ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ 7 ΟΚΤΩΒΡΗ 2023



7-10-2023

Χαιρετίζουμε τους συναδέλφους που πήραν μέρος στην εκλογοαπολογιστική μας Γενική Συνέλευση. Η μαζική συμμετοχή, η συζήτηση και οι τελικές συλλογικές αποφάσεις επιβεβαιώνουν την ανάγκη οι ΓΣ να αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της λειτουργίας του Σωματείου μας. Κόντρα σε κάθε προσπάθεια της απερχόμενης πλειοψηφίας του ΔΣ να «απαξιώσει» τις διαδικασίες, βάζοντας εμπόδια στην ουσία για μαζικές ΓΣ όλη τη προηγούμενη περίοδο.

▪ Γιατί εκεί πραγματικά συζητάνε και αποφασίζουν οι συνάδελφοι, κι όχι μέσα σε κλειστά γραφεία, μαζί με στελέχη της διοίκησης της ΟΣΥ

▪ Γιατί εκεί πραγματικά αποφασίζουμε οι εργαζόμενοι τι είναι καλύτερο για τη ζωή των οικογενειών μας.

▪ Γιατί εκεί μπροστά στους εργαζόμενους αποκαλύπτονται και «τρώνε τα μούτρα τους» όσοι είναι απέναντί τους.

Εν λευκώ εντολή δεν δίνουμε σε κανέναν.

Η προσπάθεια και η πρεμούρα της απερχόμενης πλειοψηφίας του ΔΣ του Σωματείου να αλλάξει το καταστατικό του Σωματείου με fast track διαδικασίες, αποτυπώνει τον καημό τους να διευθετήσουν τις καρέκλες αλλά και την αντίληψη που έχουν για την οργάνωση, την συζήτηση και την συμμετοχή των συναδέλφων στις αποφάσεις του Σωματείου.
Τους κάνουμε σαφές ότι είναι βαθιά γελασμένοι. Το Σωματείο ανήκει στους εργαζομένους και όχι στη κυβερνητική παράταξη τη ΔΑΚΕ.
Η απόφαση της πλειοψηφίας του ΔΣ του Σωματείου να γίνει η Καταστατική Γενική Συνέλευση με αυτον τον τρόπο είχε ως συνέπεια το μπάχαλο που επικράτησε καθ όλη την διάρκεια της προετοιμασίας. Είναι το αποτέλεσμα της κατεύθυνσης που έχει η διοίκηση του σωματείου που θέλει τους εργαζόμενους θεατές, αποκλεισμένους από τις Συλλογικές και δημοκρατικές διαδικασίες.

Καμία απάντηση επί της ουσίας στα ερωτήματα της ΔΑΣ

Ερωτήματα και προβληματισμούς που «καίνε» κάθε συνάδελφο που ματώνει για να τα βγάλει πλέον πέρα στη καθημερινότητα του.

▪ Γιατί η κυβερνητική παράταξη της ΔΑΚΕ που έχει τη πλειοψηφία στο ΔΣ εκτιμά θετικά τον απολογισμό της για την ΣΣΕ όταν ο μισθός μας ουσιαστικά εξαφανίζεται στα μισά του μήνα;

▪ Γιατί η ΔΑΚΕ εκτιμά θετικά την προσπάθεια της να βρεθεί λύση στην προϋπηρεσία των συναδέλφων όταν όλοι οι νέοι συνάδελφοι είναι ακόμη μετέωροι και πολλοί οδηγήθηκαν σε παραίτηση το προηγούμενο διάστημα επειδή δεν τα έβγαζαν πέρα με τους απαράδεκτους μισθούς τους;

▪ Γιατί η ΔΑΚΕ και το ΔΣ του Σωματείου εκτιμά θετικά την προσπάθεια της για τις συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας, όταν οι καταγγελίες καθημερινά από συναδέλφους για απαξιωμένα υποσυντήρητα οχήματα, όταν η εργασία σε ημέρες ξεκούρασης πληθαίνει με ότι αυτό σημαίνει για την ασφάλεια οδηγών και επιβατών;

Η ΔΑΚΕ και η πλειοψηφία του απερχόμενου ΔΣ δεν απάντησε ουσιαστικά όπως όλοι το περιμέναμε

▪ Γιατί η κυβερνητική παράταξη, ως γνήσιος κλακαδόρος κυβέρνησης και εργοδοσίας, χειροκρότησε και υπερθεμάτισε τη ΣΣΕ που πρότεινε η ΟΣΥ;

▪ Γιατί δεν έθεσαν προς διεκδίκηση κανένα από τα αιτήματα που εμείς οι ίδιοι εργαζόμενοι έχουμε για τα αυτονόητα. ΝΑ μπορούμε να γυρνάμε με αξιοπρέπεια στις οικογένειες μας και να μη σκεφτόμαστε το κάθε ευρώ μπροστά στις ανάγκες των παιδιών μας;

▪ Γιατί δεν διεκδικούν την «κλεμμένη προϋπηρεσία» των συναδέλφων με συλλογικούς όρους κι αγωνιστικές κινητοποιήσεις;

▪ Γιατί ακόμη μια φορά δεν κάνουν τίποτα μπροστά στις νέες εργασιακές σχέσεις και ωράρια που έφερε η κυβέρνηση με το νέο νομοσχέδιο, στο βάθεμα της ιδιωτικοποίησης; (στον ΟΑΣΘ άνοιξε ο δρόμος των συμβασιούχων).

