ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ Α/Σ ΤΡΟΛΛΕΫ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΤΗΣ ΑΠΕΡΓΙΑΣ ΣΕ ΔΥΣΚΟΛΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ



                    ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ Α/Σ ΤΡΟΛΛΕΫ    29 ΝΟΕΜΒΡΗ 2020

Χαιρετιζουμε τους συναδέλφους που συνέβαλαν στην επιτυχία της απεργίας. Υπάρχουν εργαζόμενοι που παρότι οι δυνάμεις του εργοδοτικού συνδικαλισμού έκαναν το παν για να τους βάλουν εμπόδια, πήραν τη θέση τους στο απεργιακό μέτωπο.Με τη στάση τους έστειλαν το μηνυμα στην κυβέρνηση και στην εργοδοσία, δεν ανεχόμαστε τον εμπαιγμό, δεν είμαστε παρατηρητές μιας άθλιας πολιτικής, που τσακίζει τη ζωή μας. Με ευθύνη συλλογική και κοινωνική, αποδείξαμε ότι ο αγώνας για την προστασία της ζωής μας δεν μπαίνει σε καραντίνα, δεν αναστέλλεται. Τοποθετήσαμε στο επίκεντρο της συζήτησης την ανάγκη προστασίας της υγείας μας και της υγείας του λαού. Απαιτήσαμε την απόσυρση του νομοσχεδίου, που ανατρέπει το οκτάωρο και τα συλλογικά δικαιώματα.

Οι εργαζόμενοι, σε όλους τους κλάδους και ιδιαίτερα στον κλάδο των μεταφορών, έσπασαν τη σιωπή που επέβαλε η κυβέρνηση.

Σωματεία του ΜΕΤΡΟ, ΗΣΑΠ, ΤΡΑΜ, ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΩΝ, ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟΥ κ.λπ. συμμετείχαν στις αποφάσεις εργατικών κέντρων και ομοσπονδιών σε όλη τη χώρα. 

Το περιεχόμενο της απεργίας ήταν και είναι τα μέτρα προστασίας της υγείας των εργαζομένων και του λαού, ήταν και παραμένει η απόσυρση του νομοσχεδίου  που φέρνει ανατροπές στα εργασιακά και συλλογικά δικαιώματα.

Θλιβερή παραφωνία, απέναντι στα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων, οι πλειοψηφίες της ΣΑΚ και της ΔΑΚΕ στην ΕΝΩΣΗ ΗΛΠΑΠ, που έγραψαν στα παλιά τους τα παπούτσια τις ανάγκες και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε.

Επικαλούμαστε τη  λογική και θέτουμε τα παρακάτω ερωτήματα, τα οποία προκύπτουν από τη στάση τους, προς προβληματισμό και εξαγωγή συμπερασμάτων.

  • Ποιοι ευθύνονται για την κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία και στο σύστημα υγείας;
  • Είχε το χρόνο η κυβέρνηση να πάρει τα απαιτούμενα μέτρα προστασίας για την αντιμετώπιση του δεύτερου κύματος της πανδημίας;
  • Οι 100 νεκροί ημερησίως και οι εκατοντάδες στις ΜΕΘ δεν είναι λόγος διεκδίκησης δραστικών μέτρων προστασίας της υγείας; 
  •  Στο χώρο μας η εργοδοσία, λαμβάνει μέτρα επαρκή για την προστασία της υγείας μας;
  • Αποσιωπούνται κρούσματα, χωρίς να γίνονται τεστ στους εργαζόμενους;
  • Έχει λυθεί το διαχρονικό ζήτημα της καμπίνας του οδηγού με έναν μουσαμά;
  • Γίνεται καθημερινά απολύμανση στα οχήματα;
  • Έγινε η πύκνωση των δρομολογίων ώστε να αποσυμφορηθούν τα οχήματα;
  • Η παραχώρηση συγκοινωνιακού έργου στα ΚΤΕΛ αντί της  επίταξης τους, είναι η όχι ιδιωτικοποίηση;
  • Έχουν προσληφθεί οδηγοί για να βγουν για δουλειά τα οχήματα που παραμένουν στα αμαξοστάσια;
  • Οι χώροι τουαλετών και αναμονής πληρούν τις συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας;
  • Καταβάλλεται το επίδομα ασθενείας στην ώρα του;

Ο κάθε συνάδελφος που βάζει το λογικό μπροστά καλείται να απαντήσει. Η πλειοψηφία του σωματείου ΣΑΚ και ΔΑΚΕ ως μέτωπο κάνει πλάτες στην κυβερνητική πολιτική και στην εργοδοσία.

