Για τη σημερινή συνεδρίαση της Ολομέλειας και της ΕΕ της ΓΣΕΕ



Η σημερινή συνεδρίαση των οργάνων της ΓΣΕΕ θα μπορούσε να εκληφθεί ως ανέκδοτο, αλλά η δραματική κατάσταση που βιώνει η εργατική τάξη δεν αφήνει κανένα περιθώριο για τέτοιου είδους «αστεία».

Ποιο ήταν το μοναδικό θέμα της Ολομέλειας της Διοίκησης της ΓΣΕΕ, σήμερα που:

Μετράμε εκατόμβες νεκρών από την πανδημία, ενώ οι μεγαλοκλινικάρχες και οι φαρμακοβιομήχανοι βγάζουν ασύλληπτα κέρδη.
Τα εργατικά ατυχήματα θερίζουν, με τους χώρους δουλειάς να έχουν μετατραπεί σε κάτεργα, χωρίς μέτρα προστασίας.
Η ακρίβεια σκοτώνει στην κυριολεξία, με ανθρώπους να καίγονται, προσπαθώντας να ζεσταθούν με ξυλόσομπες.
Οι εργαζόμενοι και ο λαός μετράνε απώλειες με κάθε βροχή, κρύο ή άλλο φυσικό φαινόμενο, η αντιπλημμυρική, η αντιπυρική, η αντισεισμική θωράκιση έχουν αποψιλωθεί.
Η κρατική καταστολή και η εργοδοτική βία καλπάζουν στο έδαφος των αντεργατικών και αντιλαϊκών νόμων που έχουν ψηφιστεί.
Το μοναδικό θέμα που απασχολεί την ηγεσία της ΓΣΕΕ είναι η συμπλήρωση των θέσεων στο ΔΣ του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ, καθώς και οι καρέκλες της ΟΚΕ, αυτών των εργαλείων ενσωμάτωσης του εργατικού κινήματος στη γραμμή της ταξικής συνεργασίας και του κοινωνικού εταιρισμού!

Και μετά τον καυγά για το «πάπλωμα» των δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ που πλανιούνται πάνω από τα κεφάλια των εργαζόμενων, κλήθηκε η ΕΕ να συζητήσει δήθεν για τον προϋπολογισμό και την ακρίβεια!

Μάλλον, οι ημερομηνίες «διέφυγαν» από την προσοχή της ηγεσίας της ΓΣΕΕ και δεν πήραν χαμπάρι ότι αύριο ψηφίζεται αυτός ο επαίσχυντος αντεργατικός και αντιλαϊκός προϋπολογισμός!

Ένας προϋπολογισμός που κλέβει ακόμα περισσότερα από τη ζωή και τις ανάγκες των εργαζόμενων, πετσοκόβοντας πιο πολύ τα κονδύλια για την υγεία, για το επίδομα ανεργίας και μηδενίζοντας τις δαπάνες για αντιπλημμυρικά, αντιπυρικά και αντισεισμικά μέτρα, για να τα δώσει στο μεγάλο κεφάλαιο, 4πλασιάζοντας τη χρηματοδότηση των «πράσινων» και «ψηφιακών» επιχειρήσεων και αυξάνοντας τις δαπάνες για τους μακελάρηδες του ΝΑΤΟ και τη συμμετοχή της ελληνικής αστικής τάξης στις πολεμικές επιχειρήσεις ανά τον κόσμο.

Είναι προφανές ότι το μόνο που δεν ενδιαφέρει την ηγεσία της ΓΣΕΕ είναι η οργάνωση του αγώνα των εργαζόμενων απέναντι σε όλα τα δεινά που βιώνουν. Αντιθέτως, το ενδιαφέρον της στρέφεται στην αναστολή κάθε αγωνιστικής διάθεσης, στην παράδοση του εργατικού κινήματος στα χέρια της εργοδοσίας και του κράτους της. Αυτή τη γραμμή υπηρετούν και γι αυτό είναι μέρος του προβλήματος!

Με αυτή τη γραμμή και τη λογική, όλο το προηγούμενο διάστημα λοιδορούσαν τις εργατικές κινητοποιήσεις, έβλεπαν και θετικά στο νόμο – τερατούργημα Χατζηδάκη, έβαλαν πλώρη για την εφαρμογή του στην πράξη.

Αυτή η γραμμή εκφράζεται και από την παρέμβαση του προέδρου της ΓΣΕΕ με αρθρογραφία, που εκθειάζει την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη, «ξεπλένοντας» ουσιαστικά την εργοδοσία, η οποία έχει ξεσαλώσει στο έδαφος της αντεργατικής νομοθεσίας όλων των κυβερνήσεων. Προσπαθεί να «νουθετήσει» την εργοδοσία «στη διαμόρφωση της εικόνας της», «να φαίνεται αξιόπιστη, …. να διατηρεί τη φήμη της, … να είναι ανταγωνιστική….». Δηλαδή, πώς θα συσκοτίζει το μηχανισμό της εκμετάλλευσης των εργαζόμενων, για να συνεχίζει απρόσκοπτα την κερδοφορία της!

Ασφαλώς και δεν πέφτουμε από τα σύννεφα με τη συγκεκριμένη συμπεριφορά μιας ηγεσίας που βρίσκεται στη θέση της με τη συνδρομή των ΜΑΤ και των κυβερνητικών κατασταλτικών μηχανισμών.

Ούτε και οι εργαζόμενοι πρέπει να εκπλήσσονται, αλλά να βγάλουν τα συμπεράσματά τους και να πετάξουν από πάνω τους αυτή τη γάγγραινα του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού.

Εμείς θα συνεχίσουμε να τους αποκαλύπτουμε στα μάτια των εργαζόμενων, να ενημερώνουμε το εργατικό κίνημα για το ρόλο τους και το ρόλο των μηχανισμών τους, όπως είναι το ΙΝΕ, η ΟΚΕ και άλλα.

Θα συνεχίσουμε να ενισχύουμε τους αγώνες των εργαζόμενων, όπου ξεσπούν, μαζί με την προσπάθεια οργάνωσης και νέων πιο δυνατών και μαζικών αγώνων, κλιμάκωσής τους.

Οι εργαζόμενοι μέσα από τα ταξικά συνδικάτα τους παλεύουν, χωρίς να περιμένουν την ηγεσία της ΓΣΕΕ και χωρίς να υποτάσσονται στους αντεργατικούς νόμους. Αυτό έγινε στις χθεσινές διαδηλώσεις ενάντια στον αντιλαϊκό προϋπολογισμό, αυτό έγινε στις απεργιακές κινητοποιήσεις των οικοδόμων, των ναυτεργατών, των εργαζομένων στην COSCO και στην E-FOOD.

Εδώ βρίσκεται η ελπίδα, για να πάρουν οι εργαζόμενοι την κατάσταση στα χέρια τους, να μπουν στον αγώνα για μια ζωή όπου θα κυριαρχήσουν οι ίδιοι στον πλούτο που παράγουν, όπου θα βρεθούν στο τιμόνι της δικής τους εξουσίας.

Τελευταία άρθρα

                          
  Π.Ε.Ι. Λεωφορείου              Π.Ε.Ι. Φορτηγού                                    Kαταστατικό                          ΚΟΚ     Συνδικάτου ΟΑΣΑ
      
        Συνοπτικός
   Εργασιακός Οδηγός