Περιοδείες ενημέρωσης σε καταστήματα ενάντια στην επέκταση του ωραρίου



Από παλαιότερη κινητοποίηση


Περιοδεία στα καταστήματα του κέντρου της Θεσσαλονίκης προγραμματίζει σήμερα, Δευτέρα, η Ένωση Εμποροϋπαλλήλων ν. Θεσσαλονίκης, με αφορμή την απόφαση της κυβέρνησης της ΝΔ, «για λογαριασμό των εργοδοτών» για επέκταση του ωραρίου στο Εμπόριο, ενώ την Πέμπτη θα βρεθεί στα καταστήματα της Δυτικής και Ανατολικής Θεσσαλονίκης.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή της η Ένωση «”προαιρετικά” (όπως πάντα…) τα σούπερ μάρκετ και γενικά τα καταστήματα τροφίμων μπορούν να λειτουργούν μεταξύ 7 π.μ. – 9.30 μ.μ., ενώ τα εμπορικά καταστήματα, τα mall, τα εκπτωτικά χωριά, τα shop-in-shop μεταξύ 7 π.μ. – 9 μ.μ.. Και λοιπόν, ο “λαγός” που θα το εφαρμόσει πρώτος βρέθηκε! Είναι ο γνωστός “καλός εργοδότης”, η Lidl Hellas! Σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείας, τα καταστήματα της θα κλείνουν τις καθημερινές στις 9.30 μ.μ., ενώ τα Σάββατα στις 9 μ.μ.».

Το ωράριο εργασίας μόνιμα στο στόχαστρο κυβέρνησης-εργοδοσίας

«Τα νέα βάρη που φορτώνουν κυβέρνηση και εργοδοσία στις πλάτες των εργαζομένων της χώρας, και του κλάδου μας συγκεκριμένα φαίνεται να μην έχουν σταματημό. Η συγκεκριμένη Κοινή Υπουργική Απόφαση έρχεται μετά τον τελευταίο νόμο της κυβέρνησης που νομοθέτησε την 10ωρη εργασία, μαζί με την απελευθέρωση της δουλειάς τις Κυριακές. Οι επιδιώξεις κυβέρνησης και εργοδοτών για χτύπημα στα ωράρια και τις μέρες εργασίας είναι διαχρονικές.

Όλοι οι μηχανισμοί του κράτους λειτουργούν σαν μια καλολαδωμένη μηχανή προς όφελος των μεγαλοεργοδοτών του κλάδου», τονίζει η Ένωση Εμποροϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης.

Και συμπληρώνει:

«Η απελευθέρωση των ωραρίων εργασίας είναι αυτό που δίνει τον απαραίτητο χώρο για να “απλωθεί” η επέκταση των ωρών που δουλεύει ένας εργαζόμενος, οι απαιτήσεις τις εργοδοσίας για επέκταση των ωρών που μπορεί να μας απασχολεί.. Τα 10ωρα, οι υπερωρίες και οι πρόσθετες ώρες εργασίας μας, πληρωμένες ή σε ρεπό (όπως ήδη γίνεται εδώ και χρόνια σε πολλά εμπορικά στα κέντρο, στα Discount Markt, ακόμα και σε κάποια καταστήματα του Μασούτη).

Η πάλη για τα ωράρια εργασίας είναι πάλη για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών μας
Στον κόσμο των 5G, της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης αντί να ζούμε καλύτερα, οι όροι εργασίας μας συνεχώς επιδεινώνονται. Είναι ο κόσμος όπου σε κάθε χώρα, σε κάθε κλάδο, κυριαρχούν μια χούφτα κεφαλαιοκράτες. Μια χούφτα που με τα μέσα που της δίνει η τεχνολογία, συσσωρεύει κέρδη σε βάρος των εργαζομένων.

Ταυτόχρονα, αυτός είναι ο κόσμος που δημιουργεί νέες δυνατότητες για την κάλυψη των σύγχρονων αναγκών της εργατικής τάξης. Για μείωση του χρόνου εργασίας, εξασφάλιση της υγείας του εργαζόμενου, για ολοκληρωμένα δικαιώματα σε υγεία και πρόνοια, για εξάλειψη των πανδημιών. Όλα αυτά δεν χωρούν στην καπιταλιστική ανάπτυξη την οποία ευαγγελίζονται οι εργοδότες μας, όπως η Lidl Hellas, και οι κυβερνήσεις που εκπροσωπούν τα συμφέροντά τους. Ο μόνος τρόπος για να γίνουν πραγματικότητα είναι η οργάνωση στα σωματεία, ο ταξικός αγώνας, η διεκδίκηση απέναντι στους εργοδότες μας.

Βάζουμε μπροστά τις σύγχρονες ανάγκες μας σε εργασία, υγεία, πρόνοια, ανάπαυση, διακοπές

Τα αιτήματα
Πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς μας, να σταματήσει το αίσχος με τα χαρτζιλίκια των 300 ευρώ σε πολλούς από εμάς. Να μην υπάρχει κανένας εργαζόμενος στο εμπόριο με μισθό κάτω από 750€, να αυξηθούν αναλογικά και όλοι οι υπόλοιποι.
Όλοι να δουλεύουμε 7ωρο- 5ημερο-35ωρο. Να μην υπάρχει εργαζόμενος με ελαστική μορφή απασχόλησης. Δε δεχόμαστε τα ωράρια-λάστιχο, την πρόσφατη Κοινή Υπουργική Απόφαση που διευρύνει το ωράριο εργασίας. Να γνωρίζουμε το πρόγραμμα εργασίας μας για όλο το μήνα.
Να καταργηθεί το νομοσχέδιο Χατζηδάκη για το 10ωρο. Οργανωνόμαστε, παλεύουμε για να αποκρούσουμε την εφαρμογή του.
Να καταργηθεί κάθε νόμος για δουλειά την Κυριακή. Όλες οι Κυριακές του χρόνου ανήκουν σε εμάς, τις οικογένειες και τα παιδιά μας.
Όλα τα επιμέρους ειδικότητες και επαγγέλματά μας να χαρακτηριστούν βαρέα και ανθυγιεινά».

                          
  Π.Ε.Ι. Λεωφορείου              Π.Ε.Ι. Φορτηγού                                    Kαταστατικό                          ΚΟΚ     Συνδικάτου ΟΑΣΑ
      
        Συνοπτικός
   Εργασιακός Οδηγός