Όπως συνήθως, όταν πρέπει να εκφράσουν, να αναδείξουν και να διεκδικήσουν  τα αιτήματα των εργαζομένων βρίσκουν διάφορα προσχήματα.

Πότε να μην κάνουν ζημιά στην αγορά και στρέψουν τα κυβερνητικά ΜΜΕ εναντίον τους, ποτε να μετακινήσουν τάχα τους διαδηλωτές, πότε να μην κόψουν τη συγκοινωνία, πότε είναι αργά και πότε νωρίς, πότε περιμένουν τα λεωφορεία και πότε φτιάχνουν δήθεν συντονιστικά. Τώρα ξαναπροσφέρουν υπηρεσίες στην κυβέρνηση επικαλούμενοι την  επιδημία και της δίνουν χρόνο να ολοκληρώσει τον αντιλαϊκό προγραμματισμό της, επιτρέπουν στη διοίκηση να αυθαιρετει εις βάρος μας και επικαλούνται την πανδημία για να διασπάσουν τους εργαζόμενους, θέτουν το σωματείο εκτός του εργατικού κινήματος, οδηγώντας το στην απομόνωση. Απομακρύνουν τους εργαζόμενους από τη συλλογική δράση και τη διεκδίκηση ζωτικών συμφερόντων τους, όπως η υγεία τους και η υπεράσπιση του 8ωρου.

Συνάδελφοι, η διάσπαση και η απαισιοδοξία ανάμεσα στους εργαζόμενους, η απουσία συλλογικής στάσης και αλληλεγγύης μεταξύ μας έχει υπεύθυνους, έχει και οφελημενους.

Την ευθύνη την έχει η πλειοψηφία της ΣΑΚ ΔΑΚΕ και το οφελος η κυβέρνηση και η ΟΣΥ. 

Ας προβληματιστούμε για τη διαχρονική στάση τους και πού μας οδηγεί. Ας βγάλουμε τα συμπεράσματά μας και να ξαναχαράξουμε τη δική μας στάση. Η ζωή και τα δικαιώματα μας είναι πέρα και πάνω από τις μικροσυμφεροντολογικες επιδιώξεις τους. Οπως δεν αναβάλλεται, αλλά ίσα ίσα εντείνεται η επίθεση ενάντια στον λαό, έτσι δεν αναβάλλονται και οι αγώνες του λαού για την υγεία και τα δικαιώματά του.

Οι αποστάτες του εργατικού κινήματος να οδηγηθούν στο περιθώριο κι όχι το σωματείο μας.

Απεργοσπάστες είναι οι ίδιοι κι όχι οι εργαζόμενοι.

Το γεγονός ότι μέσα σε αυτές τις συνθήκες οργανώθηκε με επιτυχία η απεργία είναι σημαντική παρακαταθήκη, δίνει  κουράγιο και ελπίδα για τους αγώνες που ήδη βάζουμε μπροστά, για τις εργατικές – λαϊκές ανάγκες, για να περάσουμε στην αντεπίθεση!

Με αγωνιστική αισιοδοξία κι αποφασιστικότητα συνεχίζουμε!!!

 

 ΜΕ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΥΣ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΥΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ Α/Σ ΤΡΟΛΛΕΫ

                          
  Π.Ε.Ι. Λεωφορείου              Π.Ε.Ι. Φορτηγού                                    Kαταστατικό                          ΚΟΚ     Συνδικάτου ΟΑΣΑ
      
        Συνοπτικός
   Εργασιακός Οδηγός