Η κυβέρνηση νομοθετεί τις ανατροπές του αιώνα στα εργασιακά δικαιώματα …με την υπογραφή της εργοδοσίας!Φωτό σρχείου

Φωτό σρχείου


«Παραμονές Χριστουγέννων, η κυβέρνηση μοιράζει δώρα στην εργοδοσία!!! Έλαβε το “γράμμα” που στέλνουν σε αυτήν τα μεγαθήρια του κλάδου για την επαναλειτουργία της αγοράς, με μόνο σκοπό την κερδοφορία τους», αναφέρει ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, με αφορμή το νομοσχέδιο-σκούπα του υπ. Υγείας, όπου μεταξύ άλλων δρομολογείται η κατάργηση της κυριακάτικης αργίας.

Μετά την ψήφιση του κρατικού προϋπολογισμού, σημειώνει ο ΣΕΑ, «στον οποίο πετσοκόβονται κρατικές δαπάνες για κοινωνικές παροχές ώστε να εξασφαλιστεί ζεστό κρατικό χρήμα για τις μεγάλες επιχειρήσεις, σειρά παίρνει το νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή κυριολεκτικά μέσα σε μία νύχτα και θυσιάζει τη ζωή των εργαζομένων, τσακίζει κεκτημένα δικαιώματα χρόνων, καταργεί την Κυριακή-αργία ενώ στα σκαριά έχει την κατάργηση του 8ωρου, τη 10ωρη εργασία και την απλήρωτη υπερωρία».

Το ντέφι, υπογραμμίζει, «χτύπησε πρώτος, για να αρχίσει ο χορός και να επισπεύσει η κυβέρνηση το νομοθετικό της έργο, ο κος Βακάκης. Ο μεγαλομέτοχος των «Jυmbo» σε συνέντευξή του πρότεινε να δουλεύουν οι εργαζόμενοι συνολικά στον κλάδο του Εμπορίου επτά μέρες την εβδομάδα και 12 ώρες τη μέρα με εκ περιτροπής άνοιγμα των καταστημάτων!».

Μετά από αυτές τις δηλώσεις, επισημαίνει, «αλλά και με βάση τις πάγιες απαιτήσεις χρόνων της εργοδοσίας η πανδημία για την κυβέρνηση γίνεται ευκαιρία για να τσακίσει και με τη βούλα τη ζωή μας υπηρετώντας πιστά τους εργοδότες».

Στο νέο νομοσχέδιο, τονίζει, «αναφέρεται συγκεκριμένα πως τα καταστήματα λιανικής πώλησης όπως και οι αποθήκες τους θεωρούνται κέντρα διανομής, άρα θα μπορούν να είναι ανοιχτά τις Κυριακές ακόμα αν και φαινομενικά προς τα έξω θα έχουν τα ρολά κλειστά. Εφόσον λοιπόν το κατάστημα θα είναι ανοιχτό σημαίνει ότι θα υπάρχει παράλληλα και εργασία τόσο για την τροφοδότηση των παραγγελιών όσο και για τη μεταφορά τους».

«Ως εδώ! Καμία ανοχή σε νόμους που τσακίζουν τη ζωή μας! Κάτω τα χέρια από την Κυριακή-αργία!!!», αναφέρει ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας και «καλεί όλους τους συναδέλφους σε οργάνωση και ξεσηκωμό!!! Η υπεράσπιση των δικαιωμάτων μας είναι στα δικά μας χέρια!!! Το σωματείο μας, ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, είναι το δικό μας όπλο!!!».

Και προσθέτει: «Σήμερα, ξημερώματα του 2021, δεν είναι προοδευτικό οι εργαζόμενοι να δουλεύουμε ήλιο με ήλιο, δεν είναι προοδευτικό να ζούμε με μισθό 200 ευρώ τη στιγμή που από τη δική μας δουλειά οι εργοδότες θησαυρίζουν. Δεν είναι σύγχρονο και προοδευτικό η επιστήμη και η τεχνολογία να κάνει άλματα και αντί να μειώνεται ο εργάσιμος χρόνος, έχοντας όλοι μας περισσότερες παροχές και απολαβές, η ζωή μας να μπαίνει στο γύψο γυρνώντας μας έναν αιώνα πίσω καταργώντας το 8ωρο και την Κυριακή-αργία».

Είναι ώρα, καταλήγει, «να πετάξουμε στα σκουπίδια το φόβο και την ανασφάλεια που μας δημιουργούν και να απαιτήσουμε ζωή και δουλειά με δικαιώματα. Να απαιτήσουμε να γίνει νόμος το δίκιο του εργάτη.

Απαιτούμε:

Νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακής-αργίας».

                          
  Π.Ε.Ι. Λεωφορείου              Π.Ε.Ι. Φορτηγού                                    Kαταστατικό                          ΚΟΚ     Συνδικάτου ΟΑΣΑ
      
        Συνοπτικός
   Εργασιακός Οδηγός