Επιβεβαιώθηκε όλο το προηγούμενο διάστημα αλλά και στην Γ.Σ που δεν απαντήθηκαν τα ερωτήματα ότι η ΔΑΚΕ ως τμήμα της Ν.Δ στηρίζει την πολιτική του κεφαλαίου που θέλει φθηνούς εργαζόμενους, τα μέτρα προστασίας να είναι κόστος και τους εργολάβους και τους ομίλους να κάνουν πάρτυ στις αστικές συγκοινωνίες.
Όλα τα τελευταία χρόνια από τύχη δεν έχουμε θρηνήσει συναδελφο, αλλά και η τύχη έχει τα όρια της. Οι ζωές μας όμως δεν μπορούν να βασίζονται στην τύχη , ούτε να μπαίνουν στο ζύγι του κόστους της ΟΣΥ και τα «ματωμένα πλεονάσματα» της Κυβέρνησης.

Θετικό απολογισμό επιχείρησε να κάνει και στο ζήτημα της υγιεινής και ασφάλειας με την τοποθέτηση των 3 τουαλετών αλλά μάθαμε από το βήμα της συνέλευσης ότι παρά λίγο να θρηνήσουμε συνάδελφο από έκρηξη στον κόκκινο μύλο. Και το μάθαμε από τον ίδιο τον συνάδελφο κι όχι από τη διοίκηση τού Σωματείου η οποία όφειλε να ενημερώσει τα μέλη με έκτακτο ΔΣ ώστε να πάρει αποφάσεις να καταγγείλει την εργοδοσία, να αναδειχθεί το ατύχημα και να αποδοθούν ευθύνες ώστε να μην κινδυνεύσει άλλος συνάδελφος αλλά και με ανακοίνωση να ενημερώσει όλα τα μέλη του σωματείου.
Αντί αυτού το αποσιώπησε για να προστατεύσει την ΟΣΥ, εκθέτοντας τους συναδέλφους, την ώρα που έχουμε 139 εργάτες νεκρούς τους τελευταίους 9 μήνες, η Ντροπή, ντροπή δεν έχει!!!

Με προκλητικό θράσος ο απερχόμενος πρόεδρος του Σωματείου στην δευτερολογία του μας επιβεβαίωσε ότι κινείται στην λογική του «εφικτού», με λίγα λόγια παίρνει ότι του δίνει η εργοδοσία και η κυβέρνηση επαναλαμβάνοντας το ρητορικό ερώτημα » να μην τα πάρω;» Του εφικτού και ρεαλιστικού δηλαδη της λογικής που έφερε τα Τέμπη, τις πυρκαγιές και τις πλημμύρες… αυτοί είστε!

Συνάδελφοι,
Ο απολογισμός του απερχόμενου ΔΣ του Σωματείου επιβεβαίωσε ότι εδώ και τώρα απαιτείται αλλαγή συσχετισμών μέσα στο Σωματείου, με περισσότερους αγωνιστές εργαζόμενους στο Δ.Σ που θα ενώνουν τους εργαζόμενους κάτω από τις κοινές αγωνίες και ανάγκες, με πλαίσιο αιτημάτων και διεκδικήσεων που θα βάζουμε εμείς μέσα απο τις Γ.Σ και θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες μας και όχι στο «εφικτό» και τη κερδοφορία της ΟΣΥ και της Κυβέρνησης

Να σταματήσουμε εδώ και τώρα το πάμε κι όπου βγει και να το πάρουμε αλλιώς.

Θέλουμε σωματείο που να μας οργανώνει, να μας υπερασπίζεται, να μας ενώνει, σωματείο μαχητικό απέναντι στην εργοδοσία και την κυβέρνηση.

Καλούμε όλους τους εργαζόμενους να συνεχίσουν τα βήματα που κάνανε όλο το προηγούμενο διάστημα, να δώσουμε τις μάχες μέσα από τις γραμμές της ΔΑΣ ΗΛΠΑΠ.

▪ Οι δικές μας ζωές και οι οικογένειες μας είναι κύριο κριτήριο για τη στάση μας. Όλα τα χρόνια της οικονομικής κρίσης, της πανδημίας και της οικονομικής ανάπτυξης πάντα εμείς βγαίναμε χαμένοι

▪ Η αγωνιστική στάση, κόντρα στις απειλές και τη τρομοκρατία είναι αρχή μας. Όσους νόμους και να φέρουν οι κυβερνήσεις, νόμος μας είναι οι δικές μας ζωές.

▪ Η αλληλεγγύη και η συμπόρευση με τους χιλιάδες εργαζόμενους στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, με τους χιλιάδες εργαζόμενους σε όλη την Ελλάδα είναι το όπλο μας.

ΜΕ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΥΣ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΥΣ ΔΑΣ ΗΛΠΑΠ

                          
  Π.Ε.Ι. Λεωφορείου              Π.Ε.Ι. Φορτηγού                                    Kαταστατικό                          ΚΟΚ     Συνδικάτου ΟΑΣΑ
      
        Συνοπτικός
   Εργασιακός Οδηγός