ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΛΑΥΡΙΟΥ – ΑΝ. ΑΤΤΙΚΗΣ: Παρεμβάσεις για τους απλήρωτους συμβασιούχους σε Αρχαιολογικούς Χώρους της Ανατολικής Αττικής



Παρεμβάσεις σε αρχαιολογικούς χώρους της Ανατολικής Αττικής με αφορμή τη μη καταβολή δεδουλευμένων εδώ και τρεις μήνες στους εργαζόμενους συμβασιούχους πραγματοποίησαν κλιμάκια του Εργατικού Κέντρου Λαυρίου και Αν. Αττικής.

Οι παρεμβάσεις έγιναν στους εξής χώρους: Αρχαιολογικός χώρος Σουνίου (ναός Ποσειδώνα), Αρχαιολογικός Χώρος Ραμνούντας, Αρχαιολογικό Μουσείο Μαραθώνα, Αρχαιολογικός Χώρος Τύμβου Μαραθώνα, Αρχαιολογικός Χώρος Μπρεξίζας (ιερό των Αιγύπτιων θεών), ενώ προγραμματίζεται για αύριο παρέμβαση και στον Αρχαιολογικό Χώρο της Βραυρώνας.

Οι εργαζόμενοι έχουν επανειλημμένα καταγγείλει προς τους αρμόδιους φορείς το καθεστώς απληρωσιάς που τους εμφανίστηκε εξαρχής ως κάτι δεδομένο όταν υπέγραψαν την Σύμβαση. Οι μισθοί για τον Ιούνιο θα τους καταβάλλονταν στις 13/8, ενώ τα Σ/Κ, υπερωρίες κτλ. συγκεντρωτικά στο τέλος ή σε 2 δόσεις εντός του χρονικού ορίου ισχύος της σύμβασης. Παρόλα αυτά, δεν τους έχει δοθεί ούτε ευρώ!

Οι εργαζόμενοι έχουν καταγγείλει σε κοινή ανακοίνωση προς την Εφορία Αρχαιοτήτων Ανατολικής Αττικής την κατάσταση και το καθεστώς ομηρίας, καθώς πολλοί από τους εργαζόμενους μετακινούνται μεγάλες αποστάσεις από και προς των αρχαιολογικών χώρων, δυσκολεύονται να βγάλουν τα «ως προς το ζην», δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, ενώ για σχεδιασμό π.χ. αναψυχής 2-3 ημερών ή στήριξης της οικογένειάς τους ούτε λόγος.

«Δεν πάει άλλο με αυτή την κατάσταση, έτσι ήταν και παλιότερα και κάπως είχε ομαλοποιηθεί ο ρυθμός των πληρωμών, αλλά τώρα ξεπέρασε κάθε προηγούμενο», είπαν εργαζόμενοι στους εκπροσώπους του Εργατικού Κέντρου σε μία από τις παρεμβάσεις. Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι για αρκετούς ήταν η πρόσφατη απάντηση από το αρμόδιο Υπουργείο που συνοψίζεται στο ότι «γνωρίζουμε την κατάσταση, αλλά τώρα λείπει κόσμος σε άδειες, είναι δύσκολη η περίοδος, φταίνε και συνάδελφοί σας που ήρθαν ως επιλαχόντες ή ζήτησαν να αλλάξουν θέσεις, πάμε για 15/9 και βλέπουμε…». Δηλαδή και εμπαιγμός και στήσιμο «κοινωνικού αυτοματισμού» ανάμεσα στους εργαζόμενους.

Οι ίδιοι οι εργαζόμενοι όμως δεν το έβαλαν κάτω, η πλειοψηφία τους αποφάσισε να μην πάνε για δουλειά την Κυριακή 22 Αυγούστου ως πρώτο βήμα αντίδρασης σε αυτήν την κατάσταση. Το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου και Αν. Αττικής άμεσα προχώρησε σε προκήρυξη απεργίας στους χώρους αυτούς για την Κυριακή για να διευκολύνει την συμμετοχή και να στηρίξει έμπρακτα τον αγώνα τους.

Τα αιτήματα αφορούν την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων και την σταθερή καταβολή τους κάθε μήνα από εδώ και στο εξής. Ταυτόχρονα, τονίστηκε η ανάγκη να συντονιστεί η παρέμβασή των εργαζομένων από κάθε χώρο, να μην εφησυχάσουν το επόμενο διάστημα ακόμα και αν καταβληθούν τα δεδουλευμένα. Η πρωτοβουλία του Εργατικού Κέντρου χαιρετίστηκε από τους εργαζόμενους, αναγνωρίζοντας την σημασία της κοινής παρέμβασης και διεκδίκησης των αιτημάτων τους. Άλλωστε, η πάγια διεκδίκηση μόνιμης και σταθερής δουλειάς για όλους και το τέλος της ομηρίας των 8μηνων συμβάσεων βρίσκεται στην προμετωπίδα του ταξικού εργατικού κινήματος, αίτημα που απαντάει στις σύγχρονες ανάγκες και των εργαζομένων στους Αρχαιολογικούς χώρους.

ΕΚ Λαυρίου – Αν. Αττικής: Να πληρωθούν τώρα οι εργαζόμενοι
Το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου – Αν. Αττικής σημειώνει ότι βρίσκεται στο πλευρό των συμβασιούχων εργαζομένων της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ανατολικής Αττικής που είναι απλήρωτοι κοντά τρεις μήνες και αποφάσισαν κινητοποιήσεις το επόμενο διάστημα.

Σε ανακοίνωσή του σημειώνει: «Καλούμε την αρμόδια υπηρεσία να πληρώσει τώρα τους εργαζόμενους και να σταματήσει το κρυφτό και τις δικαιολογίες ότι απουσιάζουν πολλοί εργαζόμενοι με άδειες κτλ.

Πολλοί εργαζόμενοι δυσκολεύονται να τα βγάλουν πέρα καθημερινά, ακόμα και με την μετακίνησή τους από και προς τους αρχαιολογικούς χώρους.

Οι εργαζόμενοι δεν είναι μόνοι τους, έχουν στο πλευρό τους το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου-Αν.Αττικής και τα σωματεία του. Το ΔΣ του Εργατικού Κέντρου αποφάσισε να κηρύξει απεργία σε όλους τους αρχαιολογικούς χώρους της Ανατολικής Αττικής για τους εργαζόμενους συμβασιούχους που εργάζονται εκεί για την Κυριακή 22 Αυγούστου 2021 με άμεσα αιτήματα την αποπληρωμή των δεδουλευμένων τους και την ομαλοποίηση της καταβολής των μισθών τους το επόμενο διάστημα.

Καλούμε τους εργαζόμενους συμβασιούχους σε αγωνιστική ετοιμότητα το επόμενο διάστημα».

                          
  Π.Ε.Ι. Λεωφορείου              Π.Ε.Ι. Φορτηγού                                    Kαταστατικό                          ΚΟΚ     Συνδικάτου ΟΑΣΑ
      
        Συνοπτικός
   Εργασιακός Οδηγός