ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΕ ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟ – ΤΟΥΡΙΣΜΟ: «Όλοι στη δουλειά με όλα μας τα δικαιώματα» το μήνυμα της κινητοποίησης στην Αθήνα (VIDEO – ΦΩΤΟ)



Δυναμική κινητοποίηση στο υπουργείο Εργασίας πραγματοποίησαν οι εργαζόμενοι στον Επισιτισμό – Τουρισμό, διεκδικώντας άλλη μια φορά «Όλοι στη δουλειά με όλα μας τα δικαιώματα».

Το Συνδικάτο Επισιτισμού – Τουρισμού – Ξενοδοχείων Αττικής, το οποίο είχε προκηρύξει και στάση εργασίας, και επιχειρησιακά σωματεία αποτύπωσαν στα πανό τους τα αιτήματα για την επιστροφή όλων των εργαζομένων στη δουλειά, με τα δικαιώματά τους, αλλά και μέτρα προστασίας της υγείας τους, για την επαναπρόσληψη όλων των εποχικών. Παράλληλα κατήγγειλαν τα αντεργατικά σχέδια της κυβέρνησης και έστειλαν ξεκάθαρο μήνυμα «Κάτω τα χέρια από το 8ωρο».

«Φτάνει πια πληρώσαμε πολλά, να πληρώσουν τώρα τα αφεντικά», διαδήλωσαν μαζί με τους εργαζόμενους στα ξενοδοχεία και τις επιχειρήσεις εστίασης τα Σωματεία Οδηγών Τουριστικών Λεωφορείων, Τουριστικών Συνοδών και η Ομάδα Δράσης Διπλωματούχων Ξεναγών.

Στο πλευρό των εργαζομένων βρέθηκε ο Χρήστος Κατσώτης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής. Την αλληλεγγύη στον αγώνα των εργαζομένων εξέφρασαν με τη συμμετοχή τους στην κινητοποίηση συνδικαλιστικές αντιπροσωπείες. Στη συγκέντρωση έδωσε το «παρών» ο Γιώργος Πέρρος, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ.

Αντιπροσωπεία των διαδηλωτών συναντήθηκε με τον διευθυντή του γραφείου του υπουργού, στον οποίο έθεσε τα αιτήματα των εργαζομένων. Μεταξύ άλλων, ζήτησαν: Να κηρυχθούν οι ΣΣΕ σε Επισιτισμό και Ξενοδοχεία ως γενικώς υποχρεωτικές. Να απαγορευτούν οι απολύσεις εργαζομένων που έχουν δικαίωμα επαναπρόσληψης. Στήριξη σε όλους τους εργαζόμενους ανεξάρτητα από εργασιακή σχέση μέχρι να επιστρέψουν στη δουλειά. Μέτρα και ρυθμίσεις για χρέη και οφειλές που πνίγουν τους εργαζόμενους που έχουν μείνει πάνω από έναν χρόνο χωρίς μισθό.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου δεν έδωσε καμία απάντηση στα αιτήματα αυτά, έσπευσε να ξεκαθαρίσει πως …δεν γίνεται να απαγορευτούν οι απολύσεις, επιβεβαιώνοντας πως η εργοδοσία έχει το ελεύθερο να περάσει από κόσκινο τους εργαζόμενους, ενώ χαρακτήρισε εκπρόσωπο των εργαζομένων ως …κακόπιστο επειδή δεν έχει εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση.

Σε συμμετοχή στην απεργία και τη συγκέντρωση στις 6 Μάη για την Πρωτομαγιά και σε προετοιμασία για αγώνες στους χώρους δουλειάς κάλεσε ο Νίκος Παπαγεωργίου, μέλος της διοίκησης της Ομοσπονδίας Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού – Τουρισμού (ΠΟΕΕΤ) και μέλος της ΕΓ του ΠΑΜΕ. 

Συγκέντρωση στην πλ. Κλαυθμώνος

Είχε προηγηθεί συγκέντρωση στην πλ. Κλαυθμώνος στην οποία παραβρέθηκε αντιπροσωπεία της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Αθήνας. Χαιρετισμό απηύθυνε ο πρόεδρός του Γιώργος Μυλωνάς. Δίπλα στη στήριξη των αιτημάτων του κλάδου, μετέφερε το κάλεσμα για απάντηση στο αντεργατικό τερατούργημα που ετοιμάζει η κυβέρνηση με την απεργία για την Πρωτομαγιά, στις 6 Μάη. 

Για την κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι, την επίθεση στα εργασιακά τους δικαιώματα που δεν ξεκίνησε τον τελευταίο χρόνο αλλά εντάθηκε με αφορμή την πανδημία, μίλησε ο Τάκης Κούκος, γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού – Τουρισμού (ΠΟΕΕΤ). 

«Είναι η τρίτη φορά μέσα σε 20 μέρες που βγαίνουμε στο δρόμο», υπενθύμισε ο Νίκος Παπαγεωργίου, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ και της διοίκησης της Ομοσπονδίας. Στην ομιλία του συνόψισε τους αγώνες που έχουν δοθεί από τους εργαζόμενους και τα σωματεία σε όλη τη χώρα με αιτήματα που έχουν κριτήριο τις δικές τους ανάγκες. Στα αιτήματα αυτά, όπως υπογράμμισε, η απάντηση της κυβέρνησης έχει δοθεί με μέτρα που έχουν τσακίσει το εισόδημα και τα δικαιώματα, έχουν εκθέσει και συνεχίζουν να εκθέτουν την υγεία των εργαζομένων στην πανδημία, για να μη θίξει «τα ιερά και τα όσια» των επιχειρηματικών ομίλων, τους οποίους σπεύδει να ενισχύσει με κάθε τρόπο. Σήμερα, μπροστά στο άνοιγμα του Τουρισμού, η επίθεση της εργοδοσίας συνεχίζεται με απολύσεις, μειώσεις μισθών, επιδείνωση των εργασιακών σχέσεων, ενώ η κυβέρνηση ετοιμάζει μέτρα για την επιβολή 10ωρης δουλειάς, την αύξηση των υπερωριών, τη θεσμοθέτηση νέων εμποδίων στη συνδικαλιστική δράση. Στην κατεύθυνση αυτή κάλεσε τα σωματεία να σημάνουν «συναγερμό» και να δώσουν την πρώτη τους απάντηση με την απεργία στις 6 Μάη, τιμώντας παράλληλα την Εργατική Πρωτομαγιά και όσα συμβολίζει.

