Πρόταση της ΔΑΣ ΟΑΣΘ για τη ΣΣΕ του 2025



ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Φλεβάρης 2025

Πρόταση της ΔΑΣ ΟΑΣΘ για τη ΣΣΕ του 2025

1. Η ΣΣΕ ισχύει για όλους τους εργαζόμενους του ΟΑΣΘ με οποιαδήποτε σχέση εργασίας και είναι μονοετής.
2. Αύξηση +20% στο Μεικτό Κλιμάκιο (Βασικός Μισθός) σύμφωνα με τις μειώσεις μισθών και την απώλεια εισοδήματος που υπέστησαν οι εργαζόμενοι από το 2014 μέχρι σήμερα.
3. Αναγνώριση της προϋπηρεσίας από τον ιδιωτικό τομέα για τους εργαζόμενους με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, για τους εργαζόμενους που ήρθαν από την ΟΣΥ και τη ΣΤΑ.ΣΥ και όπως είχε αναγνωριστεί από την ΕΛΒΟ για τους συναδέλφους που ήρθαν με μετάταξη

4. Επανένταξη σε κλιμάκια Π.Ε. και Τ.Ε. και αναδρομική απόδοση των χρημάτων που περικόπηκαν από τους συμβασιούχους συναδέλφους το Σεπτέμβριο του 2024 και
επιστροφή από τον ΟΑΣΘ στο ταμείο του Συνδικάτου των περίπου 24.000 ευρώ με τα οποία στηρίχθηκαν οι εργαζόμενοι μέσω της ΣΣΕ.
5. Απόδοση των αναδρομικών της προσωπικής διαφοράς.
Ο ΟΑΣΘ να αναγνωρίσει ότι οφείλει ποσά που προκύπτουν από τις προσωπικές διαφορές των εργαζομένων όπως καταγράφηκαν στα εξοφλητήρια Μαρτίου-Απριλίου του 2024.
Σχετική ρύθμιση της ΣΣΕ να διασφαλίζει αντίστοιχα τους μισθούς και για όσους είχαν αρνητικές προσωπικές διαφορές.
6. Επιπλέον αύξηση για όσους εργάζονται σε ημέρες εξαιρέσιμες και αργίες.
Πίστωση επιπλέον πλασματικών ωρών «επιφυλακής» ίσες με τις εξαιρέσιμες ώρες εργασίας που εργάσθηκε ο εργαζόμενος το μήνα.
7. Αποζημίωση του ν.2112/1920. Οι εργαζόμενοι μετά από υπηρεσία τουλάχιστον 15 ετών λαμβάνουν τα 3/3 της αποζημίωσης με όριο τα 15.000 ευρώ. Την αποζημίωση λαμβάνουν και όσοι συνταξιοδοτούνται με πρόωρη ή με αναπηρική σύνταξη καθώς και οι συγγενείς των θανόντων εργαζομένων.
8. Ωράριο Εργασίας. 5ημερο 7ωρο 35ωρο για όσους εργάζονται στα ΒΑΕ.
Απαγορεύεται για όλο το προσωπικό του ΟΑΣΘ να απασχολείται σε ημέρες ανάπαυσης και κανονικής άδειας.
Απαγορεύετε για όλο το προσωπικό οι «κόντρα» βάρδιες (από νύχτα-απόγευμα, από πρωί-νύχτα κλπ.) και η αλλαγή βάρδιας μέσα στην εργάσιμη εβδομάδα.
9. Επίδομα Ανθυγιεινής Εργασίας 150 ευρώ. Το λαμβάνουν όσοι εργάζονται στις υπηρεσίες «Κίνησης» και «Συντήρησης».
Ενδεικτικά και όχι περιοριστικά : Επόπτες, Σταθμάρχες, Οδηγοί, Ελεγκτές Κομίστρου, Αρχιτεχνίτες, Τεχνίτες, Καθαριστές-Καθαρίστριες, Πλύντες, Χορηγητές Πετρελαίου, Φύλακες κλπ.
10. Κύκλωμα εργασίας με 119 ρεπό για όσους εργαζόμενους εργάζονται κυλιόμενες βάρδιες και 115 για όσους εργάζονται σε σταθερό ωράριο.
11. Έκτακτη Οικονομική Ενίσχυση Χριστουγέννων που να αναλογεί στο 100% των μηνιαίων τακτικών αποδοχών, Πάσχα που να αναλογεί στο ½ και στην Καλοκαιρινή Άδεια που να αναλογεί στο ½ των μηνιαίων τακτικών αποδοχών.
12. Κατάργηση της προγραμματισμένης υπερωρίας των οδηγών με αλλαγές βαρδιών στα τέρματα.
13. Αντικειμενική αντιμετώπιση των Επίκουρων οδηγών. Να σταματήσει η ευνοιοκρατία και η επιλεκτική μεταχείριση από το γραφείο «Κίνησης».
14. Κίνητρο Ασφαλούς Οδήγησης 300 ευρώ στους οδηγούς που δεν προκάλεσαν ατύχημα με δική τους υπαιτιότητα σε ολόκληρο το ημερολογιακό έτος.
15. Κατάργηση Διακοπτόμενου ωραρίου.
16. Πρόστιμα για τα rapid test. Να επιστραφούν τα παρατύπως παρακρατηθέντα χρήματα.
17. Κανονικές Άδειες των συμβασιούχων συναδέλφων οδηγών.
Να ενημερώνεται ο εργαζόμενος τουλάχιστον 1 ½ μήνα πριν του χορηγηθεί από την υπηρεσία η κανονική του άδεια ώστε ο εργαζόμενος να το γνωρίζει για να μπορεί να κάνει τον προγραμματισμό του.

