ΚΛΑΔΙΚΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ: Τα μέτρα προστασίας αφορούν την ανθρώπινη ζωή!



«Όχι άλλος εμπαιγμός. Να παρθούν τώρα μέτρα για την προστασία της ανθρώπινης ζωής, της λαϊκής περιουσίας και της ενεργειακής επάρκειας της χώρας», απαιτεί το Κλαδικό Σωματείο Ενέργειας Αττικής – Βοιωτίας – Εύβοιας – Κορινθίας, που σε ανακοίνωσή του αναφορικά με την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί με τις πυρκαγιές και τις ευθύνες της κυβέρνησης, αναφέρει μεταξύ άλλων:

«Το Κλαδικό Σωματείο Ενέργειας εκφράζει τη συμπαράσταση και αλληλεγγύη του στους κατοίκους των περιοχών που πλήττονται από τις πυρκαγιές σε Αττική, Εύβοια και Πελοπόννησο, σε όλο το προσωπικό στον κλάδο που δίνει τη μάχη για να κρατηθεί το ηλεκτρικό σύστημα όρθιο. Καλούμε τα μέλη του σωματείου μας αλλά και κάθε συνάδελφο στον κλάδο μας να συνεχίσουν να πρωτοστατούν δίνοντας βοήθεια και αλληλεγγύη σε όσους έχουν ανάγκη. Να πρωτοστατήσουν στην οργάνωση της διεκδίκησης των αναγκαίων μέσων και υποδομών για τη στήριξη των πληγέντων.

Για μία ακόμη φορά, με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων, ερχόμαστε αντιμέτωποι με την ανυπαρξία ολοκληρωμένου σχεδίου πρόληψης και προστασίας της ανθρώπινης ζωής και υγείας, της λαϊκής περιουσίας και του φυσικού πλούτου. Φάνηκε χαρακτηριστικά η υποστελέχωση σε ανθρώπινο δυναμικό και κατάλληλα μέσα, ενώ το υπερφορτωμένο και κορεσμένο δίκτυο Ενέργειας κρατήθηκε κυριολεκτικά από μια κλωστή χάρη στις προσπάθειες των εργαζόμενων.

Αυτό είναι το «διαχρονικό έργο» των εκάστοτε κυβερνήσεων, που έχουν εγκληματικές ευθύνες για την κατάσταση που ζούμε αυτές τις μέρες σε Αττική και Εύβοια. Η κυβέρνηση προκαλεί για μια ακόμη φορά, καθώς ενώ έχει αφήσει ανοχύρωτες ολόκληρες περιοχές με κατοικίες και εκατοντάδες εργοστάσια, με ασυντήρητο το εναέριο ηλεκτρικό δίκτυο, δημιουργώντας ένα εκρηκτικό μείγμα, τα πάντα τα αναγάγει στην περιβόητη «ατομική ευθύνη» αναπαράγοντας συστάσεις «»περιορισμού της κατανάλωσης τις ώρες αιχμής»».

Στη συνέχεια το σωματεία προσθέτει μεταξύ άλλων: «Συνάδελφοι, εμείς γνωρίζουμε από πρώτο χέρι ότι αυτή η πολιτική είναι που μας έχει φέρει σε αυτή την κατάσταση. Δεν είναι η κακιά στιγμή, ούτε τα ακραία καιρικά φαινόμενα που βάζουν τις φωτιές. Αυτή η εγκληματική πολιτική έχει ονοματεπώνυμο. Είναι η πολιτική της «απελευθέρωσης» της ενέργειας που οπλίζει το χέρι των εμπρηστών, που από τη μια έχει μπουκώσει με κέρδη όλους τους ενεργειακούς ομίλους και από την άλλη χειροτερεύει τους όρους εργασίας των εργαζομένων, χωρίς συλλογικές συμβάσεις, χωρίς τα απαραίτητα μέτρα ασφάλειας, με τα τιμολόγια ενέργειας συνεχώς να αυξάνονται. Είναι οι νόμοι ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ – ΚΙΝΑΛ που «απλούστευσαν» την έκδοση αδειών για εγκατάσταση ΑΠΕ και αφήνουν ορθάνοιχτη την πόρτα για καταστροφή του περιβάλλοντος, είναι η πολιτική που αφήνει αθωράκιστο το σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας, χωρίς την αναγκαία εφεδρεία για την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας».

