Συνδικαλιστικές οργανώσεις κάτω από τη σημαία των πολυεθνικών



Το συνέδριο της Διεθνούς Συνδικαλιστικής Οργάνωσης στις Υπηρεσίες Πληροφορικής και Επικοινωνίας (UNI ICTS) η οποία είναι μέλος των διεθνών συνδικαλιστικών οργανώσεων που υπηρετούν τις πολυεθνικές, της ITUC και της ETUC (ΣΕΣ), έγινε πρόσφατα.

Οι κύριοι ομιλητές στο συνέδριο ήταν η εκπρόσωπος του υπουργείου Εργασίας της Σουηδίας, η καθηγήτρια Εργατικών Σχέσεων του London School of Economics, Virginia Doellgast (του γνωστού πανεπιστημίου παραγωγής στελεχών κυβερνήσεων και πολυεθνικών) ενώ μίλησε ακόμη και η εκπρόσωπος της πολυεθνικής Ericsson (της ίδιας πολυεθνικής η οποία προχώρησε σε χιλιάδες απολύσεις εργαζομένων παγκοσμίως το 2015).

Από την άλλη, είναι χαρακτηριστική η προσπάθεια των δυνάμεων του εργοδοτικού συνδικαλισμού να κάνουν το μαύρο-άσπρο για να κρύψουν τον ρόλο τους ως εκπρόσωποι των συμφερόντων της εργοδοσίας.

Παράδειγμα η τοποθέτηση της Ομοσπονδίας Εργαζομένων ΟΤΕ, της οποίας ο αντιπρόσωπος, χωρίς ίχνος ντροπής παρουσίασε την ΣΣΕ της Ομοσπονδίας ως κατάκτηση των εργαζομένων. Η ΣΣΕ που υπέγραψε η ΟΜΕ ΟΤΕ επιβάλει:

  1. Μειώσεις μισθών 11% στους εργαζόμενους του ΟΤΕ
  2. Διαχωρίζει τους εργαζόμενους σε παλιούς και νέους και μείωσε κατά 40% το μισθό των νεοπροσλαμβανόμενω
  3. Αποδέχθηκε επίσημα το outsourcing, τις εταιρίες ενοικίασης, ανάθεσης έργου, τα σύγχρονα σκλαβοπάζαρα όπου κυριαρχούν οι ελαστικές σχέσεις εργασίας, 4ωρα, συμβάσεις ενός μήνα!

Χαρακτηριστικό της υποκρισίας και του ρόλου της ΟΜΕ ΟΤΕ είναι ότι στους επινοικιαζόμενους εργαζόμενους στις θυγατρικές του ΟΤΕ πχ. e – value, η ΟΜΕ αρνήθηκε:

  1. Το δικαίωμα συμμετοχής στα συνδικαλιστικά όργανα της
  2. Το δικαίωμα εγγραφής και συμμετοχής στις εκλογές
  3. Αγνόησε ακόμα και το αίτημα των εργαζομένων για τη δημιουργία επιτροπής υγιεινής και ασφάλειας!

Αυτοί είναι που συμμετέχουν στην UNI. Συνδικαλιστές της εργοδοσίας και εκπρόσωποι πολυεθνικών.

Τελευταία άρθρα

                          
  Π.Ε.Ι. Λεωφορείου              Π.Ε.Ι. Φορτηγού                                    Kαταστατικό                          ΚΟΚ     Συνδικάτου ΟΑΣΑ
      
        Συνοπτικός
   Εργασιακός Οδηγός