1824 Γεννιέται ο Γάλλος συγγραφέας Αλέξανδρος Δουμάς.
1830 Στη Γαλλία, η κατάσταση είναι και πάλι εκρηκτική. Η πολιτική της κυβέρνησης της παλινόρθωσης που εγκαθιδρύθηκε μετά την ήττα της Γαλλικής αστικής επανάστασης του 1789 είχε οδηγήσει σε οικονομική εξαθλίωση τα λαϊκά στρώματα. Ο βασιλιάς Κάρολος Ι΄ με την κυβέρνησή του επιχειρούσε να αναστηλώσει τα προνόμια της φεουδαρχίας και των αριστοκρατών. Οι κινήσεις του ωστόσο συνάντησαν την έντονη αντίδραση της ανερχόμενης αστικής τάξης. Στις εκλογές του Ιούνη 1830 οι μοναρχικοί καταψηφίζονται. Στις 25 Ιούλη ο βασιλιάς υπογράφει διάταγμα με το οποίο διαλύεται η Βουλή, μειώνεται ο αριθμός των βουλευτών και περιορίζεται το δικαίωμα ψήφου. Ουσιαστικά δικαίωμα ψήφου έχουν οι μεγαλοκτηματίες και όσοι κατάγονται από οίκους ευγενών. Απαγορεύεται επίσης η έκδοση εφημερίδων χωρίς την άδεια των αρχών.
Η δημοσίευση του διατάγματος προκαλεί στο Παρίσι θύελλα αγανάκτησης. Στις 26 Ιούλη το βράδυ στους παρισινούς δρόμους ο λαός συγκρούεται με την αστυνομία. Στις 27 οι διαδηλώσεις στους δρόμους καταλήγουν σε ένοπλη εξέγερση με το σύνθημα να προστατευτεί ο Καταστατικός Χάρτης και να αντικατασταθεί η κυβέρνηση. Το Παρίσι γεμίζει οδοφράγματα. Τα περισσότερα από αυτά στήνονται στο προάστιο Σεντ Αντουάν και σε άλλες εργατικές συνοικίες. Έτσι άρχισε η Ιουλιανή Επανάσταση.
Στις 29 Ιούλη ο ξεσηκωμένος λαός κυρίευσε μετά από μάχη τα ανάκτορα του Κεραμεικού, όπου υψώθηκε η τρίχρωμη σημαία, το σύμβολο της επανάστασης του 1789. Ο βασιλιάς αναγκάστηκε να παραιτηθεί υπέρ του εγγονού του.
Η σημασία της Ιουλιανής επανάστασης συνοψίζεται στο ότι γκρέμισε την πολιτική κυριαρχία της αριστοκρατίας των ευγενών και σταμάτησε τις προσπάθειες που γίνονταν για να αποκατασταθούν, με τη μια ή την άλλη μορφή, οι φεουδαρχικοί, απολυταρχικοί θεσμοί. Η εξουσία πέρασε τώρα οριστικά από τους ευγενείς στην αστική τάξη. Έτσι στη Γαλλία εγκαθιδρύθηκε αστική μοναρχία.
1832 Η Εθνοσυνέλευση του Ναυπλίου επικυρώνει τη στέψη του Όθωνα ως βασιλιά της Ελλάδας.
1896 Συνέρχεται το συνέδριο της Β’ Διεθνούς στο Λονδίνο (27/7 – 1/8/1896).
1917 Πεθαίνει ο Ελβετός γιατρός – ερευνητής Εμίλ Τεόντορ Κόχερ, που το 1909 τιμήθηκε με το Νόμπελ Ιατρικής.
1934 Το Δημαρχείο Σερρών περικυκλώνεται από αστυνομικές δυνάμεις, οι οποίες ανακοινώνουν στον κομμουνιστή Δήμαρχο Διονύση Μενύχτα τη μηνιαία παύση του. Είχε προηγηθεί η παύση του κομμουνιστή Δημάρχου Καβάλας Μήτσου Παρτσαλίδη δύο μήνες πριν.
