Απεργία 1η Μάη 2024



ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ  29-4-2024

Απεργία 1η Μάη 2024

Κάθε Πρωτομαγιά είναι ένας σταθμός για την εργατική τάξη κάθε χώρας, κάθε κλάδου και κάθε σωματείου. Ένας «απολογισμός» θετικός ή αρνητικός για τους προηγούμενους αγώνες και ένας «προγραμματισμός» για τους επόμενους.
Από το 2019 που ξεκίνησε σταδιακά το έργο των ιδιωτικοποιήσεων στη συγκοινωνία η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, έχει κυλήσει αρκετό νερό στο αυλάκι και όλοι εμείς οι εργαζόμενοι έχουμε αποκτήσει αρκετή εμπειρία τόσο για το τι σημαίνει στην πράξη «ιδιώτης πάροχος συγκοινωνιακού έργου», όσο και για το τι σημαίνει η «μαϊμού» «κρατικοποίηση» του ΟΑΣΘ.

Σε αυτή την κατεύθυνση πρέπει να δούμε και την ενότητα των εργαζομένων του κλάδου γιατί η ιδιωτικοποίηση των συγκοινωνιών ήρθε για να μείνει.
Οι εργαζόμενοι του ΟΑΣΘ/νέου ΟΑΣΘ, των ΚΤΕΛ και μελλοντικά και του ΜΕΤΡΟ Θεσσαλονίκης πρέπει να παλέψουν συντονισμένα ενάντια στο σχεδιασμό των κυβερνήσεων για ιδιωτική συγκοινωνία και συναδέλφους πολλών ταχυτήτων που αντικειμενικά σημαίνει πτώση της τιμής της εργατικής δύναμης συνολικά στον κλάδο από την οποία κανένας δεν θα εξαιρεθεί.
Το ότι ως εργαζόμενοι στον ΟΑΣΘ δεν έχουμε αυτή τη στιγμή ενεργή ΣΣΕ δεν είναι άσχετη με τα παραπάνω όπως επίσης και ότι οι φράσεις «Συλλογική Σύμβαση Εργασίας» και «Συμβάσεις Αορίστου Χρόνου» είναι άγνωστες στους εργαζόμενους των ΚΤΕΛ.
Το επόμενο διάστημα επίσης πρέπει να μας βρει συσπειρωμένους απέναντι στα σχέδια της κυβέρνησης για την οριστική ιδιωτικοποίηση της συγκοινωνίας με το νομοσχέδιο που θα φέρει.
Την αδράνεια και την αδιαφορία την έχουμε πληρώσει ακριβά στο παρελθόν αν αναλογιστούμε τη στάση που κρατούσαμε ως Συνδικάτο την περίοδο Σκόδρα.
Με Στάσεις Εργασίας στην έναρξη και λήξη της βάρδιας και με επικλίσεις ότι είναι Μ. Τετάρτη και πρέπει «να δουλέψει η αγορά» ρίχνουμε νερό στο μύλο της κυβέρνησης.
Η πείρα των κινητοποιήσεων του καλοκαιριού του 2022 δείχνει ότι ΜΟΝΟ έτσι κερδίζονται οι Συλλογικές Συμβάσεις και τα δικαιώματα άσχετα αν στο τέλος η πλειοψηφία «πούλησε» τις κινητοποιήσεις ενόψει της τότε ΔΕΘ.
Τώρα θέλει δράση και συσπείρωση με τις δυνάμεις που αντιπαλεύουν την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης για συγκοινωνία χωρίς ιδιώτες, ΣΣΕ με αυξήσεις και αποκατάσταση των αδικιών.
Καλούμε όλους τους συναδέλφους στην Πρωτομαγιάτικη απεργιακή συγκέντρωση των συνδικάτων τη Μ. Τετάρτη 1/5.
Η απεργία είναι της ΓΣΕΕ και μπορούμε να απεργήσουμε με 24ωρη δηλώνοντας το είτε την προηγούμενη μέρα στην υπηρεσία «Κίνησης» του ΟΑΣΘ είτε στο σταθμάρχη υπηρεσίας το πρωί της Μ. Τετάρτης ότι απεργούμε.
Παλεύουμε για :
• Αυξήσεις στους μισθούς και αναγνώριση της προϋπηρεσίας των νέων συναδέλφων
• 5ημερο 7ωρο 35ωρο για όσους εργάζονται στα ΒΑΕ
• Επιστροφή των προστίμων για τα rapid test
• Συμβάσεις αορίστου χρόνου για όσους εργαζόμενους προσλήφθηκαν με 8μηνες συμβάσεις.
• Κατάργηση της «Έκθεσης Γαλατά» που προβλέπει την επιστροφή χρημάτων από τους εργαζομένους του ΟΑΣΘ
• Ενιαίος Κρατικός Φορέας Συγκοινωνιών με ένταξη όλων των συγκοινωνιακών μέσων και των εργαζομένων σε αυτόν και κατάργηση κάθε ιδιωτικής επιχειρηματικής δράσης.

Απεργιακή συγκέντρωση 1η Μάη την Μ. Τετάρτη στις 10:30 π.μ. στο Άγαλμα Βενιζέλου

                          
  Π.Ε.Ι. Λεωφορείου              Π.Ε.Ι. Φορτηγού                                    Kαταστατικό                          ΚΟΚ     Συνδικάτου ΟΑΣΑ
      
        Συνοπτικός
   Εργασιακός Οδηγός