Η προστασία των εργαζομένων σε συνθήκες καύσωνα δεν είναι ατομική ευθύνη, όπως επιχειρεί να μας πείσει η κυβέρνηση



Μέτρα προστασίας των εργαζομένων στις συνθήκες καύσωνα απαιτούν εργατικά σωματεία και Εργατικά Κέντρα από την κυβέρνηση και την εργοδοσία.

Το Συνδικάτο Μετάλλου Ν. Αττικής με επιστολή του προς τις εργοδοτικές ενώσεις και τις επιχειρήσεις του κλάδου, επισημαίνει πως «οι εργαζόμενοι αυτές τις ημέρες επιπρόσθετα των δύσκολων συνθηκών που αντιμετωπίζουν όλο το προηγούμενο διάστημα, με την πανδημία, τις συνθήκες εργασίας και διαβίωσης, έχουν να αντιμετωπίσουν και την εξάντληση από τη θερμική καταπόνηση που επιφέρει ο καύσωνας».

«Δεν είναι ατομική ευθύνη η αντιμετώπισή της, όπως θέλει να την επικοινωνήσει η κυβέρνηση», επισημαίνει στο Συνδικάτο, «είναι συλλογική και κοινωνική. Πολύ δε περισσότερο είναι ευθύνη κάθε εργοδότη να διασφαλίσει τις ασφαλείς συνθήκες εργασίας σε όλους τους εργαζόμενους.

Για το λόγο αυτό για τις επόμενες τουλάχιστον μέρες το Σωματείο διεκδικεί:

Παύση εργασιών για όλους τους εργαζόμενους που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, με πλήρη καταβολή του ημερομισθίου και των ασφαλιστικών εισφορών.

Χορήγηση όλων των αναγκαίων μέσων για την ανακούφιση από τη θερμική καταπόνηση, κρύο νερό, κλιματιζόμενοι χώροι για ανάπαυση κ.ά.

Επαναλαμβανόμενα 10λεπτα διαλείμματα κάθε 1 ώρα.

Παύση εργασιών από τις 12.00 και μέχρι τη λήξη της βάρδιας, με πλήρη καταβολή του ημερομίσθιου και των ασφαλιστικών εισφορών (έναρξη εργασιών βάσει θερινού ωραρίου 7 π.μ.)

Σε κάθε άλλη περίπτωση ο εργοδότης θα είναι υπεύθυνος και υπόλογος για οποιαδήποτε άλλη κατάσταση. Να μη γίνει η έλλειψη μέτρων, από πλευράς εργοδοσίας, απέναντι στον καύσωνα, η αιτία κάποιος συνάδελφος να έχει ένα σοβαρό εργατικό ατύχημα ή ακόμα και να χάσει τη ζωή του» καταλήγει στην ανακοίνωσή του το Συνδικάτο Μετάλλου.

Εργατικό Κέντρο Βόρειας Δωδεκανήσου
Στις καταγγελίες που δέχεται το Εργατικό Κέντρο Βορείου Συγκροτήματος Δωδεκανήσου από εργαζόμενους που εκτίθενται σε ακατάλληλες συνθήκες εργασίας σε συνθήκες καύσωνα.

«Η έλλειψη μέτρων υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς δίπλα στην εντατικοποίηση με την κατάργηση του 8ωρου που ψήφισε η κυβέρνηση, πολλαπλασιάζουν τους κίνδυνους για τους εργαζόμενους» επισημαίνει και προσθέτει πως ήδη καταγράφονται περιστατικά θερμικής καταπόνησης και ατυχήματα στους χώρους δουλειάς.

Τονίζει πως «η παντελής απουσία των ελεγκτικών μηχανισμών του κράτους με ευθύνη του υπουργείου Εργασίας, διευκολύνει τη μεγαλοεργοδοσία να εκβιάζει εργαζόμενους να συνεχίζουν την εργασία τους σε συνθήκες καύσωνα παίζοντας τη ζωή τους «κορώνα-γράμματα».

Η κυβέρνηση και το υπουργείο Εργασίας έχουν τεράστιες ευθύνες για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί.

Καλούμε τους εργαζόμενους, τα σωματεία της περιοχής σε επιφυλακή για την προστασία της υγείας και των δικαιωμάτων τους.

Απαιτούμε εδώ και τώρα, να παρθούν μέτρα:

Άμεση διακοπή όλων των υπαίθριων εργασιών όταν η θερμοκρασία ξεπεράσει τους 38ο C. Αντίστοιχα, άμεση διακοπή εργασιών σε ιδιαίτερα επιβαρυμένους θερμικά χώρους (γιαπιά, μηχανοστάσια, χυτήρια, ναυπηγικές εργασίες, υαλουργίες, μηχανουργεία, θερμοκήπια, κλπ). Πλήρης καταβολή του ημερομισθίου χωρίς καμία περικοπή.

Αποχή από την εργασία, όταν επικρατούν συνθήκες καύσωνα, των εργαζομένων που εντάσσονται σε ομάδες υψηλού κινδύνου (καρδιοπαθείς, πνευμονοπαθείς, διαβητικοί, νεφροπαθείς, εγκυμονούσες, κ.λπ.). Πλήρης καταβολή του ημερομισθίου.

Συχνά διαλείμματα κατάλληλης διάρκειας, ανάλογα με τις συνθήκες περιβάλλοντος και τα χαρακτηριστικά της εργασίας, της έντασης εργασίας και της χρησιμοποιούμενης στολής εργασίας – ΜΑΠ, για την πρόληψη της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων.

Περιορισμός βαριών εργασιών όταν οι συνθήκες θερμοκρασίας και υγρασίας δημιουργούν ασφυκτικές συνθήκες.

Διάθεση σε συνεχή βάση στους εργαζόμενους πόσιμου δροσερού νερού κοντά στη θέση εργασίας τους.

Δημιουργία κατάλληλων κλιματισμένων χώρων διαλείμματος για την ανάπαυση των εργαζομένων».

                          
  Π.Ε.Ι. Λεωφορείου              Π.Ε.Ι. Φορτηγού                                    Kαταστατικό                          ΚΟΚ     Συνδικάτου ΟΑΣΑ
      
        Συνοπτικός
   Εργασιακός Οδηγός