Αλ. Περράκης: Να μην τολμήσουν να φέρουν το αντεργατικό νομοσχέδιο, είναι αιτία πολέμου για κάθε εργαζόμενο (VIDEO)



«Να μην τολμήσουν να φέρουν το νομοσχέδιο – έκτρωμα για τα εργασιακά που για κάθε εργαζόμενο είναι αιτία πολέμου απέναντι στην κυβέρνηση και την εργοδοσία», τόνισε ο Αλέκος Περράκης, πρόεδρος του Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων στις Τηλεπικοινωνίες και στην Πληροφορική Νομού Αττικής (ΣΕΤΗΠ), στην ομιλία του στη σύσκεψη σωματείων και συνδικαλιστών της Αθήνας στην πλατεία Μητροπόλεως.

Αναλυτικά η ομιλία του έχει ως εξής:

«Το νομοσχέδιο που ετοιμάζει η κυβέρνηση για τα εργασιακά εντάσσεται στο συνολικό νέο κύκλο επίθεσης απέναντι στα δικαιώματα των εργαζομένων και του λαού, προκειμένου να φορτώσει τα βάρη και αυτής της καπιταλιστικής κρίσης στην πλάτη μας. Έχουμε εκτιμήσει ότι η πανδημία έπαιξε το ρόλο του καταλύτη για το ξέσπασμα αυτής της κρίσης, επηρεάζοντας το ξέσπασμα της, το βάθος της, τη χρονική διάρκεια. Η εργατική τάξη της χώρας μας έχει πείρα για το τι σημαίνει να μας φορτώνουν τα βάρη της κρίσης τους, αλλά και πως τα μέτρα που πάρθηκαν την προηγούμενη δεκαετία στο όνομα της αντιμετώπισης της έγιναν μόνιμα προκειμένου να στηριχθεί η ανάπτυξή τους. Έτσι και αυτή η κυβέρνηση όπως όλες οι προηγούμενες έρχονται να νομοθετήσουν τις πάγιες επιδιώξεις των μεγάλων μονοπωλίων που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, όπως αυτές περιγράφονται από το ΣΕΒ, το ΣΕΤΕ κ.ά. εργοδοτικούς φορείς.

Η κυβέρνηση της ΝΔ, με το σχέδιο Πισσαρίδη και με τις δηλώσεις του πρωθυπουργού από τη ΔΕΘ το Σεπτέμβρη έκανε ξεκάθαρο σε ποια κατεύθυνση θα κινηθεί. Μεγαλύτερη «ευελιξία» στην εργασία και κατάργηση των κεκτημένων εργατικών συνδικαλιστικών ελευθεριών. Από το φθινόπωρο μέχρι σήμερα με δύο διαφορετικούς υπουργούς εργασίας Βρούτση και Χατζιδάκη να περιδιαβαίνουν τα κανάλια και να διαφημίζουν ως πρόοδο την κατάργηση του 8ωρου και το χτύπημα των συνδικάτων προβάλλοντας μάλιστα την απαξιωμένη εικόνα του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού, της πλειοψηφίας σε ΓΣΕΕ που η ίδια η κυβέρνηση στήριξε με αστυνομία, ΜΑΤ, Λιμενικό στο Καβούρι προκειμένου να νομιμοποιηθεί η νοθεία και συμμετοχή των εργοδοτών στα συνδικάτα. Μόνο τα υποβρύχια έλλειπαν. Φυσικά τα «γραμμάτια» ξεπληρώνονται, αφού, παρά τα δημοσιεύματα, τις συνεντεύξεις και τις επίσημες ανακοινώσεις της κυβέρνησης, από τον Οκτώβρη ακόμα, κάνουν ότι δεν είδαν, δεν άκουσαν, περιμένουν, λένε, το επίσημο περιεχόμενο για να τοποθετηθούν.

Για τους εργαζόμενους και τα συνδικάτα, όμως, που είναι στην πρώτη γραμμή δεν υπήρξε ούτε υπάρχει στάση αναμονής. 135 χρόνια μετά την αιματοβαμμένη πρωτομαγιά του Σικάγο, σε κάθε ανακοίνωση, σε κάθε δημοσίευμα, που τα τελευταία μάλιστα έχουν λεπτομέρειες μέχρι κεραίας, δεν εθελοτυφλούμε. Γιατί γνωρίζουμε πολύ καλά, το ζούμε στο πετσί μας, τι σημαίνει στήριξη των επιχειρηματικών ομίλων και στην κρίση και στην ανάπτυξή τους.

