ΠΕΜΕΝ- Σπουδαστικός Σύλλογος ΑΕΝ- Ασπροπύργου : Να δυναμώσουμε τον αγώνα για μόρφωση – δουλειά – ζωή με δικαιώματα,



Στην σημερινή συνεδρίαση του Συμβούλιου Ναυτικής Εκπαίδευσης επιβεβαιώθηκε για άλλη μια φορά ότι οι εκπρόσωποι των εφοπλιστών και του υπουργείου Ναυτιλία, είναι σε κοινή γραμμή για να επιβάλλουν πρόσθετα εμπόδια στην δημόσια ναυτική εκπαίδευση.

Οι εκπρόσωποι της ΠΕΜΕΝ και του Σ.Σ της ΑΕΝ/Ασπροπύργου καταψήφισαν και τα 3 θέματα της ημερήσιας διάταξης, αναδεικνύοντας ότι δεν είναι αποσπασμένα από την συνολική κατάσταση, που επικρατεί στην δημόσια ναυτική εκπαίδευση και σε συνδυασμό με τις εξελίξεις που διαρκώς χειροτερεύουν συνολικά τη ζωή των ναυτεργατών.

Αποτελεί πρόκληση να διατυπώνεται στο εισηγητικό σημείωμα για το 1ο θέμα ότι «αποτελεί διαχρονικό αίτημα των κοινωνικών εταίρων, η απαίτηση της επαρκούς γνώσης της Αγγλικής γλώσσας ως προϋπόθεση εισαγωγής στις ΑΕΝ».

Βάζουν ένα πρόσθετο εμπόδιο για τα παιδιά της εργατικής λαϊκής οικογένειας, που αποτελούν τη συντριπτική πλειοψηφία των εισακτέων στις ΑΕΝ, όπου την τελευταία δεκαετία έχουν μειωθεί ραγδαία οι μισθοί, με την όξυνση της ανεργίας, την αφαίμαξη του λαϊκού εισοδήματος, αποτέλεσμα να μην μπορούν να ανταπεξέλθουν σε στοιχειώδεις οικονομικές ανάγκες.

Αυτό το θέμα καταψήφισαν και οι εκπρόσωποι της Πανελλήνιας Ένωσης Εκπαιδευτικών Δημόσιας Ναυτικής Εκπαίδευσης (Π.Ε.Ε.Δ.Ν.Ε), σε αντίθεση με την πλειοψηφία που αποτελούσαν οι εκπρόσωποι των εφοπλιστών, του υπουργείου Ναυτιλίας και Παιδείας.

Οι εκπρόσωποι της ΠΕΜΕΝ και του Σ.Σ της ΑΕΝ/Ασπροπύργου, για το 2ο θέμα του «επιμερισμού του συνολικού ποσοστού των θέσεων που κατανέμονται στους υποψήφιους από τα ΕΠΑΛ» και για το 3ο θέμα «η κατανομή στις σχολές των ΑΕΝ να πραγματοποιείται μέσω των πανελλαδικών εξετάσεων», έθεσαν το εξής ερώτημα: «εξασφαλίζεται στους εισακτέους η επαγγελματική τους εξέλιξη»;

Απαίτησαν να δώσει το υπουργείο συγκεκριμένα στοιχεία για την εξέλιξη των σπουδαστών αλλά και συνολικά για τις θέσεις εργασίας των ναυτεργατών, όταν στον βωμό της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας των εφοπλιστών, διαρκώς μειώνονται οι ναυτεργάτες με ΣΣΕ, κοινωνική ασφάλιση.

Επίσης ανέδειξαν ότι η εκπαιδευτική διαδικασία της τηλεκπαίδευσης, που θεσμοθετεί σε νομοσχέδιο η κυβέρνηση, έρχεται σε αντίθεση με τον πραγματικό ρόλο, που πρέπει να έχει η ναυτική εκπαίδευση, προσαρμοσμένη στις σύγχρονες απαιτήσεις και ανάγκες.

Καλούμε τους ναυτεργάτες, τους σπουδαστές, να δυναμώσουμε τον αγώνα για μόρφωση – δουλειά – ζωή με δικαιώματα, ενάντια στην εργασιακή ζούγκλα των εφοπλιστών και των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων.

Τελευταία άρθρα

                          
  Π.Ε.Ι. Λεωφορείου              Π.Ε.Ι. Φορτηγού                                    Kαταστατικό                          ΚΟΚ     Συνδικάτου ΟΑΣΑ
      
        Συνοπτικός
   Εργασιακός Οδηγός