Μονόδρομος η ψήφος στην ΔΑΣ-ΟΑΣΑ για ισχυρό συνδικάτο.



ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2023

Παίρνουμε μαζικά μέρος στις αρχαιρεσίες 18 & 19 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2023 για την εκλογή νέου Διοικητικού Συμβουλίου, εκπροσώπους για το ΕΚΑ και την Ομοσπονδία.

Mε τη συμμετοχή, τη ψήφο, τον αγώνα μας, δυναμώνουμε τις δυνάμεις της ΔΑΣ, αλλάζουμε τους συσχετισμούς στο συνδικάτο.

Για να γίνει το συνδικάτο μας το «κοινό σπίτι» όλων των συναδέλφων/ισσών, η αιχμή του δόρατος στη μάχη για όλα τα ζητήματα, «ασπίδα» για όλους/όλες τους/τις συναδέλφους/ισσες. Για να κλιμακώσουμε τον αγώνα μας ώστε να μην πληρώσει και πάλι ο λαός, για να δώσουμε συνέχεια στον δρόμο που άνοιξε η Γ.Σ. στις 20 Δεκεμβρίου. Για να ζούμε με αξιοπρέπεια, να γυρνάμε σώοι και αβλαβείς στα σπίτια μας, να διευρύνουμε τα δικαιώματά μας.

Η στήριξη και η ψήφος στη ΔΑΣ-ΟΑΣΑ είναι δύναμη για τους αγώνες των εργαζομένων, αποτελεί προϋπόθεση για την οργάνωση της πάλης για τη ζωή μας και τα δικαιώματα μας. Για να έχουμε κατακτήσεις, γιατί πιστεύουμε ότι μπορούμε να ζήσουμε καλύτερα.

Γιατί εμείς θέλουμε συνδικάτο ισχυρό, συνδικάτο απέναντι στις κυβερνήσεις και τις διοικήσεις. Συνδικάτο με την συμμετοχή όλων των εργαζομένων, να λέμε τη γνώμη μας, να κρίνουμε, να αποφασίζουμε, με την συμμετοχή όλων στην οργάνωση των αγώνων.

Ας γυρίσουμε το χρόνο πίσω. Όταν στο τιμόνι του συνδικάτου βρίσκονταν οι δυνάμεις της ΔΑΣ-ΟΑΣΑ με συνδικαλιστές, πρωτοπόρους, ανιδιοτελείς, που πάνω από όλα έβαζαν το συλλογικό συμφέρον. Όταν έδιναν τα πάντα στην προσπάθεια της κυβέρνησης να παραδώσει την εταιρεία στο ιδιωτικό κεφάλαιο. Συνδικαλιστές όπως ο Σταμούλος και άλλοι αγωνιστές. Να θυμίσουμε τα αποτελέσματα του αγώνα εκείνου. Ας συγκρίνουμε με το σήμερα και τη στάση της πλειοψηφίας του Συνδικάτου. Γι’ αυτό, κόντρα στις επιδιώξεις κάποιων, η ΔΑΣ-ΟΑΣΑ πρέπει να είναι δυνατή και ενισχυμένη ώστε το συνδικάτο να γίνει αγωνιστικό όπως τότε και να παίξει το ρολό που του αρμόζει.

Οι δυνάμεις της ΔΑΣ-ΟΑΣΑ εκφράζουμε το καινούργιο, εκφράζουμε αυτούς που θέλουν και μπορούν με αισιοδοξία, ελπίδα, μαχητικότητα, αποφασιστικότητα να δώσουν τη μάχη απέναντι στις αντιλαϊκές πολιτικές των κυβερνήσεων, των διοικήσεων.

