ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΔΑΣ ΗΛΠΑΠ



15 Σεπτέμβρη 2024

…Να αφήσουν τα σάπια…

Οργή και αγανάκτηση για τα πορίσματα που μαγειρεύουν και τις εκτιμήσεις που διαρρέουν ώστε να βγάλουν λάδι τις κυβερνήσεις και τις διοικήσεις της ΟΣΥ για την πολιτική που εφάρμοσαν ο ένας μετά τον άλλον.
Πολιτική που στρώνει το έδαφος για ατυχήματα, κι ακριβώς επειδή είναι συνειδητή επιλογή τους να αρνούνται να πάρουν μέτρα για την ζωή και την υγεία των ανθρώπων, για την συντήρηση υποδομών και τροχαίου υλικού είναι προδιαγεγραμμένα εγκλήματα.
Οργή και για την στάση της πλειοψηφίας του σωματείου. Της παράταξης της Νέας Δημοκρατίας (ΔΑΚΕ) που έσπευσε μέσω του προέδρου της να υιοθετήσει τη γελοιότητα της ΟΣΥ, να ξεπλύνει από τις ευθύνες τους πραγματικούς ενόχους και να πέσουν οι ευθύνες στον οδηγό.

Αναποδογυρίζουν την πραγματικότητα

Παραβιάζοντας κάθε λογική, η ΔΑΚΕ στο Δ.Σ πήγε την συζήτηση αν προηγήθηκε η όχι αγκίστρωση. Οι “καθηγητές” μας δίδαξαν ότι είναι φυσιολογικό πρώτα να πέφτει η κολώνα και μετά να κόβεται το καλώδιο ή η κεραία του τρόλεϊ.
Δεν γνωρίζαμε μέχρι τώρα ότι τα καλώδια κρατάνε τις κολώνες όρθιες κι όχι το αντίστροφο.
Ξεστρατίζουν την συζήτηση από την πραγματικότητα που δεν είναι άλλη από το βάθεμα της ιδιωτικοποίησης από την παράδοση έργου στα ιδιωτικά συμφέροντα, από την λειτουργία των αστικών συγκοινωνιών με κριτήρια κόστους οφέλους. Αυτές είναι οι αιτίες της απουσίας μέτρων ασφάλειας. Η συγκοινωνία εμπόρευμα ανοίγει την όρεξη σε ιδιωτικά συμφέροντα και εργολάβους που γυαλίζει το μάτι τους από τα νέα πεδία κερδοφορίας που ανοίγονται μπροστά τους. Οι ανταγωνισμοί για το ποιος θα πάρει την πίτα και οι Δικαστικές διαμάχες μεταξύ τους οδηγούν σε αναστολή και ματαίωση έργων και υπονομεύουν την ασφάλεια και την ποιότητα της συγκοινωνίας. Με λίγα λόγια εκμηδενίζονται οι δαπάνες για την ασφάλεια του εργατικού δυναμικού και των επιβατών, όπως είναι η συντήρηση του τροχαίου υλικού και των υποδομών.
Αυτός είναι ο λόγος που κολώνες σαπίζουν στο αμαξοστάσιο του Κόκκινου μύλου αντί να αντικαταστήσουν τις σάπιες στο δίκτυο.

Η κοροϊδία και η συγκάλυψη έχει και τα όρια της

Στη ΔΑΚΕ επέλεξαν να παίξουν τον ρόλο του χατζηαβάτη στην κυβέρνηση και την ΟΣΥ. Εμείς οι εργαζόμενοι στα τρόλεϊ όμως επειδή έχουμε ζωή, έχουμε πίσω οικογένειες και παιδιά όπως η 14χρονη και θέλουμε να γυρνάμε σπίτια μας, να μετακινουμαστε και να περπατάμε στο δρόμο ασφαλείς, δεν σκοπεύουμε να ανεχτούμε αυτή τη κατάσταση.
Αυτό συνάδελφοι που βλέπουμε να εκτυλίσσεται μπροστά στα μάτια μας, που όλα τα φορτώνουν στην καμπούρα μας χωρίς ντροπή, χωρίς τσίπα, δεν μας αφήνει άλλη επιλογή από το να αναμετρηθούμε μαζί τους.
Να σκεφτούμε και να αναρωτηθούμε.
Αφενός πόσο ευάλωτοι και εξιλαστήρια θύματα γινόμαστε μπροστά σε όλον αυτό τον μηχανισμό αν ο καθένας είναι μόνος του κι αφετέρου τι δύναμη ανακτούμε όλοι μαζί για να αποκρούσουμε αυτές τις άθλιες πολιτικές που μας στριμώχνουν κάθε μέρα και να διεκδικήσουμε καλύτερους όρους δουλειάς.
Το πρώτο είναι μια συνθήκη που θέλει και καλλιεργεί η εργοδοσία μαζί με τα δικά της παιδιά στα σωματεία ώστε να μας ξεμοναχιάζουν και να ασκούν την πολιτική τους στην πλάτη μας. Το δεύτερο είναι ο αναγκαίος δρόμος, της οργάνωσης, της πάλης, της διεκδίκησης. Αναμέτρηση με όποιον στέκεται απέναντι μας και η ΔΑΣ με συνέπεια υπηρετεί αυτόν το δρόμο γιατί είναι ο μόνος που δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την καλυτέρευση των συνθηκών εργασίας.

Βάζοντας ως πρόταγμα το ένας για όλους κι όλοι για έναν απευθύνουμε κάλεσμα συσπείρωσης, ενότητας κι αγωνιστικής στάσης.
Να αφήσουν τα σάπια και μην τολμήσουν με τα άθλια πορίσματα τους να κατηγορήσουν τον συνάδελφο γιατί θα είμαστε όλοι μας δίπλα του.

Η ΔΑΣ έχει προειδοποιήσει εγκαίρως για την κατάσταση των πυλώνων, οι εργαζόμενοι έχουν καταγράψει τις σάπιες κολώνες και οι ιθύνοντες γνώριζαν τι συμβαίνει. Ο οδηγός καμία ευθύνη δεν φέρνει και να μην τον εμπλέκουν σε καμιά κουβέντα, ας ψάξουν να βρουν τους υπεύθυνους στα πολιτικά και τα διευθυντικά γραφεία.

Πόρισμα που ρίχνει ευθύνες στον συνάδελφο μας να απαντηθεί με έκτακτη Γενική συνέλευση και στάση εργασίας με την συμμετοχή όλων.

Κάτω τα ξερά σας από τους εργαζόμενους, αρκετά πια σας ανεχτήκαμε…

Με αγωνιστικούς χαιρετισμούς ΔΑΣ ΗΛΠΑΠ

Τελευταία άρθρα

                          
  Π.Ε.Ι. Λεωφορείου              Π.Ε.Ι. Φορτηγού                                    Kαταστατικό                          ΚΟΚ     Συνδικάτου ΟΑΣΑ
      
        Συνοπτικός
   Εργασιακός Οδηγός