Νέες μεγάλες μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις



syntaxioyxoi-deko-1Νέες μεγάλες μειώσεις θα δουν στις επικουρικές τους συντάξεις χιλιάδες ασφαλισμένοι στα 11 ταμεία, που από 1η Σεπτέμβρη εντάσσονται στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ), όπως προβλέπει το τρίτο μνημόνιο, που ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ – ΝΔ – ΠΑΣΟΚ – ΠΟΤΑΜΙ.

Τα επικουρικά που εντάσσονται στο ΕΤΕΑ είναι των σωμάτων ασφαλείας, του ΟΑΕΕ , των Αρτοποιών, των Πρατηριούχων Υγρών Καυσίμων, των Μηχανικών και Εργοληπτών Δημοσίων Έργων, των Συμβολαιογράφων, των Δικηγόρων, των Ιδιοκτητών Συντακτών και Υπαλλήλων Τύπου, των Τεχνικών Τύπου Αθηνών και Θεσσαλονίκης, του ΝΑΤ και του Προσωπικού Ιδρυμάτων Εμπορικού Ναυτικού.

Με απόφαση που υπέγραψε ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Παύλος Χαϊκάλης, αυτά τα Ταμεία, με 120.000 συνταξιούχους, θα λειτουργούν στο εξής με ενιαία διοικητική και οικονομική οργάνωση και θα διέπονται από τις διατάξεις της νομοθεσίας, όπως κάθε φορά ισχύουν.

Αυτή η διάταξη, σε συνδυασμό με την «ρήτρα μηδενικού ελλείμματος», που παραμένει σε ισχύ, εκτός αν υπάρξουν «ισοδύναμα», οδηγεί σε νέες μειώσεις των επικουρικών συντάξεων που δίνει το ΕΤΕΑ , επομένως και τα ταμεία που εντάσσονται τώρα σ’ αυτό. Σύμφωνα επίσης με το τρίτο μνημόνιο, από 1/1/2015 όλα τα επικουρικά ταμεία, όπως και το ΕΤΕΑ, θα χρηματοδοτούνται αποκλειστικά από τις εισφορές εργοδοτών και εργαζομένων.

Ορισμένες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για μειώσεις ακόμα και 14% με τις οποίες ενδέχεται να βρεθούν αντιμέτωποι όλοι οι ασφαλισμένοι του ΕΤΕΑ από τον ερχόμενο Οκτώβρη, με δεδομένα τα μεγάλα ελλείμματα που έχει ήδη το υπερ-επικουρικό, αλλά και τα 11 νέα ταμεία που εντάσσονται σ’ αυτό.

Συγκεκριμένα, το έλλειμμα στο ΕΤΕΑ φτάνει τα 350 εκατ. ευρώ (αντιστοιχεί στο 14% των ετήσιων δαπανών του για συντάξεις), ενώ το έλλειμμα 11 επικουρικών ταμείων που θα ενσωματωθούν στο ΕΤΕΑ εκτιμάται γύρω στα 100 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα με αυτές τις νέες ανατροπές, έρχεται και η μείωση κατά 6% σε όλες τις επικουρικές συντάξεις που θα καταβληθούν στο τέλος Αυγούστου, ανεξάρτητα μάλιστα από τον αριθμό συντάξεων που λαμβάνει ο δικαιούχος. Η σχετική μείωση θα ισχύσει αναδρομικά από τον Ιούλη και αφορά την εισφορά 6% υπέρ της υγειονομικής περίθαλψης που θεσπίστηκε και για τις επικουρικές συντάξεις με το τρίτο μνημόνιο, ενώ πριν δεν υπήρχε.

Αυξημένες από το 4% στο 6% θα είναι και οι κρατήσεις που γίνονται πλέον από 1/7/2015 και στις κύριες συντάξεις, για την υγειονομική περίθαλψη.

Τελευταία άρθρα

                          
  Π.Ε.Ι. Λεωφορείου              Π.Ε.Ι. Φορτηγού                                    Kαταστατικό                          ΚΟΚ     Συνδικάτου ΟΑΣΑ
      
        Συνοπτικός
   Εργασιακός Οδηγός