Αθήνα: Το απεργιακό ποτάμι ξεχείλισε – Στα σκουπίδια το τερατούργημα – Πρόταση για κλιμάκωση με νέα απεργία στις 16/6 (VIDEO – ΦΩΤΟ)Από άκρη σε άκρη όλη η χώρα «παρέλυσε» καθώς χιλιάδες εργαζόμενοι συμμετείχαν στη μεγαλύτερη απεργία των τελευταίων ετών και στις συγκεντρώσεις Συνδικάτων, Ομοσπονδιών και Εργατικών Κέντρων, στέλνοντας μήνυμα ότι με τον αγώνα τους οι εργαζόμενοι μπορούν να αχρηστεύσουν το αντεργατικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης, πετώντας το νομοθετικό σκουπίδι της κυβέρνησης στον κάλαθο των αχρήστων. Το απεργιακό ποτάμι έστειλε παράλληλα μήνυμα άμεσης συνέχισης και κλιμάκωσης της πάλης, βροντοφωνάζοντας «Κάτω τα χέρια απ’ το 8ωρο δεν είναι για παζάρια και για διάλογο».

Αθήνα: Απεργιακή πλημμύρα στη συγκέντρωση των Συνδικάτων

Ένα απεργιακό ποτάμι σχηματίστηκε από νωρίς το πρωί στην Αθήνα, με χιλιάδες διαδηλωτές να καταφτάνουν στις προσυγκεντρώσεις για να συμμετάσχουν στην απεργιακή συγκέντρωση στα Προπύλαια. Χαρακτηριστικό του τεράστιου μεγέθους της απεργιακής κινητοποίησης ήταν ότι η συγκέντρωση στα Προπύλαια πριν καν ξεκινήσει εκτεινόταν από το Σύνταγμα μέχρι την Ομόνοια, με τον κόσμο διαρκώς να καταφθάνει.

Τα μηνύματα ότι η απεργιακή συγκέντρωση θα ήταν συγκλονιστική, είχαν φτάσει από τα ξημερώματα, όπου πολλοί χώροι δουλειάς είχαν «νεκρώσει», ενώ και οι προσυγκεντρώσεις που ακολούθησαν ήταν κατάμεστες.

«10ωρη δουλειά – 200 ευρώ μισθός αυτός είναι ο εκσυγχρονισμός», «7ωρο – 5νθημερο σταθερή δουλειά – αυτό ζητάει η εργατιά», «8ωρο, ασφάλιση, σύνταξη, υγεία – δε θα τα χαρίσουμε στην εργοδοσία», «Λάστιχο ωράριο, λάστιχο ζωή – οργανώσου τώρα για την ανατροπή», ήταν μερικά μόνο από τα συνθήματα που δονούσαν την ατμόσφαιρα καθ’ όλη τη διάρκεια της μεγαλειώδους συγκέντρωσης, στέλνοντας μήνυμα αποφασιστικής συνέχισης και κλιμάκωσης του αγώνα για να πάρει άμεσα πίσω το νομοσχέδιο – τερατούργημα.

Σε αυτή ακριβώς την κατεύθυνση, ανεβαίνοντας στο βήμα της απεργιακής συγκέντρωσης στα Προπύλαια, ο Νίκος Μαυροκέφαλος, μέλος της ΕΓ του ΠΑΜΕ και της ΕΕ του Εργατικού Κέντρου Αθήνας, σημείωσε ότι, «Προτείνουμε στα Συνδικάτα νέα απεργιακή κλιμάκωση για τις 16 Ιούνη και νέα απεργιακή συγκέντρωση. Προτείνουμε συλλαλητήρια, πικετοφορίες, άλλες μαζικές αντιδράσεις από Σωματεία και μαζικούς φορείς στην Αθήνα και σε όλους τους μεγάλους δήμους της Αττικής τις επόμενες ημέρες. Συνεδριάσεις, συσκέψεις, συγκεντρώσεις, συνελεύσεις των Συνδικάτων από σήμερα το απόγευμα».

Χαιρετισμούς στην απεργιακή συγκέντρωση απηύθυναν επίσης ο Κώστας Σαμαράς, πρόεδρος του Σωματείου Έδρας των Εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ και γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Μεταλλωρύχων (δείτε εδώ βίντεο) και ο Θανάσης Καλαμπαλίκης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής (ΟΒΣΑ) (διαβάστε αναλυτικά παρακάτω).