Δίνοντας τη μάχη στην πρώτη γραμμή οι εργαζόμενοι στην ενέργεια γνωρίζουν όπως σημειώνει το σωματείο ότι «στην εποχή μας υπάρχουν όλες οι δυνατότητες να σχεδιαστεί η ολοκληρωμένη προστασία με αξιοποίηση εξειδικευμένου προσωπικού ώστε να διασφαλίζεται η ηλεκτρική επάρκεια, να γίνουν οι απαραίτητοι καθαρισμοί, να προχωρήσει η υπογειοποίηση του δικτύου, να εκσυγχρονιστεί ο μηχανισμός έγκαιρου εντοπισμού και αντιμετώπισης βλαβών. Αυτό το εξειδικευμένο προσωπικό υπάρχει στη χώρα μας! Είναι οι χιλιάδες εργαζόμενοι που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν άμεσα σε αυτή την κατεύθυνση. Είναι οι καινοτόμες προτάσεις που μένουν αναξιοποίητες γιατί δεν είναι κερδοφόρες για τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους!

Εδώ και τώρα η κυβέρνηση και η Πολιτεία οφείλει να πάρει όλα τα αναγκαία μέτρα, ώστε:

1. Να εξασφαλιστούν οι αναγκαίες υποδομές και τα μέσα -έστω και τώρα- για να μην επαναληφθούν παρόμοια φαινόμενα, καθώς βρισκόμαστε στο μέσο της αντιπυρικής περιόδου.

2. Να υπάρξει άμεσα καταγραφή των ζημιών και ολική αποζημίωση των περιουσιών των λαϊκών οικογενειών.

3. Να υπάρξουν άμεσα μέτρα στήριξης των τοπικών δομών Υγείας με προσωπικό και μέσα για όσους έχουν ανάγκη.

4. Να υπάρξουν άμεσα μέτρα ασφαλούς στέγασης, καθαριότητας και υγιεινής, ένδυσης και σίτισης των πυρόπληκτων οικογενειών.

5. Να υπάρξει η άμεση αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης στις περιοχές που επλήγησαν.

6. Να σταματήσει η δουλειά σε όλα τα εργοτάξια, γραφεία που βρίσκονται σε πληγείσες περιοχές και βάζουν σε κίνδυνο την υγεία και την ασφάλεια των εργαζόμενων.Καταβολή των μισθών των εργατών στους χώρους δουλειάς που έχουν ζημιές. Καμία βλαπτική μεταβολή στη δουλειά τους.

Διεκδικούμε την άμεση πρόσληψη προσωπικού με σταθερές σχέσεις εργασίας αορίστου χρόνου σε όλες τις ειδικότητες από ΔΕΗ, ΔΕΔΔΗΕ, ΑΔΜΗΕ. Παλεύουμε για την κατάργηση όλων των εργολαβιών.

Ο σχεδιασμός και τα μέτρα προστασίας δεν είναι πολυτέλεια. Αφορούν την ανθρώπινη ζωή, τις λαϊκές ανάγκες, την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος. Είναι η πολιτική στήριξης του κεφαλαίου που τσακίζει το σύνολο των εργατικών – λαϊκών δικαιωμάτων, που θεωρεί «κόστος» την προστασία της ζωής και αυτή πρέπει να ανατραπεί!», καταλήγει το σωματείο.

                          
  Π.Ε.Ι. Λεωφορείου              Π.Ε.Ι. Φορτηγού                                    Kαταστατικό                          ΚΟΚ     Συνδικάτου ΟΑΣΑ
      
        Συνοπτικός
   Εργασιακός Οδηγός