Απαιτεί μέτρα προστασίας και ασφάλειας της υγείας και της ζωής των εργαζομένων



Τη λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων προστασίας και ασφάλειας της υγείας και της ζωής των εργαζομένων απαιτεί η Σωματειακή Επιτροπή Εργαζομένων στο Δήμο Αθηναίων.

Απαιτεί:

Ενημέρωση για τα κρούσματα στον δήμο μας και τη διαδικασία που ακολουθείται.

Μαζικά και επαναλαμβανόμενα δωρεάν τεστ για όλους τους εργαζόμενους.

Σε περίπτωση κρούσματος να γίνεται μοριακό τεστ σε όλους τους εργαζόμενους που ήρθαν σε επαφή και όχι μόνο σε όσους είναι κοντά ή στο ίδιο γραφείο ή όροφο με το επιβεβαιωμένο κρούσμα.

Χορήγηση των Μέσων Ατομικής Προστασίας στο σύνολό τους, συμπεριλαμβανομένων και των εξειδικευμένων μέσων προστασίας για Covid-19.

Παρουσία γιατρού Εργασίας σε μόνιμη βάση στους εργασιακούς χώρους.

Να εξασφαλιστούν αξιοπρεπείς συνθήκες στέγασης για τις ανάγκες των εργαζομένων.

Προσλήψεις προσωπικού με μόνιμη και σταθερή σχέση εργασίας.

Αναλυτικά στην ανακοίνωσή της η Επιτροπή αναφέρει:

«Βρισκόμαστε σε συνθήκες πανδημίας με τη χώρα να μετρά καθημερινά δεκάδες νεκρούς και εκατοντάδες διασωληνωμένους που δίνουν μάχη για τη ζωή τους.

Η κυβέρνηση αντί να πάρει μέτρα θωράκισης του δημόσιου συστήματος Υγείας, μέτρα ουσιαστικής προστασίας στις συγκοινωνίες και τους χώρους δουλειάς που έχουν μετατραπεί σε εστίες υπερμετάδοσης, βλέπει την πανδημία ως μια «χρυσή ευκαιρία» για να προωθήσει βάρβαρα μέτρα σε βάρος των εργαζομένων και ταυτόχρονα να υλοποιήσει κάθε απαίτηση των επιχειρηματικών ομίλων.

Στις υπηρεσίες του δήμου, στα πόστα, στους χώρους που εργαζόμαστε, η απουσία μέτρων προστασίας ιδιαίτερα σε περίοδο εξάπλωσης του κορονοϊού, είναι παραπάνω από εμφανής.

Μέτρα προστασίας και ασφάλειας της υγείας και της ζωής μας

Στις υπηρεσίες Καθαριότητας, Πρασίνου εξακολουθούν να υπάρχουν σημαντικές ελλείψεις, αλλά και καθυστερήσεις στη χορήγηση Μέσων Ατομικής Προστασίας όπως φόρμες και γάντια εργασίας, ενώ είδη ατομικής υγιεινής όπως αντισηπτικά και μάσκες απλές ή φίλτρου για τους εργάτες σε οδοκαθαρισμό και αποκομιδή είτε παρέχονται με το σταγονόμετρο είτε απλά δεν υπάρχουν, με τις φόρμες μιας χρήσεως που έχουν δοθεί σε εργαζόμενους που πλένουν και απολυμαίνουν να «βαφτίζονται» φόρμες πολλαπλών χρήσεων.

Η φωταγώγηση του κέντρου της Αθήνας, τα φώτα και τα πολύχρωμα λαμπάκια που προβάλλει η δημοτική αρχή και για τα οποία δαπάνησε χιλιάδες ευρώ, δεν μπορούν να αφήσουν στο σκοτάδι τις ευθύνες της, την ανεπάρκεια μέσων και μέτρων προστασίας που αποτελούν την τελευταία γραμμή άμυνας προστασίας των εργαζομένων, ιδιαίτερα αυτών που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή επικινδυνότητας, στην Καθαριότητα, στο Πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» και αλλού.

