Σε όλη τη χώρα μαζικά συλλαλητήρια (VIDEO)Σε παναττικό συλλαλητήριο την Τετάρτη 17 Μάρτη στις 6 μ.μ. στα Προπύλαια, για την προστασία της υγείας, την επιβίωση, ενάντια στην κρατική βία και καταστολή, προχωρούν συνδικαλιστικές οργανώσεις, απευθύνοντας κάλεσμα μαζικής συμμετοχής σε σωματεία από όλη την Αττική, σε εργαζόμενους από κάθε κλάδο και χώρο δουλειάς.

«Απαντάμε δυναμικά – αγωνιστικά στο κλίμα αστυνομοκρατίας, στην κρατική βία και καταστολή!», επισημαίνουν μεταξύ άλλων στο κάλεσμά τους, τονίζοντας: «Ένας χρόνος πανδημίας. Συνεχίζουμε τον αγώνα για την υπεράσπιση της υγείας και διεκδικούμε τα δικαιώματά μας, κόντρα στον αυταρχισμό και την καταστολή».

Με εξορμήσεις, κινητοποιήσεις, πικετοφορίες, περιοδείες, αφίσες και άλλες πολύμορφες δράσεις σε χώρους δουλειάς σε γειτονιές και αλλού οι συνδικαλιστικές οργανώσεις σε όλη τη χώρα προετοιμάζουν το παναττικό συλλαλητήριο αλλά και τα άλλα που θα γίνουν σε άλλες πόλεις της χώρας.

Εξάλλου το μεσημέρι της Τρίτης, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν συνδικαλιστικές οργανώσεις, που έχουν αναλάβει την πρωτοβουλία για το παναττικό συλλαλητήριο στις 17 Μάρτη, στις 6 μ.μ., στα Προπύλαια, απηύθυναν κάλεσμα στο συλλαλητήριο-απάντηση στην αστυνομοκρατία και την καταστολή, για τη διεκδίκηση μέτρων προστασίας της υγείας, για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Ανάλογο πανεργατικό συλλαλητήριο θα γίνει στη Θεσσαλονίκη, την Τετάρτη 17/3, στις 6 μ.μ., στο Άγαλμα Βενιζέλου, μετά από κάλεσμα Σωματείων. Την κινητοποίηση για την προστασία της υγείας και την επιβίωση του λαού, ενάντια στο κλίμα αστυνομοκρατίας, στην κρατική βία και καταστολή, οργανώνουν το Συνδικάτο Οικοδόμων και Εργαζομένων στα Δομικά Υλικά Ν. Θεσσαλονίκης, η Ένωση Εμποροϋπαλλήλων Ν. Θεσσαλονίκης, το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τουριστικών και Επισιτιστικών Επιχειρήσεων Θεσσαλονίκης – Πιερίας – Χαλκιδικής, το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής Ν. Θεσσαλονίκης, το Σωματείο Εργαζομένων στις Επιχειρήσεις Παραγωγής Επισιτιστικών Προϊόντων Κεντρικής Μακεδονίας και το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Μετάλλου και Εργαζομένων Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας Κεντρικής Μακεδονίας. Για την προετοιμασία του συλλαλητηρίου, καθημερινά γίνονται εξορμήσεις.

Σε άλλες πόλεις
Εργατικά Κέντρα, Συνδικάτα και άλλες συνδικαλιστικές οργανώσεις καλούν επίσης σε κινητοποιήσεις, ως εξής:

– Στα Γιάννενα, την Τέταρτη 17/3, στις 6 μ.μ., στην κεντρική πλατεία, μετά από κάλεσμα του Εργατικού Κέντρου.

– Στην Ικαρία, την Τετάρτη 17/3, στις 7 μ.μ., στην πλατεία Ευδήλου.

– Στην Κατερίνη, την Τετάρτη 17/3, στις 5 μ.μ., στο Πλατάνι – Συντριβάνι.

