Με προεκλογικές φιέστες δεν πρόκειται να ξεγελαστούν οι εργαζόμενοι του ΟΑΣΘ



Φεβρουάριος 2023

Συνάδελφοι-σσες, στο τελευταίο Δ.Σ. ως ΔΑΣ καταγγείλαμε τις παρατάξεις της πλειοψηφίας (ΕΝΟΤΗΤΑ και ΔΡΟΜΕΑΣ) που από κοινού με τον ΟΑΣΘ -και κρυφά από το Δ.Σ. και τους εργαζόμενους- έστησαν έναν ρουσφετολογικό μηχανισμό με βάση έναν ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ που έφτιαξαν μόνοι τους που βασίζεται στο άρθρο 4 της ΣΣΕ και έχρισαν τους εαυτούς τους δηλ. την Επιτροπή Εργατικών Θεμάτων (δυο άτομα από το προεδρείο και ένα από τον ΟΑΣΘ) κριτή των πάντων που θα αποφασίζει σε ποιους θα μοιράζει και σε ποιους όχι οικονομικό βοήθημα μέχρι 1.000 ευρώ!!

Η πλειοψηφία αρνήθηκε την πρόταση της ΔΑΣ για κατάργηση των επίμαχων άρθρων του ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ και συμπληρωματική ΣΣΕ ώστε στην Επιτροπή Εργατικών Θεμάτων να εκπροσωπούνται ΟΛΕΣ οι παρατάξεις.
Εμείς οι εργαζόμενοι του ΟΑΣΘ δεν είμαστε επαίτες για να περιμένουμε με το χέρι απλωμένο. Μπορούμε να και πρέπει να αλλάξουμε πορεία με συμπληρωματική ΣΣΕ που να περιλαμβάνει πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς και στην οποία θα πρέπει να συμπεριληφθούν και οι συνάδελφοι που εξαιρέθηκαν και να δοθούν και σε αυτούς τροφεία έστω μικρότερου ποσού.
Καταγγείλαμε επίσης τις δηλώσεις του προέδρου του Σ.Ε.ΟΑΣΘ στην εφημερίδα «Documento» για προσλήψεις οδηγών με συμβάσεις ορισμένου χρόνου.
Με τέτοιες δηλώσεις οι υποτιθέμενοι εκπρόσωποι των εργαζομένων στηρίζουν τις πολιτικές των κυβερνήσεων για ακόμα πιο φθηνούς εργαζόμενους.
Να πως βάζουν πλάτη στην κυβέρνηση και στη διοίκηση του ΟΑΣΘ ώστε να μπορέσει να ξεφορτωθεί αύριο-μεθαύριο τους «ακριβούς» εργαζόμενους με μετατάξεις για να προχωρήσουν τα σχέδια των επιχειρηματικών ομίλων για πλήρη ιδιωτικοποίηση των συγκοινωνιών.
Όλοι αυτοί (διοίκηση ΟΑΣΘ και Σ.Ε.ΟΑΣΘ) ακόμα και τη γιορτή για τη βράβευση των αριστούχων μαθητών στο Porto Palace Hotel την μετατρέψαν σε «φιέστα» αυτοπροβολής.
Φυσικά ανάμεσα στα χαριεντίσματα δε βρήκαν να πουν τίποτα για όσα τραβάν καθημερινά οι εργαζόμενοι από τις πολιτικές που εφάρμοσαν στην πλάτη τους τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και η ΝΔ.
Τους ενημερώνουμε ότι οι συνάδελφοι δεν «τσιμπάνε» και δε θα αλλάξει το σκηνικό ούτε με στημένες «φιέστες», ούτε με Δωροεπιταγές, ούτε και με τα τροφεία γιατί με τις απεργιακές κινητοποιήσεις που πραγματοποιήσαμε το προηγούμενο καλοκαίρι όλοι οι εργαζόμενοι απαιτούσαμε πραγματικές αυξήσεις στο μισθό ! Οι ασύλληπτες ανατιμήσεις σε όλα τα είδη λαϊκής κατανάλωσης και στους λογαριασμούς δε μετριάζονται με «κουπόνια».
Η ΔΑΣ στη Γ. Συνέλευση του Σεπτέμβρη του 2022 είχε προτείνει το ετήσιο κυλιόμενο κύκλωμα εργασίας να βγει με 118 αναπαύσεις. Αντί αυτού για ακόμα μια χρονιά θα δοκιμαστούν ο οικογενειακός προγραμματισμός και τα νεύρα των εργαζομένων από τα απαράδεκτα κυκλώματα εργασίας των 104+9 =113 αναπαύσεων που -επαναλαμβάνουμε για ακόμα μια φορά- θα οδηγήσει στο μέλλον στην μεικτή πενθήμερη και εξαήμερη εργάσιμη εβδομάδα.
Από τα παραπάνω προκύπτει ότι επανήλθε πλήρως η «κανονικότητα» που γνωρίζαμε χρόνια τώρα με τους εργοδοτικούς συνδικαλιστές της πλειοψηφίας.
Αυτή όμως η «κανονικότητα» πρέπει να ανησυχήσει και να κινητοποιήσει τους συναδέλφους το επόμενο διάστημα διότι τώρα που ήρθαν τα δύσκολα ένας-ένας όλοι αυτοί «πηδάνε από το πλοίο» όπως π.χ. ο νυν Εκπρόσωπος των Εργαζομένων από την παράταξη της ΕΝΟΤΗΤΑΣ που φεύγει λόγω μετάταξης.
Επειδή ο νόμος δεν προβλέπει αναπληρωτή του Εκπροσώπου το επόμενο διάστημα θα πρέπει να πραγματοποιηθούν νέες εκλογές για τον Εκπρόσωπο.
Στις εκλογές αυτές δικαίωμα ψήφου έχουν όλοι οι εργαζόμενοι του ΟΑΣΘ ανεξαρτήτως εάν πληρώνουν ή όχι τη συνδρομή τους, εάν είναι μέλη ή όχι του Συνδικάτου.
Καλούμε όλους τους συναδέλφους σε συμπόρευση στις νέες μάχες και τις πρωτοβουλίες που θα πάρει η ΔΑΣ και η Επιτροπή Αγώνα Εργαζομένων ΟΑΣΘ.

Έχουμε την περηφάνια μας, έχουμε το δίκιο με το μέρος μας και θα το κερδίσουμε με τον αγώνα μας.

Τελευταία άρθρα

                          
  Π.Ε.Ι. Λεωφορείου              Π.Ε.Ι. Φορτηγού                                    Kαταστατικό                          ΚΟΚ     Συνδικάτου ΟΑΣΑ
      
        Συνοπτικός
   Εργασιακός Οδηγός