Παράλληλα από τα μεγάφωνα της συγκέντρωσης εκφράστηκε η αλληλεγγύη και η στήριξη της απεργιακής συγκέντρωσης στους εργαζόμενους της ΒΦΛ Καβάλας που από την Τετάρτη έχουν κατασκηνώσει έξω από το υπουργείο Εργασίας, ενάντια στις απολύσεις και την εργολαβοποίηση. Επίσης εκφράστηκε η στήριξη στη σημερινή απεργία των ναυτεργατών και στον αγώνα τους ενάντια στην ποινικοποίηση του απεργιακού δικαιώματος.

Στην απεργιακή συγκέντρωση στα Προπύλαια παραβρέθηκε ο Δημήτρης Κουτσούμπας, ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, που έκανε δηλώσεις στα ΜΜΕ.

Ογκώδης διαδήλωση – Ηχηρό μήνυμα

Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της ιδιαίτερα μαζικής απεργιακής συγκέντρωσης στα Προπύλαια, το απεργιακό ποτάμι με τους χιλιάδες διαδηλωτές που ήδη εκτείνονταν από το Σύνταγμα μέχρι την Ομόνοια καταλαμβάνοντας ολόκληρη την οδό Πανεπιστημίου, υψώνοντας ψηλά τις σημαίες και φωνάζοντας συνθήματα όπως, «Συμβάσεις κλαδικές – αυξήσεις των μισθών – Είναι η απαίτηση των εργατών», «Τέρμα πια στη σύγχρονη σκλαβιά – Σταθερή δουλειά ζητά η εργατιά» και «Με καθεστώς γαλέρας των εργατών – αυξάνουνε τα κέρδη των εργοδοτών», σε πυκνή διάταξη τα συνδικάτα έφτασαν στο Σύνταγμα, ενώ επί ώρα χιλιάδες διαδηλωτές συντεταγμένα περνούσαν έξω από τη Βουλή. Μάλιστα, φοιτητικοί σύλλογοι φθάνοντας στο Σύνταγμα, άναψαν καπνογόνα.

Ενδεικτικό της συγκλονιστικότητας και της μαζικότητας της απεργιακής συγκέντρωσης στην Αθήνα ήταν το γεγονός, ότι καθώς το πλάτωμα της Αμαλίας μπροστά από τη Βουλή είχε γεμίσει ασφυκτικά, οι απεργοί που καταλάμβαναν το μεγαλύτερο μέρος της Πανεπιστημίου, κατέβαιναν τη Γεωργίου μπροστά από τη «Μ. Βρετάνια», με τη διαδήλωση να περικυκλώνει το Σύνταγμα, μέσω της Φιλελλήνων. Παραμένοντας έξω από τη Βουλή, χιλιάδες απεργοί διαμήνυσαν ότι θα συνεχίσουν τον αγώνα μέχρι η κυβέρνηση να πάρει πίσω το αντεργατικό σκουπίδι.

Στη μεγαλειώδη συγκέντρωση που πλημμύρισε την Πανεπιστημίου και στη διαδήλωση που ακολούθησε στα μαζικά μπλοκ των ομοσπονδιών και των συνδικάτων, αντανακλάται η μαζική συμμετοχή στην απεργία στους χώρους δουλειάς. Από κάθε κλάδο επιβεβαιώθηκε η ίδια μαχητική και αισιόδοξη εικόνα: η μεγαλύτερη απεργία των τελευταίων χρόνων!

Γ. Πέρρος: «Ο λαός έγραψε σήμερα ακόμα μια λαμπρή σελίδα στην ιστορία του»

«Ο λαός έγραψε σήμερα ακόμα μια λαμπρή σελίδα στην ιστορία του. Στις 16 Ιούνη να γίνουμε πιο πολλοί», τόνισε ο Γιώργος Πέρρος, μέλος της ΕΓ του ΠΑΜΕ, κατά την ολοκλήρωση της σημερινής απεργιακής πλημμύρας, όπου χιλιάδες απεργοί διαδήλωσαν κατά του αντεργατικού τερατουργήματος, στο Σύνταγμα, έξω από τη Βουλή, απαιτώντας να πάρει η κυβέρνηση πίσω το αντεργατικό σκουπίδι.

«Συνεχίζουμε τη μάχη, βάζουμε στη μάχη και άλλους εργαζόμενους. Κοιτάμε στα μάτια τη νέα και την παλιά γενιά και πορευόμαστε. Στις 16 Ιούνη να γίνουμε πιο πολλοί», υπογράμμισε ο Γ. Πέρρος, με τους χιλιάδες διαδηλωτές να φωνάζουν συνθήματα υπεράσπισης του 8ωρου και των εργατικών κατακτήσεων, δηλώνοντας την αποφασιστικότητά τους να κλιμακώσουν τον αγώνα (δείτε εδώ βίντεο).