– Στην Κοζάνη, την Τετάρτη 17/3, στις 6.30 μ.μ., στην κεντρική πλατεία.

– Στα Τρίκαλα, την Τετάρτη 17/3, στις 6 μ.μ., στην πλατεία Ρήγα Φεραίου.

– Στην Αλεξανδρούπολη την Πέμπτη 18/3 στις 6.30 μ.μ. μπροστά στο Δημαρχείο

– Στη Δράμα, την Πέμπτη 18/3, στις 6 μ.μ., στην κεντρική πλατεία.

– Στο Ηράκλειο, την Πέμπτη 18/3, στις 5 μ.μ., στην πλατεία Ελευθερίας, μετά από κάλεσμα Σωματείων.

– Στην Καβάλα κινητοποίηση θα γίνει την Πέμπτη 18/3 στις 6.30 μ.μ., στην πλατεία Καπνεργάτη.

– Στην Καλαμάτα, την Πέμπτη 18/3, στις 6.30 μ.μ., στην πλατεία 23ης Μαρτίου.

– Στην Κέρκυρα, την Πέμπτη 18/3, στις 6 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο.

– Στην Κομοτηνή, την Πέμπτη 18/3, στις 6 μ.μ., στην κεντρική πλατεία μετά από κάλεσμα της Ένωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων.

– Στη Λευκάδα, την Πέμπτη 18/3, στις 6 μ.μ., στην πλατεία Μαρκά, μετά από κάλεσμα του Εργατικού Κέντρου.

– Στην Πρέβεζα, την Πέμπτη 18/3, στις 7 μ.μ., στα παλιά ΚΤΕΛ.

– Στη Ρόδο, την Πέμπτη 18/3, στις 4.30 μ.μ., στην πλατεία Κύπρου.

– Στη Σύρο, την Πέμπτη 18/3, στις 5.30 μ.μ., στην πλατεία Μιαούλη, στην Ερμούπολη.

– Στα Χανιά, την Πέμπτη 18/3 στις 5 μ.μ., στην πλατεία Δημοτικής Αγοράς.

– Στον Βόλο, την Παρασκευή 19/3, στις 6 μ.μ., στην πλατεία Ελευθερίας.

– Στη Λάρισα, την Παρασκευή 19 Μάρτη, στις 6 μ.μ., στην κεντρική πλατεία.

– Στην Πάτρα, την Παρασκευή 19 Μάρτη, στις 12 το μεσημέρι στην 6η ΥΠΕ, μετά από κάλεσμα του Εργατικού Κέντρου.

– Στην Ηγουμενίτσα, το Σάββατο 20 Μάρτη, στις 12 το μεσημέρι, αυτοκινητοπορεία με αφετηρία το ΠΑΝΘΕΟΝ, μετά από κάλεσμα του ΕΚ Θεσπρωτίας.

– Στην Νάουσα, το Σάββατο 20 Μάρτη, στις 11.30 π.μ., στην κεντρική πλατεία, μετά από κάλεσμα του Εργατικού Κέντρου.

– Στη Χίο το Σάββατο 20 Μάρτη στις 11 π.μ., στην πλατεία Βουνακίου

Διογκώνεται το κύμα συμμετοχής στο παναττικό συλλαλητήριο από κλάδους και χώρους δουλειάς
Στο παναττικό συλλαλητήριο καλούν με ανακοινώσεις τους δεκάδες συνδικαλιστικές οργανώσεις. Σχετικές αποφάσεις έχουν ήδη πάρει:

Το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου – Ανατολικής Αττικής.