Το έκτρωμα που ετοιμάζουν προβλέπει την ουσιαστική κατάργηση του 8ωρου και 10ωρη εργασία, χωρίς μάλιστα καμία προσαύξηση στην υπερωριακή απασχόληση. Προβλέπει τη διευθέτηση, όχι μόνο του ωραρίου, που μπορεί ο εργοδότης να το αλλάζει κατά το δοκούν, αλλά και του συνόλου του χρόνου εργασίας. Δηλαδή ο εργοδότης θα αποφασίζει τι ώρα θα πιάνει δουλειά ο εργαζόμενος, αν το ωράριο του θα είναι σπαστό ή ενιαίο, το σύνολο του χρονικού διαστήματος της επιπλέον από το 8ωρο απασχόλησης, την αντικατάσταση των υπερωριών από ρεπό ή μειωμένο ωράριο, το πότε θα παίρνονται τα ρεπό. Ταυτόχρονα μονιμοποιούν την τηλεργασία με ακόμα μεγαλύτερη ευελιξία που τον τελευταίο χρόνο έχει ήδη χρησιμοποιηθεί για την εντατικοποίηση και την αύξηση του εργάσιμου χρόνου. Αποδείχθηκε στην πράξη τι σημαίνει απόλυτη διευθέτηση με εργαζόμενους να δουλεύουν νύχτα με νύχτα κλεισμένοι στα σπίτια τους, απομονωμένοι, κυνηγώντας τους στόχους που έβαζαν κάθε φορά οι εργοδότες. Φέρνει την κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας για επιπλέον κλάδους όπως οι τηλεπικοινωνίες και οι μεταφορές. Όλο αυτό το ζοφερό μέλλον το βαφτίζουν πρόοδο και τις κατακτήσεις των εργαζομένων συντηρητισμό που βάζει εμπόδια.

Στην ήδη διαμορφωμένη κατάσταση με τις ελαστικές σχέσεις εργασίας, τις συμβάσεις ορισμένου χρόνου και μερικής απασχόλησης, την εκ περιτροπής εργασία, την ενοικίαση εργασίας να έχουν επεκταθεί σε μεγάλο βαθμό σε όλους τους κλάδους, η κυβέρνηση έρχεται να προσθέσει νέα όπλα στην φαρέτρα του κεφαλαίου. Για πρώτη φορά μετά την κατάκτηση του 8ωρου, ακόμα και μετά το ξήλωμα του με τις ελαστικές σχέσεις εργασίας, καταργείται η ιδιότητα του μισθού ως αντάλλαγμα για την παροχή εργασίας, αφού οι εργαζόμενοι δεν θα λαμβάνουν κανένα χρηματικό ποσό για τις επιπλέον ώρες εργασίας από το 8ωρο. Αν αυτό δεν είναι αρκετό για την εργοδοσία, αυξάνονται και το σύνολο των υπερωριών στη διάρκεια του έτους που μπορεί μέχρι σήμερα να χρησιμοποιήσει.

Μάλιστα, η κυβέρνηση θέλει να παραχωρήσει όλα τα παραπάνω στην εργοδοσία με ατομική διαπραγμάτευση. Αυτό το τελευταίο το ονομάζουν και «ελευθερία» να διαβουλεύεται ατομικά ο κάθε εργαζόμενος με την εργοδοσία. Πρόκειται για την ελευθερία που θέλει να δώσει η κυβέρνηση στο κεφάλαιο να κατασπαράξει όλο το φάσμα της ζωής του εργαζόμενου, να μην υπάρχει καμία δυνατότητα ατομικού και οικογενειακού προγραμματισμού, προκειμένου να διασφαλιστεί και να αυξηθεί η κερδοφορία τους. Σε μια περίοδο όπου η ανεργία τσακίζει κόκαλα, που το επόμενο διάστημα, με τις δικές τους εκτιμήσεις, θα κλείσουν χιλιάδες επιχειρήσεις, οδηγώντας επιπλέον χιλιάδες εργαζόμενους και ελεύθερους επαγγελματίες στην ανεργία και με τσακισμένες τις ΣΣΕ από εργοδοσία και κυβέρνηση, μας σερβίρουν για παραμύθι ότι οι εργαζόμενοι θα είναι ελεύθεροι να διαπραγματευτούν ατομικά πώς θα επιβιώσουν και αν δεν θέλουν να αποδεχτούν τους όρους της εργοδοσίας μπορούν ελεύθερα να επιλέξουν να πεθάνουν της πείνας, οι ίδιοι και οι οικογένειες τους.