1934 Το Κομμουνιστικό και το Σοσιαλιστικό Κόμμα της Γαλλίας υπογράφουν συμφωνία για την ενότητα δράσης κατά της φασιστικής δικτατορίας («Λαϊκό Μέτωπο»).
1936 Οι δυο εργατικές Συνομοσπονδίες, η ενωτική ΓΣΕΕ και η ΓΣΕΕ, δημοσιεύουν κοινή ανακοίνωση, με την οποία καλούν τους εργαζόμενους της Αθήνας και του Πειραιά να κατέβουν στις 5 Αυγούστου σε 24ωρη πανεργατική απεργία διαμαρτυρίας ενάντια στο νομοσχέδιο του Μεταξά, που δήμευε τα κεφάλαια των ασφαλιστικών ταμείων.
1943 Συνέρχεται στην Πίνδο το Α’ Πανθεσσαλικό Συνέδριο της ΕΠΟΝ Θεσσαλίας.
1945 Πανεργατοϋπαλληλική συγκέντρωση στο γήπεδο «Ηρακλή» Θεσσαλονίκης, όπου πάνω από 30.000 διαδηλώνουν την απόφασή τους να αγωνιστούν για τιμαριθμικές αυξήσεις στα μεροκάματα και τους μισθούς, την κατάργηση των φασιστικών νόμων, αντιπροσωπευτική κυβέρνηση και δημοκρατικές ελευθερίες.
1950 Οι τελευταίοι Μακρονησιώτες εξόριστοι μεταφέρονται στον Άη – Στράτη.
1951 Πεθαίνει ο Ι. Σοφιανόπουλος, ιδρυτής και επικεφαλής του Αγροτικού Κόμματος Ελλάδας.
1953 Υπογράφεται η Συνθήκη της Κορέας, που έδωσε τέλος στον τρίχρονο πόλεμο, κατά τη διάρκεια του οποίου σκοτώθηκαν σχεδόν 1,6 εκατομμύρια Βορειοκορεάτες άμαχοι, κυρίως λόγω των μαζικών και αδιάκριτων βομβαρδισμών αστικών κέντρων από την αεροπορία των ΗΠΑ. Τα σύνορα των δύο χωρών ορίστηκαν στην 38ο Παράλληλο, ενώ ενδιάμεσα σχηματίστηκε αποστρατικοποιημένη ζώνη.
1954 Η Βρετανία και η Αίγυπτος μονογράφουν τη συμφωνία για τη λήξη της βρετανικής κατοχής στη Διώρυγα του Σουέζ.
1965 Πραγματοποιείται πολιτική πανεργατική απεργία με απόφαση της ΓΣΕΕ στην Αθήνα, τον Πειραιά και την Ελευσίνα. Κύρια συνθήματα της απεργίας: «1-1-4», «δημοκρατία», «συνταγματική τάξη», «κάτω οι αυλόδουλοι», κ.α.
1967 Στο κέντρο της Αθήνας, στις ώρες της μεγαλύτερης κυκλοφορίας, δύο μεγάφωνα συνδεδεμένα με μαγνητόφωνα μεταδίδουν επί 15 λεπτά εκπομπή του Πατριωτικού Μετώπου.
1974 Το ΚΣ της ΚΝΕ με ανακοίνωσή του τονίζει πως «η πολιτική μεταβολή του τόπου είναι νίκη των λαϊκών δυνάμεων» και ότι «η ελληνική νεολαία που πρωτοστάτησε στην επτάχρονη πάλη ενάντια στην χουντική τυραννία δε θ’ ανεχθεί νέες μεταμφιέσεις.»
1996 Κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων της Ατλάντα, εκρύγνηται βόμβα στο Ολυμπιακό πάρκο, με αποτέλεσμα το θάνατο 3 ανθρώπων και τον τραυματισμό 111.