Γραμματεία Αστικών Συγκοινωνιών του ΠΑΜΕ

Ντροπή οι κυβερνητικές δηλώσεις που παραπέμπουν στην «ατομική ευθύνη» την επάρκεια ηλεκτρικού ρεύματος«Ντροπή» χαρακτηρίζει το Κλαδικό Σωματείο Ενέργειας τις δηλώσεις του πρωθυπουργού κι άλλων κυβερνητικών στελεχών, που λίγο πολύ μας είπαν ότι το ζήτημα της επάρκειας ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας είναι αντικείμενο της περίφημης «ατομικής ευθύνης».

Στην ανακοίνωσή του το Σωματείο καταγγέλλει ότι στο ίδιο μοτίβο «συμβουλών» για τον περιορισμό των καταναλώσεων των νοικοκυριών μπήκαν και γνωστοί συνδικαλιστές!». Επισημαίνει πως «Όλες οι κυβερνήσεις είχαν σαν βασικό τους στόχο και υπηρέτησαν πιστά, όλα αυτά τα χρόνια, την λεγόμενη «απελευθέρωση της αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας» και τώρα τη λεγόμενη «Πράσινη Ανάπτυξη». Προσπαθώντας να ανοίξουν νέα πεδία κερδοφορίας για τους επιχειρηματικούς ομίλους, όπου θα βρουν διέξοδο τα συσσωρευμένα κέρδη τους, διαλύσανε τη λιγνιτική παραγωγή, προχωράνε σε ανεξέλεγκτες επενδύσεις σε αιολικά και φωτοβολταϊκά που εκτός από την υποβάθμιση του περιβάλλοντος δημιουργούν και θέματα ευστάθειας στο σύστημα ηλεκτροδότησης.

Μόλις πριν λίγους μήνες, ο τότε υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος και νυν υπουργός Εργασίας, πανηγύριζε για τη συμμετοχή της χώρας στο περίφημο targetmodel, δηλαδή στην πλήρη μετατροπή της ηλεκτρικής ενέργειας σε χρηματιστηριακό προϊόν και τη σύνδεσή του με τα χρηματιστήρια των υπολοίπων χωρών, λέγοντας ότι ο ανταγωνισμός θα έριχνε δήθεν τις τιμές. Σήμερα η χονδρεμπορική τιμή του ρεύματος αγγίζει πρωτόγνωρα για τη χώρα επίπεδα, ξεπερνώντας αυτές τις ημέρες ακόμα και τα 200€ τη μεγαβατώρα σε κάποιες ώρες. Τελικά ποιος κέρδισε από τον «ανταγωνισμό τους» και ποιος έχασε; Ποιος κερδίζει εκατομμύρια και ποιοι θα κληθούν να αποπληρώσουν το τεράστιο κόστος ενέργειας που έχουν διαμορφώσει με την πολιτική της απελευθέρωσης της ενέργειας;

Τις συνέπειες της πολιτικής τους τις βιώνουμε και θα τις βιώσουμε πολύ πιο βίαια προσεχώς στις αυξήσεις στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος αφού το κόστος που έχει διαμορφωθεί ως συνήθως θα μετακυλιστεί στα λαϊκά νοικοκυριά. Τις συνέπειες της πολιτικής τους τις βιώνουμε στο κλείσιμο των λιγνιτικών εργοστασίων και στις απολύσεις χιλιάδων εργαζομένων. Τα ίδια εργοστάσια που πριν απαξιωθούν πλήρως, λειτουργούν αυτές τις μέρες άρον-άρον για να έχουμε επάρκεια στο σύστημα και να το στηρίξουν για να μην καταρρεύσει. Την ίδια στιγμή η ΔΕΗ πριν λίγες μέρες ανακοίνωσε πρόγραμμα εθελουσίας για άλλους 1283 εργαζομένους! Τις συνέπειες τις βλέπουμε και τις ζούμε καθημερινά στα συνεργεία που δουλεύουν χωρίς τα απαραίτητα μέτρα σε συνθήκες καύσωνα, στους εργαζόμενους στις βάρδιες που ζουν με το άγχος και την πίεση διαχείρισης των όποιων συμβάντων.

Συνάδελφοι/ισσες, έχουμε αποκτήσει πείρα όλα αυτά τα χρόνια και έχουμε πλέον ξεκάθαρο ότι πρόβλημα δεν είναι ο ένας ή ο άλλος τρόπος παραγωγής (ΑΠΕ, Λιγνίτης κλπ), δεν είναι τα έκτακτα καιρικά φαινόμενα με τα χιόνια το χειμώνα και τη ζέστη το καλοκαίρι ή η κακιά η ώρα στα κάθε λογής ατυχήματα, πολλές φορές θανατηφόρα, που συμβαίνουν στην παραγωγή και στο δίκτυο. Είναι η πολιτική τους που για να δημιουργήσει διέξοδο για επενδύσεις και κερδοφορία, μάς χτυπά ολόπλευρα».

Τελευταία άρθρα

Εργαζόμενοι σε Κίνηση

DAS_Efim

Χρήσιμα

                          
  Π.Ε.Ι. Λεωφορείου              Π.Ε.Ι. Φορτηγού                                    Kαταστατικό                          ΚΟΚ     Συνδικάτου ΟΑΣΑ
      
        Συνοπτικός
   Εργασιακός Οδηγός

Πολυμέσα

Στατιστικά

  • 806884Συνολικές αναγνώσεις:
  • 84Αναγνώσεις σήμερα:
  • 374190Συνολικοί επισκέπτες:
  • 63Επισκέπτες σήμερα:
  • 0Επισκέπτες τώρα:

Web Radio του ΠΑΜΕΑκουστε live το Web Radio του ΠΑΜΕ