Δεν μπορούν να κρύψουν την ανάγκη για τακτική διενέργεια τεστ κορονοϊού σε όλους τους εργαζόμενους, θερμομέτρησης, απολύμανσης σε εργασιακούς και άλλους μικρούς περιορισμένους χώρους που συγχρωτίζονται εργαζόμενοι όπως στις καμπίνες απορριμματοφόρων και άλλων οχημάτων.

Εκατομμύρια σε ιδιώτες, ούτε ευρώ για υποδομές και αποδυτήρια

Η διοίκηση Μπακογιάννη είναι προσηλωμένη στις κατευθυντήριες γραμμές και επιλογές όλων των αστικών κυβερνήσεων, του κεφαλαίου. Για αυτό εφαρμόζει με ιδιαίτερο ζήλο την πολιτική που βλέπει ως κόστος τα δικαιώματα και τις ανάγκες των εργαζομένων και ως όφελος ό,τι συμφέρει τους εργολάβους μεγαλο-ιδιώτες.

Κόστος για τη δημοτική αρχή είναι η κατασκευή κτιριακών εγκαταστάσεων, η δημιουργία υποδομών για τη στέγαση εργαζομένων, η μεταστέγαση τομέων που δεν ικανοποιούν τις προβλεπόμενες προδιαγραφές ασφάλειας και υγιεινής με χώρους που να διαθέτουν τουαλέτες, αποδυτήρια, ντουλάπες. Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα είναι η άθλια κατάσταση στο κτίριο του αμαξοστασίου, όπως και στο πόστο οδοκαθαρισμού της 2ης κοινότητας, εκεί που οι εργάτες «έφαγαν πόρτα» και βρίσκονται μονίμως έξω να περιμένουν στο κρύο και την υγρασία «για να παρκάρει» μέσα μηχάνημα της υπηρεσίας!!! Αλλά και στην 6η κοινότητα, με το πόστο να βρίσκεται σε διαμέρισμα 3ου ορόφου πολυκατοικίας!!! Έλεος!!! Θα μπορούσαμε να παραθέσουμε πολλά παραδείγματα για την αντιμετώπιση που έχουν οι «αφανείς ήρωες» κατά τα λεγόμενα του δημάρχου, όπως αντίστοιχα για τα εκατομμύρια που πηγαίνουν σε εργολάβους, μαζί με μία σειρά αρμοδιότητες κρίσιμων υπηρεσιών, πράγμα το οποίο αντικειμενικά ανοίγει το δρόμο για ιδιωτικοποιήσεις. Τέτοιες αρμοδιότητες και καθήκοντα θα κόστιζαν πολύ λιγότερο αν ο δήμος διεκδικούσε μόνιμο προσωπικό.

Οι εργάτες και οι εργάτριες, οι υπάλληλοι του δήμου, κύριοι της διοίκησης, δεν «βάζουν πλάτη» επειδή αντέχουν να φορτώνονται επιπλέον βάρη και καθήκοντα, αλλά αναγκάζονται, κάτω από την πίεση της εργοδοσίας και εξαιτίας της μείωσης του μόνιμου προσωπικού, με αποτέλεσμα την εντατικοποίηση της εργασίας, τα αλλότρια καθήκοντα, τις μετακινήσεις δεξιά και αριστερά για να καλυφθούν τρύπες και κενά. Συνέπεια όλων αυτών είναι η αύξηση των μυοσκελετικών παθήσεων, των επαγγελματικών ασθενειών.

Αφήστε λοιπόν τα γλυκόλογα και κάντε πράξη τα αιτήματα των εργαζομένων!».

                          
  Π.Ε.Ι. Λεωφορείου              Π.Ε.Ι. Φορτηγού                                    Kαταστατικό                          ΚΟΚ     Συνδικάτου ΟΑΣΑ
      
        Συνοπτικός
   Εργασιακός Οδηγός