατών.
• Την παραπομπή των εργαζομένων και των σωματείων που καταγγέλλουν εργοδοτικές αυθαιρεσίες από τις Επιθεωρήσεις Εργασίας στον ΟΜΕΔ, όπου οι καταγγελίες θα μετατρέπονται σε «συμφιλίωση» με τα θέλω της εργοδοσίας.
• Toν καθορισμό προσωπικού ασφάλειας, που για τις απεργιακές κινητοποιήσεις στις αστικές συγκοινωνίες θα ξεπερνά ακόμη και τον αριθμό των εργαζομένων ολόκληρης της βάρδιας!
• Τον ορισμό της περιφρούρησης των απεργιών και των αγώνων μας ως «ποινικά κολάσιμη πράξη και θα καθιστά παράνομη την ίδια την απεργία»!
Στη κλίνη του Προκρούστη τίθενται θεμελιώδη μισθολογικά, εργασιακά, ασφαλιστικά – συνταξιοδοτικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα, που καταχτήθηκαν με σκληρούς πολύχρονους ταξικούς αγώνες από τον κλάδο μας, γενικότερα την εργατική τάξη κόντρα στο κεφάλαιο και το πολιτικό προσωπικό του.
Είναι βαθιά γελασμένοι αν νομίζουν ότι με νόμους και διατάγματα μπορούν να σταματήσουν το δικαίωμα μας στους αγώνες και τις διεκδικήσεις.

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες διασποράς της πανδημίας και έντασης της επιθετικότητας της κυβέρνησης και της εργοδοσίας, είναι επιτακτική ανάγκη να παρθεί απόφαση στη συνεδρίαση των Δ.Σ. των σωματείων της ΟΣΥ για την καθολική συμμετοχή των εργαζομένων στην 24ωρη απεργία στις 26 Νοέμβρη.

Τώρα είναι ώρα ευθύνης: Η σιωπή είναι συνενοχή στην επίθεση που είναι σε εξέλιξη από τη κυβέρνηση και το κεφάλαιο σε βάρος των εργαζομένων

Όλοι στη μάχη για την επιτυχία της απεργίας για να προστατεύσουμε την υγεία μας, τις οικογένειες μας, τα δικαιώματα μας.

Απεργούμε μαζί με όλους τους εργαζομένους στην Αττική, μαζί με τα Εργατικά Κέντρα της Αθήνας, του Πειραιά, Ανατολικής Αττικής ώστε να νεκρώσει όλο το λεκανοπέδιο.
Να βάλουμε τις βάσεις για κλιμάκωση της πάλης για την υπογραφή ΣΣΕ που να καλύπτει τις ανάγκες μας, να αποτρέψουμε την ιδιωτικοποίηση και όλο τον αντιλαϊκό σχεδιασμό της κυβέρνησης και του κεφαλαίου, να ικανοποιηθούν οι σύγχρονες ανάγκες μας.

Με αγωνιστικούς χαιρετισμούς

ΔΑΣ ΟΑΣΑ

23/11/2020

                          
  Π.Ε.Ι. Λεωφορείου              Π.Ε.Ι. Φορτηγού                                    Kαταστατικό                          ΚΟΚ     Συνδικάτου ΟΑΣΑ
      
        Συνοπτικός
   Εργασιακός Οδηγός