48ωρη Πανελλαδική Απεργία Ναυτεργατών(ΦΩΤΟ)



Στους καταπέλτες των πλοίων βρίσκονται οι ναυτεργάτες που πραγματοποιούν 48ωρη προειδοποιητική πανελλαδική απεργία.

Αγωνίζονται ενάντια στην επίθεση που έχουν εξαπολύσει εφοπλιστές και κυβέρνηση στις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, στις οργανικές συνθέσεις, στα ασφαλιστικά – συνταξιοδοτικά και συνδικαλιστικά τους δικαιώματα. Η απεργία είναι καθολική σε όλες τις κατηγορίες πλοίων σε όλα τα λιμάνια της χώρας. Στο πλευρό τους βρίσκονται εργαζόμενοι από άλλους κλάδους εκφράζοντας έμπρακτα την αλληλεγγύη τους.

Την Τετάρτη 24 Φλεβάρη τα ναυτεργατικά σωματεία θα πραγματοποιήσουν στις 10 π.μ. εκ νέου σύσκεψη για να καθορίσουν τα βήματά τους.

Μηνύματα κλιμάκωσης
Τα μηνύματα για κλιμάκωση των κινητοποιήσεων στέλνονται από όλα τα λιμάνια, από Πειραιά, Πάτρα, Λαύριο, Ραφήνα.

Χαρακτηριστικό είναι πως στο λιμάνι της Πάτρας έχουν ακινητοποιηθεί και τα 9 ferrie boat στο πορθμείο του Ρίο. Ακόμα αναμένεται τα καράβια που θα καταπλεύσουν στο λιμάνι της Πάτρας με ξένες σημαίες να ακινητοποιηθούν καθώς τα πληρώματά τους έχουν εκφράσει τη διάθεση να δείξουν έμπρακτα την αλληλεγγύη τους στην απεργία των Ελλήνων ναυτεργατών.

Στο λιμάνι του Λαυρίου έγιναν περιοδείες στα πλοία «ΜΑΚΕΔΟΝ» και «ΙΟΝΙΣ», που είναι ακινητοποιημένα, από αντιπροσωπεία των ναυτεργατικών σωματείων και του Εργατικού Κέντρου Λαυρίου – Ανατολικής Αττικής. Και από εκεί τα μηνύματα που ήρθαν ήταν μηνύματα κλιμάκωσης της απεργίας.

Τα αιτήματα της απεργίας
Κατάργηση του ν. 4714/2020, των αντεργατικών διατάξεων των ΠΝΠ και όλων των αντεργατικών νόμων, που προστέθηκαν στους προηγούμενους, για το χτύπημα συμβάσεων, μισθών, δικαιωμάτων σε συνθήκες πανδημίας.
Πλήρης, επαρκής και αποκλειστική χρηματοδότηση του δημόσιου συστήματος Υγείας από τον κρατικό προϋπολογισμό, με προσλήψεις μόνιμου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού με πλήρη εργασιακά δικαιώματα. Να ανοίξουν όλες οι δημόσιες δομές Υγείας που έκλεισαν τα προηγούμενα χρόνια. Άμεση επίταξη του ιδιωτικού τομέα Υγείας.
Μαζικός και δωρεάν εμβολιασμός για όλο τον λαό. Να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα προστασίας της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς. Παροχή όλων των απαραίτητων μέσων ατομικής προστασίας με ευθύνη της εργοδοσίας.
Τώρα η κυβέρνηση να διασφαλίσει τον επαναπατρισμό των ναυτεργατών που επιθυμούν να επιστρέψουν στη χώρα.
Ανανέωση και εφαρμογή των ΣΣΕ με αυξήσεις, υποχρεωτική ασφάλιση στο ΝΑΤ για όλους τους ναυτεργάτες, από όποια χώρα κι αν προέρχονται. Υπεράσπιση των συνδικαλιστικών ελευθεριών και δικαιωμάτων.
Πλήρης – σταθερή εργασία, με μείωση του εργάσιμου χρόνου, προσαρμογή των οργανικών συνθέσεων (με κατάργηση του ν. 4150/2013) στις αυξημένες ανάγκες των πλοίων και της προστασίας της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα.
Ουσιαστική προστασία των ανέργων, αύξηση του επιδόματος ανεργίας στα 600 ευρώ για όλους τους ανέργους, για όσο διαρκεί η ανεργία. Πλήρης και δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των ανέργων και των οικογενειών τους, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
Άμεση επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι ναυτεργάτες από ΝΑΤ/ΕΦΚΑ σε κύριες – επικουρικές συντάξεις και εφάπαξ.
Διαγραφή των χρεών όλων των εργατικών οικογενειών.

 

 

                          
  Π.Ε.Ι. Λεωφορείου              Π.Ε.Ι. Φορτηγού                                    Kαταστατικό                          ΚΟΚ     Συνδικάτου ΟΑΣΑ
      
        Συνοπτικός
   Εργασιακός Οδηγός