Γραμματεία Αστικών Συγκοινωνιών του ΠΑΜΕ

Το «φαρμάκι» της εμπορευματοποίησης παρουσιάζεται ως «φάρμακο»*Του Ηλία Σιώρα, καρδιολόγου, πρόεδρου Σωματείου Εργαζομένων Νοσοκομείου «Ευαγγελισμός», γενικού γραμματέας ΕΙΝΑΠ.

Ο αξονικός του ιδιώτη που εγκαταστάθηκε πριν από χρόνια στον «Ευαγγελισμό» (μορφή leasing) με την «εκσυγχρονιστική» συναίνεση και κάποιων… τάχα «αριστερών-προοδευτικών» γιατρών απέφερε στον επιχειρηματία 40 ευρώ για κάθε αξονική. Με τις χιλιάδες αξονικές που έγιναν σε πέντε χρόνια ο «κύριος» είχε εισπράξει τρεις φορές την αξία του αξονικού. Αφαίμαξε τον «Ευαγγελισμό» και τα ασφαλιστικά ταμεία, δηλαδή τον δημόσιο κορβανά. Με τα ίδια χρήματα σταδιακά ο «Ευαγγελισμός» θα είχε σήμερα τρεις σύγχρονους πολυτομικούς αξονικούς.

Μορφές ΣΔΙΤ δεν είναι εξάλλου οι διευρυμένες εργολαβίες σε καθαριότητα, σίτιση, φύλαξη, τεχνικές υπηρεσίες, πληροφοριακά – λογισμικά συστήματα κλπ. των νοσοκομείων; Μέσω αυτών θησαύρισαν και θησαυρίζουν οι επιχειρηματίες-εργολάβοι με τις ευλογίες όλων των κυβερνήσεων των τελευταίων δεκαετιών, που και με αυτό τον τρόπο εδραιώνουν τη δυναστεία τους. Πήραν τις εργολαβίες με παχυλά ποσά και έδιναν και δίνουν ξεροκόμματα στους υπαλλήλους.

Αυτή η περιβόητη «συνύπαρξη» δημοσίου και ιδιωτικού τομέα Υγείας, όποια μορφή κι αν πάρει (ισότιμη όπως λέει η ΝΔ, συμπληρωματικός ο ιδιωτικός τομέας, όπως λένε ο ΣΥΡΙΖΑ και άλλα αστικά κόμματα), θα έχει αποτέλεσμα την πλήρη εμπορευματοποίηση της υγείας. Η πανδημία έδειξε και στον πιο δύσπιστο την εγκληματική συμπεριφορά των επιχειρήσεων υγείας προς τον λαό. Η ΝΔ τούς έκανε όλα τα χατίρια: Από τα 140 ιδιωτικά θεραπευτήρια μόνο επτά (!) δέχτηκαν ασθενείς Cονίd, σχεδόν ασυμπτωματικούς, με διπλάσιο νοσήλιο!

Ούτε μία ιδιωτική κλίνη ΜΕΘ δεν δέχτηκε ασθενή Covid. Όλες δέχονταν με τις ευλογίες του κράτους με 1.600 ευρώ (τουλάχιστον!) την ημέρα μόνο «καθαρούς» ασθενείς. Οι διαγνωστικές αλυσίδες αισχροκερδούσαν με τα τεστ αναγκάζοντας τους ασθενείς να πληρώνουν 300 ή 400 ευρώ! Ακόμη και τώρα θησαυρίζουν παρά τη διατίμηση.

Όταν λοιπόν μέσα στην πανδημία με πάνω από 12.000 θανάτους, με δημόσια νοσοκομεία που μετατράπηκαν σε νοσοκομεία μίας νόσου, με πλεονάζουσα θνητότητα από τις παραμελημένες άλλες νόσους στα ύψη, για ποια επιτυχή διαχείριση της πανδημίας μιλά ο πρωθυπουργός; Με μια εγκληματική συμπεριφορά των επιχειρηματιών υγείας απέναντι στον λαό ποια «αρμονική συνύπαρξη δημόσιου-ιδιωτικού τομέα» οραματίζονται ο κ. Μητσοτάκης και η κυβέρνησή του; Πώς μπορεί να ισχυρίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ ότι έχει «άλλη αντίληψη» για την υγεία όταν οραματίζεται τα δημόσια νοσοκομεία ως «αυτοτελείς επιχειρηματικές μονάδες» που θα πωλούν υπηρεσίες στα ασφαλιστικά ταμεία με βάση τα περιβόητα DRGs (diagnostics-related grουρs);

Είναι ακριβώς η ίδια «κοστολόγηοη» με τον δήθεν συμπληρωματικό ιδιωτικό τομέα. Με αυτά τα δεδομένα και πολλά άλλα οι πρόσφατες εξαγγελίες του πρωθυπουργού μόνο οργή μας προκαλούν. Το φαρμάκι της εμπορευματοποίησης παρουσιάζεται ως φάρμακο.

Ο λαός μας οφείλει να συμπαραταχτεί με τους μαχόμενους υγειονομικούς και να αντισταθεί. Να παλέψει για ένα αποκλειστικά δημόσιο δωρεάν σύστημα Υγείας με υψηλού επιπέδου υπηρεσίες Υγείας που να καλύπτουν τις σύγχρονες ανάγκες ασθενών και υγειονομικών. Χωρίς ίχνος επιχειρηματικής δράσης.

* Αναδημοσίευση από την εφημερίδα «Documento»

Τελευταία άρθρα

Εργαζόμενοι σε Κίνηση

DAS_Efim

Χρήσιμα

                          
  Π.Ε.Ι. Λεωφορείου              Π.Ε.Ι. Φορτηγού                                    Kαταστατικό                          ΚΟΚ     Συνδικάτου ΟΑΣΑ
      
        Συνοπτικός
   Εργασιακός Οδηγός

Πολυμέσα

Στατιστικά

  • 767371Συνολικές αναγνώσεις:
  • 126Αναγνώσεις σήμερα:
  • 353489Συνολικοί επισκέπτες:
  • 80Επισκέπτες σήμερα:
  • 0Επισκέπτες τώρα:

Web Radio του ΠΑΜΕΑκουστε live το Web Radio του ΠΑΜΕ