Το αποδείξαμε μπαίνοντας μπροστά σε όλα τα προβλήματα, παλεύοντας για την λύση τους. Το αποδείξαμε μπαίνοντας μπροστά στην οργάνωση της πάλης ενάντια στην παράδοση της εταιρείας στα ΚΤΕΛ, ενάντια στο νόμο Χατζηδάκη, τους νόμους ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, την ακρίβεια, για τη διεκδίκηση συλλογικής σύμβασης με πραγματικές και γενναίες αυξήσεις στους μισθούς, για μέτρα υγείας και ασφάλειας, για τους πλειστηριασμούς, για κάθε πρόβλημα.

Θα αξιοποιήσουμε τη δύναμη που θα μας δώσετε για να γίνει το συνδικάτο ο πραγματικός εκφραστής των συνάδελφων, υπερασπιστής των συμφερόντων μας, όχι για να σπέρνουμε αναμονή στην επίθεση που δεχόμαστε, όχι για να χύνουμε το δηλητήριο της λογικής του λιγότερου κακού, όχι για να είμαστε η φωνή των κυβερνήσεων και των διοικήσεων μέσα στους εργαζομένους.

Απευθυνόμαστε ιδιαίτερα στους νέους συναδέλφους. Σας καλούμε να δώσετε δύναμη στη συλλογική δράση, στην ελπίδα για το μέλλον των οικογενειών μας. Το μέλλον μας δεν μπορεί να είναι η φτώχεια, η μιζέρια, η απογοήτευση και ο συμβιβασμός.

Δεν χρωστάτε σε κανένα τη δουλειά που κάνουμε. Δεν χρωστάμε σε κανέναν ότι πρέπει να δουλεύουμε με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Με σταθερό ωράριο και όχι κατσαρές, με αξιοπρεπείς μισθούς, με όρους υγείας και ασφάλειας.

Να θυμίσουμε σε όλους τις μάχες που δώσαμε την περίοδο της πανδημίας, όταν όλοι μας καλούσαν να κάτσουμε στ’ αυγά μας. Εμείς τότε είπαμε «και τα καλυμμένα στόματα έχουν φωνή». Απαιτήσαμε με τη στάση μας και τον αγώνα μας να παρθούν μέτρα για την υγεία, για τα νοσοκομεία, για το χώρο μας, που δυστυχώς κάποιοι συνάδελφοί μας έφυγαν από τη ζωή εξαιτίας της έλλειψης μέτρων υγείας και ασφάλειας. Θυμίζουμε την Πρωτομαγιά του 2020 που δώσαμε θάρρος και αποφασιστικότητα για να βγουν και άλλα συνδικάτα στον αγώνα. Που ήταν η πλειοψηφία του συνδικάτου; Θυμίζουμε επίσης τις παρεμβάσεις που κάναμε στην κυβέρνηση και την διοίκηση για όλα τα προβλήματα.

Η πλειοψηφία του συνδικάτου απουσίαζε. Δεν υποκύψαμε στις λογικές της κυβέρνησης για ενιαίο μισθολόγιο, στις λογικές ο προϋπολογισμός δεν αντέχει. Απαιτήσαμε πραγματικές και γενναίες αυξήσεις στους μισθούς και τις παροχές. Η πλειοψηφία του συνδικάτου κανέναν αγώνα δεν οργάνωσε.

Ποια θέση πήρε η ηγεσία του Συνδικάτου όταν ο μισθός μας τελείωνε σε λίγες μέρες, όταν οι συνάδελφοί μας έχαναν τη ζωή τους στο τιμόνι, όταν τα ωράρια μας είναι εξαντλητικά; Η ηγεσία ΠΑΣΚΕ – ΔΑΚΕ χέρι – χέρι υλοποίησαν όλα αυτά τα αντιλαϊκά μέτρα πάνω στις πλάτες μας. Φρόντισαν να μην υπάρχει επαφή του εργαζόμενου με το συνδικάτο. ΔΕΝ ΕΚΑΝΑΝ Γ.Σ. 4 ΧΡΟΝΙΑ , γιατί η μαζικότητα είναι αυτή που “χαλάει” τα σχέδιά τους.