Αυτή τους η κατεύθυνση δείχνει και τι ακριβώς φοβούνται. Την οργάνωση των εργαζομένων, μέσα στους χώρους δουλειάς για την υπεράσπιση και τη διεκδίκηση με κριτήριο τα συμφέροντα μας. Γι’ αυτό και προκειμένου να βάλουν στο χέρι ακόμα περισσότερο τα συνδικάτα φέρνουν αλλαγές και στη νομοθεσία, την όποια προστασία υπάρχει στη συνδικαλιστική δράση. Με βάση τα δημοσιεύματα και τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης το νέο νομοσχέδιο έρχεται να επιβεβαιώσει ότι η αντιλαϊκή πολιτική πάει χέρι χέρι με την καταστολή σε όλα τα επίπεδα. Δημιουργούν μητρώα συνδικάτων και συνδικαλιστών για να έχουν πλήρη εικόνα και έλεγχο κράτος και εργοδοσία. Ποινικοποιούν τον αγώνα των εργαζομένων αφού θα αρκεί μια μήνυση των εργοδοτών για να απολυθούν εργαζόμενοι που συμμετέχουν σε κινητοποιήσεις. Ακόμα και αυτή τη στενή προστασία των εκλεγμένων εκπροσώπων των εργαζομένων και τις ελάχιστες άδειες που στην πλειοψηφία τους είναι άνευ αποδοχών, τα βαφτίζουν προνόμια. Μαζί με τα εμπόδια που έβαλε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ για την προκήρυξη της απεργίας έρχονται να προσθέσουν και τις ηλεκτρονικές διαδικασίες και ψηφοφορίες. Με λίγα λόγια να μην επιτρέπεται η δράση των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς και όλες οι διαδικασίες να είναι χωρίς φυσική παρουσία των εργαζομένων, ελεγχόμενες από την εργοδοσία και το κράτος της. Και αν μετά από όλα αυτά προκηρυχθεί απεργία το «προσωπικό ασφαλείας» να είναι τόσο μεγάλο που ουσιαστικά να μην υπάρχει απεργία, να είναι οι εργαζόμενοι λίγο πολύ μόνιμα επιστρατευμένοι.

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,

Τα συνδικάτα που υπογράφουμε το σημερινό κάλεσμα στη σύσκεψη καλούμε όλους εσάς που σήμερα παρευρίσκεστε εδώ αλλά και όλα τα σωματεία, τους εκλεγμένους συνδικαλιστές που αντιλαμβάνονται τη ζοφερή πραγματικότητα που διαμορφώνεται για το μέλλον της εργατικής τάξης, να ορθώσουμε τοίχος αντίστασης στις επιδιώξεις της κυβέρνησης και της εργοδοσίας. Έχουμε χρέος να απευθυνθούμε σε όσους το δυνατόν περισσότερους εργαζόμενους, με μαζικές διαδικασίες και να τους ενημερώσουμε για τις εξελίξεις, για το τι ακριβώς ετοιμάζει η κυβέρνηση με το νέο οδοστρωτήρα που θέλει να φέρει το νομοσχέδιο.

Όσοι βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του αγώνα γνωρίζουν πάρα πολύ καλά πως είναι διαμορφωμένη σήμερα η κατάσταση χωρίς να έχει περάσει νομοσχέδιο με όλο το παραπάνω περιεχόμενο. Το 8ωρο είναι ήδη 10ωρο ή και 12ωρο με απλήρωτες χιλιάδες ώρες υπερωριών, δουλειά νύχτα με νύχτα, εποχιακοί εργαζόμενοι να δουλεύουν ατέλειωτες ώρες και να μη μπορούν να εξασφαλίσουν ούτε τα απαραίτητα για την επιβίωση τους. Εργασιακή περιπλάνηση, ανεργία, χτύπημα του μέσου μισθού και αύξηση της ανεργίας.