Οι Ομοσπονδίες Εργαζομένων Φαρμακευτικών και Συναφών Επαγγελμάτων (ΟΕΦΣΕΕ), Οικοδόμων, Εργατοτεχνιτών και Υπαλλήλων Γάλακτος – Τροφίμων – Ποτών, Εργατοϋπαλλήλων Κλωστοϋφαντουργίας – Ιματισμού – Δέρματος (ΟΕΚΙΔΕ), Λογιστών (ΠΟΛ), Μισθωτών Τύπου και Βιομηχανίας Χάρτου, Συνταξιούχων ΙΚΑ (ΟΣΙΚΑ), η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στην Ειδική Αγωγή (ΠΟΜΕΕΑ), η Ομοσπονδία Διοικητικού Προσωπικού Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

Τα Συνδικάτα Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας Ελλάδας, Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής Αττικής (ΣΕΤΗΠ), Επισιτισμού – Τουρισμού – Ξενοδοχείων Αττικής, Οικοδόμων Αθήνας, Ηλεκτρολόγων Αττικής, Εργατοϋπαλλήλων Ταχυδρομείων – Ταχυμεταφορών Αττικής (ΣΕΤΤΑ), ΟΤΑ Αττικής, Καθαριστριών Αττικής, ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, το Σωματείο Εργαζομένων Χρηματοπιστωτικών και Συναφών Επιχειρήσεων Νομού Αττικής, τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ΠΕΕΜΑΓΕΝ, ΠΕΠΡΝ και ΠΕΣ/ΝΑΤ, η Πανελλαδική Ένωση Ελαιουργοσαπωνοποιών και Χημικής Βιομηχανίας Αττικής, ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας, το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Δυτικής Αττικής, η Ένωση Λογιστών – Ελεγκτών Περιφέρειας Αττικής (ΕΛΕΠΑ), το Σωματείο Εργαζομένων Δήμου Χαϊδαρίου, ο Σύλλογος Εργαζομένων στην Ιδιωτική Εκπαίδευση Ν. Αττικής «Ο Βύρων», το Σωματείο Εργαζομένων «Forthnet – Netmed». Οι Σύλλογοι Εκπαιδευτικών ΠΕ Ανατ. Αττικής «Ο Σωκράτης», Διοικητικού Προσωπικού Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Εργαζομένων Υπουργείου Γεωργίας Ν. Αττικής, Υπαλλήλων Περιφέρειας Αττικής. Τα Σωματεία Εργαζομένων «DHL Express (Hellas)», Ιδιωτικών Υπαλλήλων Λαυρεωτικής, το Συνδικάτο Οικοδόμων Λαυρεωτικής, το Σωματείο Ηλεκτροτεχνιτών Λαυρίου, το Σωματείο Εργαζομένων «Σελέκτ Σέρβις Πάρτνερ» Αεροδρομίου Αθηνών. Το Συνδικάτο Τύπου και Χάρτου, το ΔΣ του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης «Γ. Σεφέρης», ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών ΠΕ Βύρωνα – Καισαριανής – Παγκρατίου «Ρόζα Ιμβριώτη», το Συνδικάτο Φαρμάκου Αττικής, το Σωματείο Καθαριστών – Καθαριστριών Πειραιά και Νήσων και η ΔΑΣ Καθαριστριών Δημοσίων Σχολείων Αθήνας, το Σωματείο ΕΝΕΔΕΠ, το Κλαδικό Σωματείο στην Ενέργεια Αττικής – Βοιωτίας – Εύβοιας – Κορινθίας, το Συνδικάτο Εργαζομένων Ιδιωτικής Υγείας Πειραιά, το Σωματείο των Εργαζομένων στη «Μέλλον», η Πρωτοβουλία Αναπληρωτών – Ωρομισθίων Εκπαιδευτικών, ο Σύλλογος Γυναικών Νίκαιας, τo Σωματείο Εργαζομένων «First Data», το Σωματείο Εργαζομένων στη «Vodafone» – «360 Connect» – κλπ., ο Σύλλογος Διοικητικού Προσωπικού του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, το Σωματείο Μισθωτών Δικηγόρων, ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών ΠΕ Κερατσινίου – Περάματος «Νίκος Πλουμπίδης», το Σωματείο Εργαζομένων «Cosmote – Evalue» Αττικής.

