Ανησυχία για τους ρυθμούς ανάπτυξης



Σε συνθήκες αυξανόμενης ανησυχίας για τους ρυθμούς της καπιταλιστικής ανάπτυξης παγκοσμίως ολοκληρώνεται σήμερα στην Αγκυρα η συνάντηση των υπουργών Οικονομικών και των διοικητών των Κεντρικών Τραπεζών των 20 ισχυρότερων οικονομιών του πλανήτη (G-20 – «Ομάδα των 20»). Χτες επίσης, ήταν προγραμματισμένη να γίνει και κοινή συνάντηση των υπουργών Οικονομικών με τους υπουργούς Εργασίας των χωρών – μελών.

Η συνάντηση εντάσσεται και στις προετοιμασίες της Συνόδου Κορυφής των G-20 που θα γίνει το Νοέμβρη και μετά από αυτή η προεδρία της «Ομάδας των 20» θα περάσει από την Τουρκία στην Κίνα. Η στασιμότητα αλλά και υποχώρηση των ρυθμών ανάπτυξης σε μια σειρά ισχυρές οικονομίες, αλλά και η επιβράδυνση των ρυθμών σε μια σειρά αναδυόμενες οικονομίες, δε μπορούν παρά να επιδρούν στις συζητήσεις, ειδικά μετά τις νέες αναλύσεις και διεργασίες που πυροδότησε η υποχώρηση των δεικτών στα χρηματιστήρια της Κίνας, και όχι μόνο. Εκπρόσωποι χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, μονοπωλίων και αστικών κυβερνήσεων «δίνουν τα ρέστα τους» τις τελευταίες βδομάδες, προκειμένου να πείσουν ότι η απόσυρση κεφαλαίων και η μεγάλη πτώση των τιμών πολλών μετοχών αφορά μεμονωμένους «λανθασμένους» χειρισμούς και δεν είναι έκφραση των αδιεξόδων και αντιφάσεων του ίδιου του καπιταλιστικού τρόπου παραγωγής.

Τις ίδιες ανησυχίες εξέφραζε και το σημείωμα του ΔΝΤ, που προτείνοντας ειδικά για την ΕΕ και την Ευρωζώνη ένα μείγμα με περισσότερο «χαλάρωση» – που αφορά το χρήμα που μπορεί να ρεύσει προς το κεφάλαιο για τη ανάκαμψη στην κερδοφορία του – μέσω βεβαίως των μεταρρυθμίσεων, δηλαδή συνέχιση και επέκταση νέας αντεργατικής – αντιλαϊκής επίθεσης.

                          
  Π.Ε.Ι. Λεωφορείου              Π.Ε.Ι. Φορτηγού                                    Kαταστατικό                          ΚΟΚ     Συνδικάτου ΟΑΣΑ
      
        Συνοπτικός
   Εργασιακός Οδηγός