Καταγγελία του νέου εργοδοτικού εγκλήματος από το Συνδικάτο Χημικής Βιομηχανίας Β. Ελλάδας



Το Συνδικάτο Χημικής Βιομηχανίας Β. Ελλάδας καταγγέλλει το νέο εργοδοτικό έγκλημα στη Σίνδο Θεσσαλονίκης, τονίζοντας ότι η πολιτική των κυβερνήσεων – συγκυβερνήσεων και της ΕΕ, με την οποία πάνω στο βωμό της κερδοφορίας των επιχειρήσεων και της ανταγωνιστικότητας δεν εφαρμόζονται οι κανόνες ασφαλείας και υγιεινής στους χώρους εργασίας, οδηγούν σε τέτοια εγκλήματα. Παράλληλα, το Συνδικάτο εκφράζει τα συλλυπητήριά του στην οικογένεια του αδικοχαμένου εργάτη.Στην ανακοίνωσή του αναφέρει: «Το Συνδικάτο εργατοτεχνιτών και υπαλλήλων Β. Ελλάδας, εκφράζει τα συλλυπητήρια του στην οικογένεια του αδικοχαμένου συναδέλφου εργάτη που έχασε τη ζωή του στην επιχείρηση που εργαζόταν με την επωνυμία ΧΡΩΜΟΔΟΜΗ, ύστερα από πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στο χώρο εργασίας του, με αποτέλεσμα το τραγικό γεγονός του θανάτου του.

Το Συνδικάτο παραβρέθηκε στο χώρο του ατυχήματος και απ’ ότι πληροφορήθηκε η πυρκαγιά εκδηλώθηκε στο μηχάνημα συσκευασίας χρωμάτων, όπου σημειώθηκαν και εκρήξεις. Οι δύο εργαζόμενοι που υπήρχαν στον χώρο προσπάθησαν με πυροσβεστήρες να σβήσουν τη φωτιά, αλλά δεν τα κατάφεραν.

Το Συνδικάτο καταγγέλλει την πολιτική των κυβερνήσεων – συγκυβερνήσεων και της ΕΕ με την οποία πάνω στο βωμό της κερδοφορίας των επιχειρήσεων και της ανταγωνιστικότητας δεν εφαρμόζονται οι κανόνες ασφαλείας και υγιεινής στους χώρους εργασίας με αποτέλεσμα εργατικά ατυχήματα και δυστυχήματα.

Αυτή είναι η πολιτική που υπερασπίζονται τα κόμματα του ευρωμονόδρομου. Οι βασικές αρχές της ΕΕ, της ένωσης των καπιταλιστών, το κοινό τους σπίτι όπως λέει και ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν και παραμένουν και προτού την εκδήλωση της κρίσης:

– Μείωση του κόστους εργασίας.

– Επέκταση ελαστικών μορφών εργασίας. Διευθέτηση του ημερήσιου και εβδομαδιαίου χρόνου εργασίας.

– Παράταση εργάσιμου βίου.

Η υγιεινή και ασφάλεια στους χώρους δουλειάς είναι δικαίωμα των εργαζομένων δίπλα στο βασικό δικαίωμα να έχουν δουλειά. Η δουλειά αυτή να είναι σταθερή, με ανθρώπινες ασφαλείς συνθήκες εργασίας, με αξιοπρεπή μισθό, με δικαιώματα, άδειες, ασφάλιση για την υγεία τη δική τους και της οικογένειάς τους, προστασία για τα παιδιά, προστασία και σύνταξη για τα γηρατειά. Μπορούμε να τα ζήσουμε όλα αυτά αν βάλουμε στόχο να απαλλαγούμε από τα βάσανα. Δεν είναι γραφτό μας να ζούμε έτσι.

Η υγεία και η ασφάλεια στο χώρο δουλειάς οφείλουν να είναι στην πρώτη θέση της διεκδίκησης, των αιτημάτων των παρεμβάσεων και των αγώνων των συνδικάτων, συνολικά του λαϊκού κινήματος. Δεν είναι ψιλά πράγματα. Κάθε χρόνο στο βωμό του κέρδους θυσιάζονται δεκάδες εργάτες, άλλοι σακατεύονται χωρίς να προσθέσουμε χιλιάδες που βασανίζονται από επαγγελματικές ασθένειες που δεν καταγράφονται πουθενά.

Καλούμε τους εργαζόμενους να βρίσκονται σε επαγρύπνηση, να συσπειρωθούν δίπλα στο Συνδικάτο, να απαιτήσουμε να μη δουλεύουμε σαν σκλάβοι. Με θάρρος και αποφασιστικότητα να επιβάλουμε το δικό μας δίκιο. Το απαιτούν οι συνθήκες και είναι φόρος τιμής στους νεκρούς εργάτες».
Συνδέσεις Ειδήσεων:
Θεσσαλονίκη: Ανακοίνωση του ΠΑΜΕ για τον θάνατο του 40χρονου εργάτη

Τελευταία άρθρα

                          
  Π.Ε.Ι. Λεωφορείου              Π.Ε.Ι. Φορτηγού                                    Kαταστατικό                          ΚΟΚ     Συνδικάτου ΟΑΣΑ
      
        Συνοπτικός
   Εργασιακός Οδηγός