Στο συλλαλητήριο καλούν επίσης η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας, η ΟΒΣΑ, η ΕΕΔΥΕ, Φοιτητικοί Σύλλογοι και η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων.
Συμμετοχή στα συλλαλητήρια σε άλλες πόλεις
Στα συλλαλητήρια που θα γίνουν σε άλλες πόλεις καλούν επίσης, ο Σύλλογος Εργαζομένων υπουργείου Γεωργίας στη Μακεδονία – Θράκη, το Συνδικάτο Κατεργασίας Ξύλου Ν. Θεσσαλονίκης, το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Καβάλας, το Σωματείο Οικοδόμων Καβάλας, το Σωματείο των Εργαζομένων στο Νοσοκομείο Δράμας, το Συνδικάτο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ν. Πιερίας «H ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ», η Επιτροπή Φοιτητών Πιερίας, η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Κατερίνης, ο Σύλλογος Γυναικών Λιτοχώρου (μέλος ΟΓΕ), το Σωματείο Συνταξιούχων Λιτοχώρου, το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Ν. Πιερίας, ο Σύνδεσμος Ιδιωτικού Προσωπικού Επιχειρήσεων Εκμεταλλεύσεως Εστιατορίων – Μαγείρων Χανίων, τα Σωματεία Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Οικοδόμων Ν. Πρέβεζας, Σωματεία και φορείς της Ικαρίας, όπως το Συνδικάτο Οικοδόμων, το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων, το Σωματείο Συνταξιούχων Μισθωτών, το Σωματείο Εργαζομένων Δήμων Ικαρίας και Φούρνων, ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, η Ένωση Δημοκρατικών Γυναικών Ικαρίας (μέλος ΟΓΕ) και ο Σύλλογος Αυτοαπασχολούμενων – Βιοτεχνών – Επαγγελματιών, το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Νομού Κυκλάδων, το Συνδικάτο Οικοδόμων Ηρακλείου, η Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου, το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Γάλακτος – Τροφίμων και Ποτών Ηρακλείου, το Σωματείο Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Ηρακλείου «Γαλάτεια Καζαντζάκη», το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Ηρακλείου.

Το κάλεσμα των συνδικαλιστικών οργανώσεων

Στο κάλεσμά τους οι συνδικαλιστικές οργανώσεις σημειώνουν ότι εδώ και ένα χρόνο ο εργαζόμενος λαός καθημερινά παλεύει για την προστασία της υγείας και της ζωής του, μετρώντας πλήγματα σε ανθρώπινες ζωές, στην εργασία του, στο εισόδημά του. «Όλο αυτό το διάστημα η κυβέρνηση έχει αφήσει «γυμνό» το δημόσιο σύστημα Υγείας, αδύναμο να ανταποκριθεί στις αυξημένες ανάγκες της πανδημίας, αφού τα παγιωμένα κενά και οι ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό και εξοπλισμό το έχουν σμπαραλιάσει, ενώ παράλληλα μετατρέπεται εν μέσω πανδημίας σε σύστημα μιας νόσου. Την ίδια στιγμή κλινικάρχες και ιδιωτικός τομέας Υγείας θησαυρίζουν πάνω στον πόνο του λαού. Ήδη μετράμε νεκρούς μέσα από τους εργασιακούς χώρους, εκατοντάδες νοσούντες και ακόμα περισσότερους σε καραντίνα».

Επισημαίνεται ακόμα ότι η κυβέρνηση, «αξιοποιώντας την πανδημία, προχωρά την επίθεση στα εργατικά – λαϊκά δικαιώματα, δίχως φρένο. Χιλιάδες εργαζόμενοι βρίσκονται στην ανεργία. Χιλιάδες εργαζόμενοι έχουν δεχτεί ισχυρό πλήγμα στο εισόδημά τους, είτε βρίσκονται σε αναστολή είτε σε άλλα προγράμματα ενίσχυσης των επιχειρηματικών κερδών. Χιλιάδες εργαζόμενοι εργάζονται κακοπληρωμένοι κάτω από νέα απάνθρωπα ωράρια, χωρίς μέτρα προστασίας.