Συνάδελφοι, τα τελευταία χρόνια περάσαμε πολλά, το κλείσιμο του Ελληνικού, την πανδημία που οι επιπτώσεις της φάνηκαν στις συνθήκες εργασίας μας, αλλά και στις συνθήκες λειτουργίας των αστικών συγκοινωνιών, με τα ίδια – αν όχι μειωμένα – δρομολόγια, με την παραχώρηση γραμμών στα ΚΤΕΛ το 2020 και τη συνέχιση της ιδιωτικοποίησης το 2022, με οχήματα LEASING, με το νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών που σαρώνει τα πάντα, συλλογικές συμβάσεις, προσλήψεις ενοικιαζόμενων εργαζομένων και ορισμένου χρόνου.

Από την άλλη πλευρά, οι εργαζόμενοι έδειξαν τη δύναμή τους στις 3 πετυχημένες απεργιακές κινητοποιήσεις τον προηγούμενο χρόνο. Αυτό είναι που στρίμωξε την Κυβέρνηση, που έβαζε λυτούς και δεμένους μέσω των δικαστηρίων αλλά και των ΜΜΕ να συκοφαντήσουν τους εργαζόμενους στην Ο.ΣΥ. και επιδίωξε να στρέψει την κοινωνία απέναντί μας με τον κοινωνικό αυτοματισμό. Δεν τους πέρασε!

Συνάδελφοι, είναι πολύ περισσότερο από ανάγκη η υπογραφή ΣΣΕ με αυξήσεις. Αυτή τη στιγμή έχουμε μια σύμβαση που προβλέπει μόνο τροφεία, ενώ η αναγνώριση της προϋπηρεσίας των νέων συνάδελφων, και το περιβόητο ποσοστό επί του επιδόματος του σταθμάρχη είναι εκτός σύμβασης.

Όποια παροχή κι αν δίνεται, όπως το κολατσιό, δεν μπορεί να υποκαταστήσει την ανάγκη για αυξήσεις στους μισθούς, ικανές για να πληρώσουμε το αυξημένο νοίκι ή τη δόση του στεγαστικού, τα τρόφιμα και τα είδη πλατιάς κατανάλωσης, με τις τιμές τους να έχουν γίνει απλησίαστες, τα πανάκριβα καύσιμα, τον εξωφρενικό λογαριασμό του ρεύματος. Το δίκαιο αίτημα να ζήσουμε τις οικογένειές μας με αξιοπρέπεια, με το μισθό μας και το ωράριό μας θα το διεκδικήσουμε με μαζικούς όρους.

Ας μην ξεχνάμε συνάδελφοι, την απόφαση της κυβέρνησης πριν λίγες μέρες να δώσει περίπου 20 εκατομμύρια ευρώ στα ΚΤΕΛ, τη στιγμή που αρνείται να δώσει έστω και ένα ευρώ από τα όσα έχει περικόψει από τους εργαζόμενους στις δημόσιες συγκοινωνίες

Φτάνει πια!

Ενισχύουμε αποφασιστικά το ψηφοδέλτιο της ΔΑΣ

Δυναμώνουμε την αταλάντευτη δύναμη αγώνα και διεκδίκησης μέσα στον κλάδο, βαδίζουμε μαζί για στον αγώνα με επίκεντρο τις δικές μας ανάγκες.
Καλούμε τους συνάδελφους να συμπορευτούν με το ψηφοδέλτιο τη ΔΑΣ-ΟΑΣΑ ακόμη και αν δεν συμφωνούν σε όλα μαζί μας.

Η ΨΗΦΟΣ ΣΤΗ ΔΑΣ-ΟΑΣΑ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ
ΙΣΧΥΡΗ ΔΑΣ-ΟΑΣΑ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΙΣΧΥΡΟ ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ

                          
  Π.Ε.Ι. Λεωφορείου              Π.Ε.Ι. Φορτηγού                                    Kαταστατικό                          ΚΟΚ     Συνδικάτου ΟΑΣΑ
      
        Συνοπτικός
   Εργασιακός Οδηγός