Γραμματεία Αστικών Συγκοινωνιών του ΠΑΜΕ

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ – ΜΑΘΗΤΕΣ: Συγκλονιστική η κινητοποίηση στην Αθήνα: «Μαθητές, καθηγητές ενωμένοι νικητές» (VIDEO-ΦΩΤΟ)Με δύο μεγαλειώδεις συγκεντρώσεις και πορείες που ξεκίνησαν ξεχωριστά, αλλά στο τέλος ενώθηκαν σε μια συγκλονιστική πανεκπαιδευτική κινητοποίηση στην πλατεία Συντάγματος, μπροστά στη Βουλή, εκπαιδευτικοί και μαθητές έστειλαν ένα βροντερό μήνυμα που ακούστηκε όχι μόνο στο γειτονικό Μέγαρο Μαξίμου, αλλά ο απόηχός του έφτασε μέχρι και το υπουργείο Παιδείας στο Μαρούσι: Οι αντιεκπαιδευτικές πολιτικές της κυβέρνησης θα καταργηθούν στους δρόμους, με τον κοινό τους αγώνα.

Τα συνθήματα «Το δίκιο κρίνεται στους δρόμους του αγώνα» και «Μαθητές – καθηγητές ενωμένοι – νικητές» ήχησαν δυνατά το πρωί της Δευτέρας.

Μαζί με τις πορείες ενώθηκαν και τα αιτήματα για κατάργηση των αντιεκπαιδευτικών νόμων, για ένα δωρεάν, σύγχρονο, δημόσιο σχολείο, που θα μορφώνει και δεν θα εξοντώνει, για εκπαιδευτικούς «όρθιους», πραγματικούς παιδαγωγούς και όχι σκυμμένους, απλούς διεκπεραιωτές των αντιλαϊκών πολιτικών.

Μεγαλειώδης συγκέντρωση εκπαιδευτικών στο Εφετείο

Με σύνθημα «Το δίκιο κρίνεται στους δρόμους του αγώνα» οι εκπαιδευτικοί έφτασαν με πορεία από την προσυγκέντρωσή τους στους Αμπελόκηπους, στο Εφετείο, όπου είχε οριστεί η απεργιακή τους συγκέντρωση στο πλαίσιο της σημερινής 24ωρης απεργίας που έχουν κηρύξει ΟΛΜΕ και ΔΟΕ. Την ίδια ώρα το Εφετείο έκρινε την αγωγή ενάντια στην πρωτόδικη απόφαση που χαρακτήρισε την απεργία-αποχή ενάντια στην αξιολόγηση ως παράνομη.

Ήταν μία μεγαλειώδης συγκέντρωση, η μεγαλύτερη που έχει δει ο κλάδος εδώ και πολλά χρόνια, μέσα από την οποία οι εκπαιδευτικοί της Αθήνας έστειλαν ηχηρή απάντηση στην προσπάθεια της κυβέρνησης να τους τρομοκρατήσει με τις αλλεπάλληλες αγωγές του υπουργείου Παιδείας σε βάρος της απεργίας-αποχής από την αντιδραστική αξιολόγηση και καταδίκασαν και τον αντεργατικό νόμο-έκτρωμα Χατζηδάκη με βάση τον οποίο η απεργία-αποχή κρίθηκε παράνομη.

Η μεγάλη συμμετοχή στη συγκέντρωση αντανακλούσε και τα μεγάλα ποσοστά συμμετοχής στην απεργία, με τους Συλλόγους και τις ΕΛΜΕ να κάνουν λόγο για τη μεγαλύτερη απεργία των τελευταίων χρόνων.

Στη διάρκεια της συγκέντρωσης έγιναν ομιλίες και χαιρετισμοί από εκπροσώπους ΣΕΠΕ και ΕΛΜΕ (δείτε εδώ και εδώ), εκπροσώπους εργατικών σωματείων, αλλά και της Ομοσπονδίας Γονέων Αττικής, ενώ οι εκπαιδευτικοί χαιρέτισαν τους μαθητές τους, «τα παιδιά μας σε όλη τη χώρα που έκλεισαν τα σχολεία τους και βγήκαν στους δρόμους, εδώ στην Αθήνα, και από την Κρήτη μέχρι τον Έβρο».

Έντονο ήταν και το στοιχείο της εργατικής αλληλεγγύης, καθώς στη συγκέντρωση απεύθυναν χαιρετισμό εκπρόσωποι εργατικών σωματείων και Ομοσπονδιών από όλη τη χώρα, δηλώνοντας την αλληλεγγύη τους στον αγώνα των εκπαιδευτικών, που είναι αγώνας για τη μόρφωση των παιδιών του λαού.

Στη συγκέντρωση διαβάστηκε και το μήνυμα αλληλεγγύης της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας Εκπαιδευτικών FISE, μέλους της ΠΣΟ.

Στη συγκέντρωση παραβρέθηκε και ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Δελής.

Ακολούθησε μία τεράστια πορεία, που έμοιαζε με ένα ατέλειωτο ανθρώπινο ποτάμι.

Με το πανό των Συλλόγων που ανέφερε τα λόγια του Δημήτρη Γληνού «Ο δάσκαλος που θα υποχρεωθεί να καταπνίξει τη σκέψη του, θα γίνει διπλά σκλάβος ή θα καταντήσει ψυχικά ανήμπορος άνθρωπος, ανίκανος να μορφώσει άλλους», οι εκπαιδευτικοί κατευθύνθηκαν στο Σύνταγμα.