Η τρομοκρατία δεν θα περάσει, του λαού η πάλη θα τη σπάσει!

Μιλούν για lockdown! Μας κοροϊδεύουν! Τα lockdown είναι μόνο για μας, για να μη μιλάμε, να μην οργανώνουμε την αντίσταση των εργαζομένων απέναντι στην επίθεση που δεχόμαστε στην υγεία μας, στο εισόδημά μας, στο δικαίωμα στη σταθερή εργασία! Μας θέλουν με κλειστό το στόμα, υποταγμένους στην κερδοφορία των επιχειρηματικών συμφερόντων.

Δυναμώνουν την καταστολή στους χώρους δουλειάς, στους χώρους Εκπαίδευσης και στις γειτονιές! Στις γειτονιές παρελαύνουν αύρες, ΜΑΤ, ΔΕΛΤΑ και χτυπούν, τρομοκρατούν, βρίζουν εργαζόμενους και νεολαία. Η οργή και η αγανάκτηση του εργαζόμενου λαού και της νεολαίας απέναντι στην ένταση της κρατικής καταστολής και στο όργιο της αστυνομοκρατίας δεν μπορεί να κρυφτεί!

Υπάρχει ελπίδα! Οργανωμένα, αγωνιστικά, ταξικά να απαντήσουμε στη νέα επίθεση!

Χωρίς τη δράση των συνδικάτων και των φορέων του οργανωμένου λαϊκού κινήματος, η κατάσταση σήμερα θα ήταν πολύ χειρότερη. Η αποκάλυψη της εγκληματικής πολιτικής κυβέρνησης – εργοδοσίας, οι εκατοντάδες παρεμβάσεις των Σωματείων, είναι αυτά που σήμερα φοβούνται, και γι’ αυτό έχουν λυσσάξει να καταστείλουν κάθε φωνή που αγωνίζεται και αντιστέκεται. Γι’ αυτό βαράνε στο ψαχνό και συκοφαντούν τους λαϊκούς αγώνες, τους εργαζόμενους, τη νεολαία, έως και τους υγειονομικούς που δίνουν μάχες μέσα και έξω από τα νοσοκομεία, διεκδικώντας υποδομές και ανθρώπινο δυναμικό.

Η απάντηση σήμερα εκφράζεται με άμεσες διεκδικήσεις προς το κράτος και την εργοδοσία, με αφοβία μπροστά στην εργοδοτική τρομοκρατία, με συλλογικό, οργανωμένο και ταξικό αγώνα».

Τα αιτήματα των συνδικαλιστικών οργανώσεων:

– Επίταξη ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ του ιδιωτικού τομέα της Υγείας, χωρίς αποζημίωση.

– Μέτρα προστασίας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς, στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, στα σχολεία και στα Πανεπιστήμια.

– Οργανωμένος έλεγχος σε ΒΙΠΕ και μεγάλες βιομηχανικές μονάδες, όπου απασχολούνται χιλιάδες εργαζόμενοι. Οργανωμένος έλεγχος στα σούπερ μάρκετ.

– Στήριξη του εισοδήματος και των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Προστασία των ανέργων, ένταση του αγώνα ενάντια σε κυβέρνηση και επιχειρηματικούς ομίλους, που επιχειρούν να τσακίσουν μισθούς και συντάξεις, ασφαλιστικά, εργασιακά και δημοκρατικά δικαιώματα.

– Καμία περιστολή των δημοκρατικών δικαιωμάτων των λαών με πρόσχημα τον κορονοϊό. Να μπει τέρμα στην αστυνομοκρατία και στην κρατική καταστολή.

                          
  Π.Ε.Ι. Λεωφορείου              Π.Ε.Ι. Φορτηγού                                    Kαταστατικό                          ΚΟΚ     Συνδικάτου ΟΑΣΑ
      
        Συνοπτικός
   Εργασιακός Οδηγός