Νέα ΝΑΤΟικά «στρατηγεία»



Ενεργοποιήθηκαν το περασμένο 48ωρο τα έξι κέντρα των ΝΑΤΟικών λεγόμενων «Εθνικών Μονάδων Ενσωμάτωσης Δυνάμεων» (NFIU) στις πρωτεύουσες της Λιθουανίας, Εσθονίας, Λετονίας, Πολωνίας, Βουλγαρίας και Ρουμανίας, στο πλαίσιο του οξυμένου ενδοϊμπεριαλιστικού ανταγωνισμού με τη Ρωσία.

Ο γενικός γραμματέας του Βορειοατλαντικού Συμφώνου, Γενς Στόλτενμπεργκ, συμμετέχοντας την Πέμπτη στα εγκαίνια του κέντρου NFIU στην πρωτεύουσα της Λιθουανίας, Βίλνιους, παρουσία της Προέδρου της χώρας, Ντάλια Γκριμπαουσκάιτε, χαρακτήρισε τα κέντρα «μεγάλο βήμα προς την κατεύθυνση μεγαλύτερης αλληλεγγύης και μεγαλύτερης ετοιμότητας», ισχυριζόμενος πως τα περίπου 45-50 άτομα που θα τα στελεχώνουν, θα ενισχύσουν τις προσπάθειες «άμεσης αντίδρασης» του ΝΑΤΟ, με δήθεν στόχο την «προστασία» χωρών της περιοχής (δηλαδή των συμφερόντων των μονοπωλίων ΝΑΤΟικών χωρών).

Η Πρόεδρος της Λιθουανίας, από την πλευρά της, υποστήριξε επίσης ότι το κέντρο NFIU στο Βίλνιους θα «εξασφαλίσει τη γρήγορη και αποτελεσματική κίνηση» στρατευμάτων.

Στην αντίστοιχη τελετή στο Βουκουρέστι, ο Ρουμάνος υπουργός Αμυνας, Μιρτσέα Ντούσα, είπε ότι η δημιουργία του συγκεκριμένου κέντρου έχει ιδιαίτερη σημασία για τη Ρουμανία και αποτελεί «ιστορικό γεγονός», υποστηρίζοντας ότι «ενισχύει την ασφάλεια στην ανατολική πτέρυγα της ΝΑΤΟικής Συμμαχίας». Από τη μεριά του, ο πτέραρχος σερ Κρίστοφερ Χάρπερ, γενικός διευθυντής του Διεθνούς Στρατιωτικού Επιτελείου (IMS) του ΝΑΤΟ, δήλωσε ότι οι δομές που δημιουργήθηκαν στις έξι χώρες του Βορειοατλαντικού Συμφώνου είναι τμήμα «ενός γενικού σχεδίου» και συμβάλλουν στην εξασφάλιση της ανάπτυξης των Δυνάμεων Ταχείας Αντίδρασης του ΝΑΤΟ (NRF).

Αντίστοιχα, ο Βούλγαρος Πρόεδρος και ανώτατος διοικητής των Ενόπλων Δυνάμεων, Ρόσεν Πλέβνελιεφ, δήλωσε στα εγκαίνια του ανάλογου κέντρου στη Σόφια ότι η ταυτόχρονη λειτουργία των μονάδων σε έξι ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, συμπεριλαμβανομένης της Σόφιας, «πιστοποιεί τη δέσμευση του ΝΑΤΟ για την προστασία όλων των μελών του».

                          
  Π.Ε.Ι. Λεωφορείου              Π.Ε.Ι. Φορτηγού                                    Kαταστατικό                          ΚΟΚ     Συνδικάτου ΟΑΣΑ
      
        Συνοπτικός
   Εργασιακός Οδηγός