Οι ομιλίες στην απεργιακή συγκέντρωση στα Προπύλαια

«Οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ στέλνουμε ένα μήνυμα. Οι ζωές 1200 οικογενειών είναι στον αέρα αλλά δεν έχουμε πει ακόμη την τελευταία μας λέξη. Τόσο καιρό μας μετράνε και τους μετράμε. Θα μας βρουν μπροστά τους», επεσήμανε στο χαιρετισμό του στην απεργιακή συγκέντρωση στα Προπύλαια, ο Κώστας Σαμαράς, πρόεδρος του Σωματείου Έδρας των Εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ και γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Μεταλλωρύχων.

«Δίνουμε εδώ το «παρών» σήμερα έμποροι, επαγγελματίες, βιοτέχνες, αυτοκινητιστές γιατί πιστεύουμε ακράδαντα ότι με τους κοινούς αγώνες εργατών και αυτοαπασχολουμένων μπορούμε και έχουμε τη δύναμη να τους σταματήσουμε», σημείωσε στο χαιρετισμό του στην απεργιακή συγκέντρωση στα Προπύλαια, ο Θανάσης Καλαμπαλίκης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής (ΟΒΣΑ). Έχουμε τη δύναμη, συνέχισε, «να σταματήσουμε το αντιλαϊκό νομοσχέδιο της κυβέρνησης της ΝΔ. Mε το νομοσχέδιο πάει πιο πέρα το ξήλωμα της κυριακάτικης αργίας, υλοποιώντας το διακαή πόθο των πολυκαταστημάτων, των super market και των εμπορικών αλυσίδων».

«Η σημερινή μας απεργία καταγράφει μια πολύ μεγάλη συμμετοχή. Είναι η μεγαλύτερη απεργία των τελευταίων χρόνων. Εκφράστηκε παλλαϊκή και ομόθυμη απαίτηση: Το νομοσχέδιό σας είναι για τα σκουπίδια. Δεν διορθώνεται. Δεν βελτιώνεται. Αποσύρετέ το τώρα!», τόνισε στην ομιλία του στη συγκέντρωση ο Νίκος Μαυροκέφαλος, μέλος της ΕΓ του ΠΑΜΕ και της ΕΕ του ΕΚ Αθήνας.

Στέλνοντας το μήνυμα του ανυποχώρητου αγώνα των εργαζομένων ενάντια στο αντεργατικό τερατούργημα υπογράμμισε:

«Είμαστε στη διάρκεια μιας σύγκρουσης, μιας σκληρής αναμέτρησης.

Απέναντί μας έχουμε το μαύρο μέτωπο επιχειρηματικών ομίλων – κυβέρνησης και των άλλων αστικών κομμάτων – ηγεσίας της ΓΣΕΕ.

Όμως η δύναμη και το δίκιο είναι με το μέρος μας. Είναι με τους πολλούς και τους βασανισμένους. Είναι με τους εργαζόμενους.

Δεν υποχωρούμε. Η κυβέρνηση να πάρει πίσω αυτό το τερατούργημα.

Προτείνουμε στα Συνδικάτα νέα απεργιακή κλιμάκωση για τις 16 Ιούνη και νέα απεργιακή συγκέντρωση.

Προτείνουμε συλλαλητήρια, πικετοφορίες, άλλες μαζικές αντιδράσεις από Σωματεία και μαζικούς φορείς στην Αθήνα και σε όλους τους μεγάλους δήμους της Αττικής τις επόμενες ημέρες.

Συνεδριάσεις, συσκέψεις, συγκεντρώσεις, συνελεύσεις των Συνδικάτων από σήμερα το απόγευμα.

Μεταφέρουμε το αγωνιστικό κλίμα, το κλίμα ξεσηκωμού σε κάθε χώρο δουλειάς, σε κάθε εργατικό και λαϊκό σπίτι, σε κάθε γειτονιά. Να μη χαθεί ώρα, να μη χαθεί ημέρα.

Όλοι στον αγώνα. Όλοι στα Συνδικάτα. Θα νικήσουμε».

 

 

 

                          
  Π.Ε.Ι. Λεωφορείου              Π.Ε.Ι. Φορτηγού                                    Kαταστατικό                          ΚΟΚ     Συνδικάτου ΟΑΣΑ
      
        Συνοπτικός
   Εργασιακός Οδηγός