Διαφορετικές εργασιακές σχέσεις, όπου οι εργαζόμενοι που βγάζουν την ίδια δουλειά, στον ίδιο χρόνο, με την ίδια εξειδίκευση να πληρώνονται με διαφορετικούς μισθούς σε ορισμένες περιπτώσεις με τον κατώτερο. Μάλιστα, τους σχεδόν ανύπαρκτους ελέγχους λόγω της κατάστασης που επικρατεί στον ΣΕΠΕ λόγω της αποδυνάμωσης του σε προσωπικό και υλικοτεχνικές υποδομές, θέλουν να τους αποδυναμώσουν ακόμα περισσότερο μεταθέτοντας την ευθύνη στον ΟΜΕΔ.

Ένα τέτοιο νομοσχέδιο σαν αυτό που θέλει να φέρει η κυβέρνηση θα κάνει την κατάσταση ακόμα χειρότερη, δημιουργεί μαύρο μέλλον για την εργατική τάξη της χώρας μας με το μανδύα της προόδου.

Σε μια περίοδο που η εξέλιξη της τεχνολογίας και της επιστήμης έχει αυξήσει σε τεράστιο βαθμό την παραγωγικότητα της εργασίας, οι εργαζόμενοι δουλεύουν περισσότερο με μεγαλύτερη ένταση, με λιγότερο μισθό, με λιγότερα κοινωνικοασφαλιστικά δικαιώματα, με λιγότερο πρόσβαση στην Παιδεία, στην Πρόνοια με κίνδυνο καθημερινό της υγείας και της ζωή τους. Αυτό δεν είναι πρόοδος όπως και αν θέλουν να το παρουσιάσουν. Πρόοδος είναι να απολαμβάνουν τον πλούτο που παράγουν οι ίδιοι οι παραγωγοί του, εμείς οι εργαζόμενοι, η εργατική τάξη της χώρας συνολικά.

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,

Πολλά από τα σωματεία που παραβρίσκονται στη σημερινή σύσκεψη έχουν πάρει απόφαση για προκήρυξη απεργίας ώστε να μη τολμήσει η κυβέρνηση να φέρει αυτό το νομοσχέδιο. Η αγωνιστική μας διάθεση, η απεργιακή μάχη που δώσαμε στις 26 Νοέμβρη, το γεγονός ότι δεν έχει επικρατήσει η σιγή νεκροταφείου στους χώρους δουλειάς και στην κοινωνία συνολικά, οι μάχες που δώσαμε για την υπεράσπιση της υγείας και των δικαιωμάτων των εργαζομένων είναι μια σημαντική παρακαταθήκη και τους έχει βάλει σοβαρά εμπόδια.

Σε αυτή την κατεύθυνση καλούμε και με τη σημερινή μας σύσκεψη, η δράση μας να κλιμακωθεί με αποφάσεις διοικητικών συμβουλίων, με μαζικές συνελεύσεις, τηρουμένων όλων των μέτρων προστασίας για την υγεία των μελών μας να τιμήσουμε την Εργατική Πρωτομαγιά όπως της αρμόζει με αγωνιστικές κινητοποιήσεις και με απεργία. Ταυτόχρονα να είμαστε σε ετοιμότητα να δώσουμε απεργιακή απάντηση όποτε και αν η κυβέρνηση θελήσει να προχωρήσει σε αυτή την κατεύθυνση. Παρά τις δυσκολίες της περιόδου έχουμε αποδείξει στην πράξη ότι και μπορούμε και θέλουμε να υπερασπιστούμε και να διευρύνουμε τα δικαιώματα των εργαζομένων.

Τους δηλώνουμε και σήμερα από αυτή τη σύσκεψη ότι δεν πρόκειται να κάνουμε πίσω, δεν υποχωρούμε.

ΝΑ ΜΗΝ ΤΟΛΜΗΣΟΥΝ ΝΑ ΦΕΡΟΥΝ ΑΥΤΟ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΠΟΥ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟ ΕΙΝΑΙ ΑΙΤΙΑ ΠΟΛΕΜΟΥ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΡΓΟΔΟΣΙΑ».

Τελευταία άρθρα

                          
  Π.Ε.Ι. Λεωφορείου              Π.Ε.Ι. Φορτηγού                                    Kαταστατικό                          ΚΟΚ     Συνδικάτου ΟΑΣΑ
      
        Συνοπτικός
   Εργασιακός Οδηγός