ΔΑΣ ΟΤΑ: Μηδέν προσλήψεις, μηδέν επίδομα ΒΑΕ και μηδέν αυξήσεις στους μισθούς



Στο πλαίσιο της υπεράσπισης του κυβερνητικού νομοθετικού έργου και του προεκλογικού σχεδιασμού της κυβέρνησης κινήθηκαν οι απαντήσεις του υπουργού Εσωτερικών Μ. Βορίδη κατά τη συνάντησή του με την ΕΕ της ΠΟΕ ΟΤΑ η οποία πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη.

Κατά τη συνάντηση οι εκπρόσωποι της ΔΑΣ ΟΤΑ, όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση, ανέδειξαν την αντίθεση στους αναπτυξιακούς οργανισμούς, ως νέο μηχανισμό αδιαφάνειας, διαφθοράς και ιδιωτικοποιήσεων. Σημείωσαν ότι «οι αναπτυξιακοί οργανισμοί εξυπηρετούν τη πολιτική της συγκέντρωσης σε μεγαλύτερους «παίχτες» των κρατικών επενδύσεων και των δημοτικών φόρων. Ήρθαν για να χτυπήσουν τη μόνιμη και σταθερή δουλειά και παράλληλα να δημιουργήσουν ένα νέο μηχανισμό για τη στοίχιση της διοικητικής ιεραρχίας με τις αντεργατικές και αντιλαϊκές πολιτικές τους». Τόνισαν την ανάγκη προσλήψεων μόνιμου προσωπικού, «καθώς από τη μια πλευρά η κυβέρνηση δεν τηρεί ούτε καν την αναλογία 1 προς 1 (ένας υπάλληλος φεύγει ένας προσλαμβάνεται) και από την άλλη μέσω της κινητικότητας πολλές υπηρεσίες έχουν αδειάσει από προσωπικό. Αποτέλεσμα σε όλες τις υπηρεσίες η εντατικοποίηση της εργασίας να έχει χτυπήσει κόκκινο».

Παράλληλα κατήγγειλαν το νομοθετικό πλαίσιο περί κυβερνησιμότητας των δήμων «το οποίο έχει αξιοποιηθεί από τις δημοτικές αρχές και μέσα από αποφάσεις λίγων ανθρώπων στις οικονομικές επιτροπές εκχωρούνται υπηρεσίες των δήμων σε επιχειρηματικούς ομίλους». Υπογράμμισαν την ανάγκη αύξησης των μισθών «οι οποίοι παραμένουν καθηλωμένοι εδώ και δώδεκα χρόνια την ίδια ώρα που οι ανατιμήσεις και η ακρίβεια σαρώνουν» και τόνισαν το ζήτημα της έλλειψης ρύθμισης για την καταβολή του ανθυγιεινού επιδόματος αφού στις 31/10/2021 λήγει η προηγούμενη παράταση που έδωσε η κυβέρνηση.

Σχετικά με τις απαντήσεις του υπουργού, η ΔΑΣ ΟΤΑ σημειώνει: «Η στάση απέναντι στους αναπτυξιακούς οργανισμούς θα εξαρτηθεί από τις αποφάσεις του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Κάποιες λίγες προσλήψεις θα γίνουν τον Μάρτη (ημερομηνία που πιθανολογείται να γίνουν και εθνικές εκλογές) και μόνο για τις κατηγορίες ΠΕ και ΤΕ Μηχανικών. Ξεκαθάρισε επίσης ότι στα σχέδια της κυβέρνησης δεν υπάρχει η περιβόητη προκήρυξη ουρά της 3Κ. Οι αυξήσεις στους μισθούς παραπέμφθηκαν στη γενικότερη οικονομική πολιτική (βλέπε λιτότητα και περικοπέςΟ.

Στο θέμα του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας ο υπουργός προφορικά διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα καταβολής, όμως την ίδια ώρα δεν υπήρξε και καμιά ρύθμιση παράτασης όπως γινόταν όλες τις προηγούμενες φορές. Ταυτόχρονα μας ενημέρωσε ότι υπάρχει πόρισμα της Επιτροπής, είναι απόλυτα καθαρό ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει πετσόκομμα και περικοπή στους δικαιούχους του επιδόματος και στα Βαρέα».

Η ΔΑΣ ΟΤΑ καλεί τα σωματεία του κλάδου και όλους τους εργαζόμενους «σε αγωνιστική ετοιμότητα για την υπεράσπιση δικαιωμάτων και κατακτήσεων του κλάδου. Συσπείρωση και συμπόρευση με τις δυνάμεις της ΔΑΣ ΟΤΑ για την οικοδόμηση ενός αγωνιστικού διεκδικητικού πόλου στον κλάδο».

                          
  Π.Ε.Ι. Λεωφορείου              Π.Ε.Ι. Φορτηγού                                    Kαταστατικό                          ΚΟΚ     Συνδικάτου ΟΑΣΑ
      
        Συνοπτικός
   Εργασιακός Οδηγός