1898 Πεθαίνει ο Γερμανός πολιτικός Ότο Φον Μπίσμαρκ. Ο Μπίσμαρκ έπαιξε καταλυτικό ρόλο στη συνένωση των, έως τότε, χωριστών γερμανικών κρατιδίων σε ενιαίο κράτος, του οποίου διετέλεσε και πρώτος καγκελάριος. Υπήρξε σφοδρός πολέμιος του εργατικού και του τότε σοσιαλιστικού κινήματος, γνωστός για τους αντι-σοσιαλιστικούς νόμους, αλλά και για την πολιτική της ενσωμάτωσης που εφάρμοσε ταυτόχρονα με μια σειρά κοινωνικές μεταρρυθμίσεις. Η πολιτική αυτή του μαστιγίου – καρότου αποτέλεσε πρότυπο για πολλές άλλες αστικές κυβερνήσεις στα επόμενα χρόνια, στην προσπάθειά τους να ανακόψουν το ανερχόμενο εργατικό-σοσιαλιστικό κίνημα.
1898 Γεννιέται ο Βρετανός γλύπτης Χένρι Μουρ.
1903 Πραγματοποιείται στις Βρυξέλλες το 2ο Συνέδριο του Ρωσικού Σοσιαλδημοκρατικού Εργατικού Κόμματος, το οποίο έβαλε τις βάσεις για το κόμμα των μπολσεβίκων, το κόμμα της επανάστασης και της δικτατορίας του προλεταριάτου. Στην ιστορία του ΚΚΣΕ (μπ.), που εκδόθηκε στην ΕΣΣΔ το 1938 (ελληνική έκδοση «Τα νέα βιβλία» ΑΕ, Αθήνα 1945), διαβάζουμε σχετικά:
«1) Το συνέδριο επισφράγισε τη νίκη του μαρξισμού ενάντια στον οικονομισμό, ενάντια στον ανοιχτό οπορτουνισμό.
2) Το συνέδριο ψήφισε το πρόγραμμα και το καταστατικό, δημιούργησε το σοσιαλδημοκρατικό κόμμα και καθόρισε έτσι τα πλαίσια για ένα ενιαίο κόμμα.
3) Το συνέδριο φανέρωσε πως υπάρχουν σοβαρές οργανωτικές διαφωνίες, που δίχασαν το κόμμα σε μπολσεβίκους και μενσεβίκους. Οι πρώτοι υπερασπίζουν τις οργανωτικές αρχές της επαναστατικής σοσιαλδημοκρατίας, ενώ οι δεύτεροι κυλάνε στο βούρκο της πλαδαρότητας και του οπορτουνισμού.
4) Το συνέδριο έδειξε πως τους παλιούς οπορτουνιστές, που είχαν κιόλας νικηθεί από το κόμμα, τους «οικονομιστές», αρχίζουν να τους αντικαθιστούν σιγά σιγά μέσα στο κόμμα καινούργιοι οπορτουνιστές, οι μενσεβίκοι.
5) Το συνέδριο δε στάθηκε στο ύψος του πάνω στα οργανωτικά προβλήματα, δίστασε, έδωσε κάπου – κάπου την υπεροχή στους μενσεβίκους. Μ’ όλο που στο τέλος ξαναβρήκε τον εαυτό του, δεν κατόρθωσε, όχι μονάχα να ξεσκεπάσει τον οπορτουνισμό των μενσεβίκων στα οργανωτικά ζητήματα και να τους απομονώσει μέσα στο κόμμα, μα ούτε και να θέσει μπροστά στο κόμμα τέτοιο καθήκον.
Το τελευταίο αυτό ήταν μία από τις κυριότερες αιτίες, που ο αγώνας ανάμεσα στους μπολσεβίκους και τους μενσεβίκους, όχι μόνο δεν εκόπασε μετά το συνέδριο, μα αντίθετα οξύνθηκε ακόμα παραπάνω».
Το 2ο Συνέδριο του ΣΔΕΚΡ ήταν και θα παραμείνει ιστορικό, γιατί εδραίωσε τον μπολσεβικισμό ως το συνεπές επαναστατικό ρεύμα στο εργατικό κίνημα. Ήταν ο μαρξισμός στην εποχή του ιμπεριαλισμού.
1906 Εξεγείρονται οι στρατιώτες και οι ναύτες στην Κροστάνδη και το Σβεαμπόργκ (Ρωσία).
1920 Συγκροτείται στο Μπιελοστόκ η Προσωρινή Επαναστατική Επιτροπή της Πολωνίας.
1920 Αποτυχημένη δολοφονική απόπειρα σημειώνεται στο Παρίσι κατά του Ελ. Βενιζέλου.
1929 Στις 30 και 31 Ιούλη διενεργούνται δεκάδες συλλήψεις κομμουνιστών και συνδικαλιστικών στελεχών των ταξικών συνδικάτων. Η αστυνομία κάνει επιδρομή στα γραφεία του «Ριζοσπάστη», συλλαμβάνει 2 συντάκτες, 10 τυπογράφους και το διορθωτή της εφημερίδας.
1946 Η αστυνομία κάνει επιδρομή στην έδρα της ΓΣΕΕ για να αφαιρέσει τη διοίκηση από τους νόμιμους εκπροσώπους της εργατικής τάξης (που εκλέχθηκαν στο 8ο Συνέδριο, ένα χρόνο περίπου πριν). Την επόμενη μέρα, ο υπουργός Εργασίας διορίζει ως επί το πλείστον μεταξικούς και κατοχικούς συνδικαλιστές, τόσο στη διοίκηση της ΓΣΕΕ όσο και των Εργατικών Κέντρων.
1947 Ξεκινούν διήμερες επιχειρήσεις του Δημοκρατικού Στρατού στην Αλεξανδρούπολη. Τμήματα του ΔΣΕ μπαίνουν στο Σουφλί, το Διδυμότειχο, τα Αμάραντα, τα Λάβαρα και τις Φέρες της Θράκης.
1948 Το πυροβολικό του Δημοκρατικού Στρατού πλήττει στρατιωτικούς στόχους στην πόλη της Θεσσαλονίκης.
2007 Πεθαίνει ο Σουηδός σκηνοθέτης Ίνγκμαρ Μπέργκμαν, βραβευμένος, μεταξύ άλλων, 3 φορές με Όσκαρ καλύτερης ξένης ταινίας.
2007 Πεθαίνει ο πολυβραβευμένος Ιταλός σεναριογράφος και σκηνοθέτης Μικελάντζελο Αντονιόνι.