Στα «πρωτόκολλα» που είναι κομμένα και ραμμένα στις αξιώσεις των επιχειρηματικών ομίλων, στην περσινή πείρα των εργαζομένων και στα τρέχοντα σχέδια της κυβέρνησης για το «άνοιγμα» του Τουρισμού, αναφέρθηκε ο Γιώργος Στεφανάκης, πρόεδρος του Συνδικάτου Επισιτισμού – Τουρισμού – Ξενοδοχείων Αττικής. «Τη ζωή μας τη θεωρούν κόστος για τα κέρδη τους», κατήγγειλε. «Μέσα σε κάθε χώρο δουλειάς θα δείξουμε τα δόντια μας», υπογράμμισε και κάλεσε στην απεργία στις 6 Μάη και σε νέες κινητοποιήσεις το επόμενο διάστημα. 

«Οι αγώνες μας θα συνεχιστούν, θα δυναμώσουν ακόμη περισσότερο»

«Οι αγώνες μας θα συνεχιστούν, θα δυναμώσουν ακόμη περισσότερο μέσα κι έξω από τους χώρους δουλειάς, με καθοριστικό σταθμό την Εργατική Πρωτομαγιά στις 6 του Μάη με 24ωρη απεργία!», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού – Τουρισμού και Ξενοδοχείων Αττικής, «χαιρετίζοντας την αποφασιστική συμμετοχή των εργαζομένων του κλάδου σε όλη τη χώρα, που με συγκεντρώσεις, πορείες και παρεμβάσεις ανέδειξαν τα τεράστια προβλήματα και τα δίκαια αιτήματά μας».

Η ανακοίνωση του Συνδικάτου συνεχίζει ως εξής:

«Η επιστροφή όλων στη δουλειά με όλα τα εργασιακά και ασφαλιστικά μας δικαιώματα και με όλα τα μέτρα προστασίας της υγείας ακούστηκε από χιλιάδες εργαζόμενους σε όλες τις μεγάλες τουριστικές περιοχές.

Κανείς πλέον δεν μπορεί να αμφισβητήσει την ανεξάντλητη δύναμη που εξασφαλίζει η ενότητά μας με κριτήριο τις ανάγκες μας.

Η σιωπή της κυβέρνησης μέσω του διευθυντή του υπουργείου εργασίας απέναντι σε όσα ζητούν οι εργαζόμενοι του κλάδου για να επιβιώσουν, φανερώνει ότι έχει αποφασίσει τι έχει σκοπό να κάνει με μας.

Με ελεύθερες τις απολύσεις, χωρίς διασφάλιση της επαναπρόσληψης, με αβεβαιότητα για εφαρμογή ακόμη και αυτών των ανεπαρκών μέτρων που στήριξαν για ελάχιστο χρόνο το εισόδημά μας μέχρι σήμερα και κυρίως με το νέο νόμο που φέρνει τις ανατροπές του αιώνα σε όλες τις πτυχές της ζωής μας, θα ανοίξουν εργοδότες και κυβέρνηση τον τουρισμό για το 2021.

Με την πανδημία να θερίζει, με τα νοσοκομεία και το υγειονομικό προσωπικό να έχουν εξαντλήσει προ πολλού τις αντοχές τους, με τον εμβολιασμό να κοντράρει στους ανταγωνισμούς των πολυεθνικών θα ανοίξουν μεταφορές και ξενοδοχεία, δίχως ουσιαστικά και αποτελεσματικά μέτρα προστασίας της υγείας εργαζομένων και επισκεπτών.

Το μέλλον που μας ετοιμάζουν δεν είναι αυτό που ονειρευόμαστε, αυτό που έχουμε ανάγκη.

Γι’ αυτό και οι αγώνες μας θα συνεχιστούν, θα δυναμώσουν ακόμη περισσότερο μέσα κι έξω από τους χώρους δουλειάς, με καθοριστικό σταθμό την Εργατική Πρωτομαγιά στις 6 του Μάη με 24ωρη απεργία!

Ξεπερνώντας όλα τα εμπόδια που βάζει η κυβέρνηση, η μεγαλοεργοδοσία και τα στηρίγματά τους μέσα στα σωματεία, θα υπερασπίσουμε το 8ωρο, τα Συνδικάτα μας, το εισόδημα, την υγεία μας, την ίδια τη ζωή μας».

Κινητοποιήσεις και παρεμβάσεις έγιναν επίσης σε Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Κέρκυρα, Ρόδο, Ηράκλειο, Ρέθυμνο, Λασίθι, Καλαμάτα, Ναύπλιο, Πρέβεζα

Τελευταία άρθρα

                          
  Π.Ε.Ι. Λεωφορείου              Π.Ε.Ι. Φορτηγού                                    Kαταστατικό                          ΚΟΚ     Συνδικάτου ΟΑΣΑ
      
        Συνοπτικός
   Εργασιακός Οδηγός