Νεκρός εργαζόμενος από κορονοϊό – «Τα πρωτόκολλά τους είναι πρωτόκολλα θανάτου»



Φωτό αρχείου

Φωτό αρχείου


«Τα μέτρα και τα πρωτόκολλά τους είναι πρωτόκολλα θανάτου», τονίζει το Σωματείο Εργαζομένων στις Επιχειρήσεις του Ομίλου «Σκλαβενίτης» στη Βόρεια Ελλάδα μετά το θάνατο εργαζόμενου στο κατάστημα Ευκαρπίας στη Θεσσαλονίκη, από επιπλοκές του κορονοϊού.

Το Σωματείο τονίζει πως «είναι εξοργιστικό το γεγονός ότι η επιχείρηση αρνείται να λάβει ουσιαστικά μέτρα, παρά τους δύο νεκρούς, παρά τους χιλιάδες νοσούντες» και επισημαίνει ότι «κυβέρνηση και εργοδοσία φέρουν την αποκλειστική ευθύνη τόσο για το θάνατο του συγκεκριμένου συναδέλφου μας, όσο και για το νεκρό συνάδελφο μας στον Πειραιά, τους χιλιάδες συναδέλφους που έχουν νοσήσει και αρκετούς που οδηγήθηκαν στις ΜΕΘ».

Εκφράζοντας τα θερμά του συλλυπητήρια για το θάνατο του εργαζόμενου σημειώνει:

«Δεν παίρνονται από την εργοδοσία και το κράτος τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία της υγείας μας. Μας εξοργίζει πως συνεχίζουν να μην υπάρχουν σε σταθερή βάση γιατροί Εργασίας στους χώρους δουλειάς και ιδιαίτερα στις αποθήκες και στα καταστήματα που συγκεντρώνουν εκατό και πλέον εργαζόμενους. Κρύβονται πίσω από τα πρωτόκολλά τους. Οι ιχνηλατήσεις που κάνουν είναι για γέλια και για κλάματα. Μπρος το κέρδος αρνούνται να κλείσουν τα καταστήματα που προκύπτουν κρούσματα, φέροντας την αποκλειστική ευθύνη για τη συρροή που παρατηρείται σε πολλά καταστήματα, όπως και στο συγκεκριμένο που δούλευε ο συνάδελφός μας.

Ένα χρόνο από την έναρξη της πανδημίας και η κυβέρνηση παραμένει σταθερή στην απαξίωση του δημόσιου συστήματος Υγείας. Την ώρα που τα κρούσματα συνεχώς αυξάνονται, η κυβέρνηση αρνείται να ενισχύσει τα νοσοκομεία με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και να προχωρήσει σε ουσιαστική επίταξη του ιδιωτικού τομέα.

Δεν αποτελεί κεραυνό εν αιθρία ο θάνατος των συναδέλφων μας, είναι αποτέλεσμα τόσο της άρνησης της εργοδοσίας να πάρει ουσιαστικά μέτρα προστασίας της υγείας μας, που το Σωματείο μας από την πρώτη στιγμή πρότεινε, όπως:

Τα τακτικά επαναλαμβανόμενα τεστ κάθε εβδομάδα, σε όλους τους εργαζόμενους της επιχείρησης.
Την τακτική γενική απολύμανση των καταστημάτων από εξειδικευμένα συνεργεία, όσο και της πολιτικής της κυβέρνησης που δεν πήρε μέτρα, που επίσης απαιτούσε το σωματείο μας και άλλα σωματεία εργαζομένων, όπως:
– Την ασφαλή μετακίνηση από και προς την εργασία, με αύξηση των δρομολογίων του ΟΑΣΘ.

– Την επίταξη των ιδιωτικών κλινικών και διαγνωστικών κέντρων.

– Την ουσιαστική ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας.

Τα όποια μέτρα πάρθηκαν, ήταν αποτέλεσμα της πίεσης που ασκήσαμε οι εργαζόμενοι μέσα από τον συλλογικό και οργανωμένο αγώνα, μέσα από το Σωματείο μας, όπως η εγκατάσταση των plexi glass στα ταμεία, η χορήγηση μασκών και αντισηπτικών και τα δωρεάν τεστ σε όλους τους συναδέλφους όταν προέκυπτε κρούσμα.

Συνάδελφοι,

Σας καλούμε να δώσουμε απάντηση σε αυτούς που παίζουν τη ζωή μας στο ζύγι κέρδους – κόστους. Σας καλούμε ο θάνατος των συναδέλφων να μετατραπεί σε ποτάμι οργανωμένης οργής ενάντια σε κράτος και εργοδοσία, για να μη θρηνήσουμε κι άλλους συναδέλφους. Από μέρους μας τους ξεκαθαρίζουμε ότι δεν θα δεχτούμε άλλα θύματα για τα κέρδη τους».

Τελευταία άρθρα

                          
  Π.Ε.Ι. Λεωφορείου              Π.Ε.Ι. Φορτηγού                                    Kαταστατικό                          ΚΟΚ     Συνδικάτου ΟΑΣΑ
      
        Συνοπτικός
   Εργασιακός Οδηγός