Μαχητικό κάλεσμα αγωνιστικού ξεσηκωμού για ενέργεια και θέρμανση φθηνά για το λαό μετέφερε στους δρόμους της Πτολεμαΐδας η μαζική πορεία που πραγματοποίησαν το απόγευμα οι ταξικές δυνάμεις, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συγκέντρωσης που πραγματοποίησε η ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ μπροστά στην απεργία της Τρίτης ενάντια στο ξεπούλημα της ΔΕΗ.
Στη πορεία, που στην κεφαλή της βρέθηκε το πανό του ΣΕΕΕΝ με το σύνθημα: «Ενέργεια κοινωνικό αγαθό, ΔΕΗ λαϊκή περιουσία» συμμετείχαν εργατικά σωματεία και άλλοι μαζικοί φορείς του κινήματος (Παραρτήματα ΠΑΣΑΣ ΔΕΗ Κοζάνης Πτολεμαΐδας, Συνδικάτο Εμποροϋπαλλήλων και Υπαλλήλων Περιοχής Εορδαίας (ΣΕΥΠΕ) Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Κοζάνης, Συνδικάτο Οικοδόμων Κοζάνης), με ιδιαίτερη τη συμμετοχή εργαζόμενων και Συνταξιούχων της ΔΕΗ, όπως και λαού της περιοχής.
Με συνθήματα όπως: «Η δίκαιη ανάπτυξη είναι ένα ψέμα, φτώχεια ανεργία πανάκριβο το ρεύμα», «Ενέργεια και θέρμανση κοινωνικό αγαθό, δεν είναι εμπορεύματα ανήκουν στο λαό» και «Τη ΔΕΗ τη χτίσαν με αίμα οι εργάτες δεν τη ξεπουλάνε στους κεφαλαιοκράτες», οι διαδηλωτές κινήθηκαν στους κεντρικούς δρόμους της πόλης και ξεκαθάρισαν πως ο αγώνας θα κλιμακωθεί, μπροστά και στην απεργία της Τρίτης.
Στη συγκέντρωση που προηγήθηκε στη πλατεία Πτολεμαΐδας, οι ταξικές δυνάμεις συμμετείχαν μετά από προσυγκέντρωση που κάλεσε το ΣΕΕΕΝ στο παλιό πάρκο Πτολεμαΐδας, ενώ, μεταξύ άλλων, μίλησε και ο Νίκος Γεωργακόπουλος, μέλος του ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων ΔΕΗ «Σπάρτακος».
Μεταξύ άλλων, τόνισε πως «η παραπέρα ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ είναι ένας νέος, σημαντικός κρίκος στη στρατηγική της απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας, την οποία υπηρέτησαν όλες οι κυβερνήσεις και έχει οδηγήσει στην αύξηση της τιμής του ρεύματος για τα λαϊκά νοικοκυριά, στο συνολικό χτύπημα των δικαιωμάτων των εργαζομένων στην επιχείρηση. Παράλληλα, σημείωσε πως τεράστιες παραγωγικές δυνάμεις που κάτω από άλλες προϋποθέσεις θα μπορούσαν να αποτελέσουν μοχλό για την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών, απαξιώνονται στο όνομα της απολιγνιτοποίησης, η οποία αποτελεί τμήμα της στρατηγικής αυτής, με στόχο τη κερδοφορία μιας χούφτας επιχειρηματικών ομίλων».
Πρόσθεσε πως «Αναδεικνύεται η ανάγκη τα συνδικάτα, μαζί με τα αιτήματα και τις διεκδικήσεις για αυξήσεις στους μισθούς, στις συντάξεις, στις κοινωνικές παροχές, το ωράριο και τις συμβάσεις, να φέρουν στο προσκήνιο και τα αιτήματα της προστασίας της ζωής και του εισοδήματος των εργαζόμενων, όπως το αίτημα για άμεση κατάργηση των ειδικών φόρων κατανάλωσης και του ΦΠΑ στα καύσιμα και την Ενέργεια. Διεκδικούμε και παλεύουμε να μην προχωρήσει παραπέρα η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, για ενέργεια κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα, για μείωση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος κατά 50% και κατάργηση των χαρατσιών για τα εργατικά-λαϊκά νοικοκυριά. Ούτε μέρα χωρίς τηλεθέρμανση, καμία σκέψη για αύξηση της τιμής της. Για υπογραφή ΣΣΕ για το έκτακτο προσωπικό, για να μην εφαρμοστεί το σχέδιο «διάσωσης» της ΔΕΗ που χτυπάει τα δικαιώματα των εργαζόμενων, για ουσιαστικά μέτρα της υγείας και ασφάλειας, για μέτρα προστασίας από την πανδημία, να μην πληρώνουν οι εργαζόμενοι αλλά να αναλάβει το κόστος η εργοδοσία και το κράτος. Για ενίσχυση των δομών υγείας της περιοχής».
«Κάποιοι θα σκεφτούν ότι όλα αυτά δεν είναι εφικτά και ρεαλιστικά» σημείωσε, για να απαντήσει πως «στον 21ο αιώνα, στην εποχή της 4ης βιομηχανικής επανάστασης, της ρομποτικής και της τεχνητής νοημοσύνης, αυτό που δεν είναι εφικτό και ρεαλιστικό είναι να επιστρέψουμε στις σπηλιές. Ο αγώνας για σύγχρονη ζωή και δικαιώματα θα είναι σκληρός, μακρύς και δύσκολος, αλλά μπορούμε να τα καταφέρουμε!»