Μαθητική συγκέντρωση στα Προπύλαια

Την ίδια ώρα, πλήθος μαθητών πλημμύριζε τα Προπύλαια, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα αγώνα της Συντονιστικής Επιτροπής Μαθητών Αθήνας. Αντίστοιχο κάλεσμα είχαν απευθύνει η Ομοσπονδία Γονέων Αττικής καθώς και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Γονέων Μουσικών και Καλλιτεχνικών Σχολείων.

Στη συγκέντρωση μίλησαν εκπρόσωποι μαθητών σχολείων του Πειραιά, της Νέας Σμύρνης, της Μεταμόρφωσης, του Περιστερίου και του κέντρου Αθήνας, οι οποίοι αναφέρθηκαν σε όλα εκείνα που τους βγάζουν σήμερα στους δρόμους: Στα ανύπαρκτα μέτρα προστασίας στο σχολεία, στα κενά σε εκπαιδευτικούς και στην επιστροφή τους σε ένα σχολείο εξεταστικό κέντρο. Επίσης εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους στους απεργούς εκπαιδευτικούς και ξεκαθάρισαν ότι οι φασίστες δεν έχουν θέση στα σχολεία.

Σημείωσαν επίσης ότι ο αγώνας για ένα σχολείο που θα μορφώνει και δεν θα εξοντώνει συνεχίζεται, ενώ αναφέρθηκαν σε όσα πέτυχαν με τις περσινές μεγάλες κινητοποιήσεις τους αλλά και τα βήματα οργάνωσης που γίνονται στα σχολεία αυτή.

Χαιρετισμό στη συγκέντρωση απήθυνε ο Παναγιώτης Πανάς, αντιπρόεδρος της ΕΛΜΕ Νότιας Αθήνας, ο οποίος αναφέρθηκε στον αγώνα των εκπαιδευτικών για το δικαίωμα όλων των παιδιών του λαού στη μόρφωση, ενώ από την πλευρά της η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γονέων Αττικής, Στέλλα Βαλαβάνη, εξέφρασε τη στήριξη των γονιών στον αγώνα των μαθητών και των εκπαιδευτικών, τονίζοντας ότι «όλοι μαζί θα συνεχίσουμε να είμαστε στην πρώτη γραμμή για μέτρα προστασίας της υγείας, μέτρα κάλυψης των μορφωτικών κενών και κατάργηση των αντιεκπαιδευτικών νόμων».

Στη συνέχεια, ακολούθησε μαζική πορεία, με χιλιάδες νεανικά πρόσωπα να πλημμυρίζουν τους κεντρικούς δρόμους της Αθήνας. Με το πανό της Συντονιστικής Επιτροπής Μαθητών Αθήνας που ανέγραφε «Απροστάτευτοι σε ένα σχολείο εξεταστικό κέντρο; Ούτε να το σκέφτεστε!» στην κεφαλή και φωνάζοντας συνθήματα, όπως «Όχι στην Παιδεία, για λίγους κι εκλεκτούς, αγώνας ενάντια στους ταξικούς φραγμούς» και «Δώστε λεφτά για την Παιδεία και όχι για του ΝΑΤΟ τα σφαγεία», οι μαθητές πορεύτηκαν προς την πλατεία Συντάγματος.

«Λαοθάλασσα» στο Σύνταγμα

Λίγο μετά τη 1 το μεσημέρι τα δύο «ανθρώπινα ποτάμια» που πλημμύρισαν τους δρόμους της Αθήνας, ενώθηκαν στην πλατεία Συντάγματος, δημιουργώντας μία «λαοθάλασσα».

Το σύνθημα «Μαθητές – καθηγητές ενωμένοι – νικητές» ήχησε δυνατά τη στιγμή που οι δύο πορείες ενώθηκαν, ενώ η πλατεία φωτίστηκε από τα βεγγαλικά που άναψαν μαθητές και εκπαιδευτικοί. Οι στιγμές που εκτυλίχθηκαν μπροστά στη Βουλή ήταν συγκινητικές: Δάσκαλοι και καθηγητές συνάντησαν παλιούς μαθητές τους, που τώρα βρίσκονται σε Γυμνάσια και Λύκεια, χαιρετήθηκαν και αγκαλιάστηκαν και με ενθουσιασμό φώναζαν μαζί συνθήματα ενάντια στην πολιτική που στερεί τη μόρφωση στα παιδιά των λαϊκών οικογενειών.

Η κινητοποίηση ολοκληρώθηκε με εκπαιδευτικούς και μαθητές να δίνουν ήδη νέα αγωνιστικά ραντεβού, με γενικές συνελεύσεις στα σχολεία και τους συλλόγους, για να σχεδιάσουν τα επόμενα αγωνιστικά τους βήματα, λέγοντας χαρακτηριστικά πως η αναμέτρηση και η σύγκρουση με τις αντιλαϊκές πολιτικές της κυβέρνησης και του υπουργείου Παιδείας μόλις αρχίζουν…

 

Τελευταία άρθρα

Εργαζόμενοι σε Κίνηση

DAS_Efim

Χρήσιμα

                          
  Π.Ε.Ι. Λεωφορείου              Π.Ε.Ι. Φορτηγού                                    Kαταστατικό                          ΚΟΚ     Συνδικάτου ΟΑΣΑ
      
        Συνοπτικός
   Εργασιακός Οδηγός

Πολυμέσα

Στατιστικά

  • 798781Συνολικές αναγνώσεις:
  • 5Αναγνώσεις σήμερα:
  • 369114Συνολικοί επισκέπτες:
  • 2Επισκέπτες σήμερα:
  • 0Επισκέπτες τώρα:

Web Radio του ΠΑΜΕΑκουστε live το Web Radio του ΠΑΜΕ