18. Ειδικός Μερισματικός Λογαριασμός Αλληλεγγύης και Συνταξιοδότησης
Διεκδίκηση των δικαστικών αποφάσεων (περίπου 7 εκ. ευρώ) σε μηνιαίες δόσεις για να εξοφλούνται σταδιακά όσοι συνταξιούχοι προσέφυγαν στα δικαστήρια αλλά και όσοι συνάδελφοι βγαίνουν σταδιακά στη σύνταξη.
19. Χρόνος παραλαβής και παράδοσης λεωφορείου στα 40΄της ώρας στην παραλαβή το πρωί και στα 30’ το βράδυ στην παράδοση.
20. Ανανέωση και Επέκταση Επαγγελματικών Διπλωμάτων & ΠΕΙ των οδηγών και των αδειών ασκήσεως επαγγέλματος των τεχνιτών με κάλυψη του κόστους εξολοκλήρου από τον ΟΑΣΘ.
21. Επισκευές και συντηρήσεις σε σταθμαρχεία και χώρους εργασίας έτους 2024. Χορήγηση ποσού 17.283.37 ευρώ από τον ΟΑΣΘ για τις συγκεκριμένες εργασίες που πραγματοποιήθηκαν από το Συνδικάτο ενώ ήταν υποχρέωση του Οργανισμού.
22. Γάλα 500 ml για κάθε εργάσιμη μέρα για όσους απασχολούνται στις υπηρεσίες «Κίνησης» και «Συντήρησης». Η χορήγηση του γάλακτος γίνεται σε είδος.
23. Καθίσματα οδηγών-Μπάρες Ασφαλείας. Οι οδηγοί δεν παραλαμβάνουν λεωφορείο (είτε του ΟΑΣΘ, είτε της εταιρίας ενοικίασης) του οποίου δεν λειτουργεί σωστά η ανάρτηση στο κάθισμα του οδηγού και δεν έχει πίσω από το παρμπρίζ μπάρα ασφαλείας για τους επιβάτες.
24. Επιπλέον Καλοκαιρινές Άδειες. Οι επιπλέον καλοκαιρινές άδειες που χορηγεί ο ΟΑΣΘ κάθε χρόνο να προγραμματίζονται για όλους και να δίνονται με νέο κύκλωμα
25. Άδειες για Δικαστήρια και κλήτευση από κρατικές υπηρεσίες.
Για όλες τις περιπτώσεις κλήτευσης των εργαζομένων σε δικαστήρια που περιγράφονται στα άρθρα προηγούμενων ΣΣΕ ή σε κρατικές υπηρεσίες για υποθέσεις του ΟΑΣΘ (ασφάλεια-τροχαία-δικαστικές αρχές κλπ) θεωρείται δικαιολογημένη η απουσία του εργαζόμενου ενώ αν η μέρα συμπίπτει με ρεπό αυτό μεταφέρεται.
26. Άδειες σχολικής παρακολούθησης. Διαμόρφωση του σχετικού άρθρου της ΣΣΕ ώστε οι εργαζόμενοι που δικαιούνται αυτές τις άδειες δεν θα τις χάνουν με υπαιτιότητα της υπηρεσίας.
27. Κατασκηνώσεις. Ο ΟΑΣΘ αναλαμβάνει τα έξοδα κατασκηνώσεων των παιδιών των εργαζομένων χωρίς ο εργαζόμενος να πληρώνει την Κατασκήνωση και μετά ο ΟΑΣΘ να πιστώνει τα χρήματα στον τραπεζικό του λογαριασμό.
28. Προκήρυξη θέσεων – αξιοκρατία στους χώρους εργασίας
Κάθε θέση στον Οργανισμό που χρειάζεται «επάνδρωση» να βγαίνει ανακοίνωση-πρόσκληση από τον ΟΑΣΘ στους χώρους εργασίας για να κάνουν οι ενδιαφερόμενοι αιτήσεις.
29. Κάλυψη της ομαδικής ασφάλειας και των ιατρικών εξετάσεων (τσεκ απ) με έξοδα του ΟΑΣΘ.
30. Ειδική διάταξη για τις προσλήψεις οικείων των θανόντων εργαζομένων σε ώρα υπηρεσίας οι οποίοι προσλαμβάνονται από τον Οργανισμό «Κατ’ εξαίρεση κάθε αντίθετης διάταξης».
31. Κανονισμός Τοποθετήσεων Οδηγών-Σταθμαρχών.
Επικαιροποίηση-Επαναδιατύπωση του Κανονισμού
32. Επιτροπή Εργατικών Θεμάτων. Διαπαραταξιακό σχήμα για να έχουν όλες οι παρατάξεις άποψη, γνώμη και ψήφο για τις αποφάσεις της όπως στη ΣΣΕ του 2024.
33. Κλειστή καμπίνα οδηγού. Σε κάθε νέο λεωφορείο του ΟΑΣΘ να υπάρχει εκ κατασκευής κλειστή καμπίνα οδηγού
34. Υπηρεσιακά Δρομολόγια. Αύξηση και τροποποίηση των Υπηρεσιακών δρομολογίων για να εξυπηρετούνται καλύτερα οι εργαζόμενοι.

ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ

35. Μεταφορά όλου του προσωπικού με οποιαδήποτε σχέση εργασίας στο νέο συγκοινωνιακό φορέα με σχέση εργασίας αορίστου χρόνου και πλήρη αναγνώρισή της προϋπηρεσίας του, των Κανονισμών Προσωπικού, των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας και των πάσης φύσεως οικονομικών διεκδικήσεων και δικαιωμάτων του.
36. Έκθεση «Γαλατά». Κατάργηση του άρθρου 32 του ν.4903 που αφορά την επιστροφή από τους εργαζόμενους του ΟΑΣΘ του -10% των «αχρεωστήτων καταβληθέντων» (Δώρα, Επιδόματα Άδειας, Κωδ. 52) από το 2016.
37. Χορήγηση κάρτας απεριορίστων διαδρομών για το ΜΕΤΡΟ στους εργαζόμενους του ΟΑΣΘ

Τα δικαιώματα μας τα διεκδικούμε. Απεργία 28 Φλεβάρη στις 10:30 στο Άγαλμα Βενιζέλου.

                          
  Π.Ε.Ι. Λεωφορείου              Π.Ε.Ι. Φορτηγού                                    Kαταστατικό                          ΚΟΚ     Συνδικάτου ΟΑΣΑ
      
        Συνοπτικός
   Εργασιακός Οδηγός