Νέες περικοπές στις συντάξεις



syntaxioyxoi-003Σε νέες περικοπές συντάξεων οδηγούν η ψήφιση μέτρων και η έκδοση εφαρμοστικών εγκυκλίων που θα πρέπει να θεσπίσει η νέα κυβέρνηση έως τα τέλη Οκτώβρη και που θα αρχίσουν να ισχύουν από την 1η Γενάρη 2016.

Με το τρίτο μνημόνιο άλλωστε, τα κόμματα που το ψήφισαν (ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ , ΠΟΤΑΜΙ, ΑΝΕΛ) δεσμεύθηκαν μεταξύ άλλων:

  • Να μειώσουν τις σημερινές συντάξεις κατά 2,25 δισ. ευρώ για την τρέχουσα διετία (1/4 του ΑΕΠ φέτος και 1% του ΑΕΠ για το 2016). Οι μειώσεις αυτές, μέχρι το τέλος του προγράμματος (2018), θα αφαιρέσουν συνολικά από την τσέπη των συνταξιούχων πάνω από 7,5 δισ. ευρώ.
  • Να ενοποιήσουν όλα τα Ταμεία σε ένα Ταμείο κύριας και σε ένα Ταμείο επικουρικής ασφάλισης. Σημειωτέον ότι μέχρι σήμερα, κάθε φορά που έγινε ενοποίηση Ταμείων το αποτέλεσμα ήταν η εξίσωση των συντάξεων και των παροχών προς τα κάτω.
  • Να προχωρήσουν την εφαρμογή της «ρήτρας μηδενικού ελλείμματος», που σημαίνει παραπέρα μείωση των επικουρικών συντάξεων, εκτός αν βρεθούν «ισοδύναμα», με το ίδιο εξοντωτικό αποτέλεσμα.
  • Να μειώσουν τις ήδη χαμηλές συντάξεις του ΟΓΑ κ.ά.
  • Από το Μάρτη του 2016 θα αρχίσει και η σταδιακή κατάργηση του ΕΚΑΣ, για περίπου 200.000 συνταξιούχους που θα δημιουργήσει μια νέα τεράστια ομάδα συνταξιούχων η οποία δεν θα μπορεί να εξασφαλίσει ούτε τα βασικά είδη για την επιβίωσή της.

Ωστόσο, η εφαρμογή των νέων αντισυνταξιουχικών μέτρων έχει αρχίσει. Ήδη, σε πρώτη φάση, υλοποιείται η απόφαση της προηγούμενης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ που ανοίγει το δρόμο για την εφαρμογή των νόμων του δίδυμου Λοβέρδου – Κουτρουμάνη (νόμοι του 2010 – 2012) που μειώνει την κύρια σύνταξη από 486 σε 392,61 ευρώ σε πρώτη φάση και έπεται συνέχεια.

Επιπλέον, από το Σεπτέμβρη, οι 2,6 εκατομμύρια συνταξιούχοι είδαν τις συντάξεις τους μειωμένες κατά μέσο όρο 3,5%, καθώς παρακρατούνται τα ποσά για την εισφορά στον κλάδο της υγείας. Καθώς, βέβαια, ο νόμος ορίζει ότι οι μειώσεις θα ισχύσουν αναδρομικά, από 1η Ιούλη, οι περικοπές κατά το τρίμηνο Οκτώβρη – Δεκέμβρη θα είναι μεγαλύτερες. Συγκεκριμένα, με τις συντάξεις Οκτώβρη, Νοέμβρη και Δεκέμβρη, μαζί με τις τρέχουσες εισφορές θα παρακρατηθούν και τα αναδρομικά από τις κρατήσεις του Ιούλη και του Αυγούστου, σε τρεις ισόποσες δόσεις.

Επιπλέον, με βάση τα μνημόνια ένα και δύο, η εφαρμογή μιας σειράς νομοθετικών μέτρων, τα οποία έχουν ψηφισθεί, γίνεται σταδιακά όπως ο νέος υπολογισμός κύριων συντάξεων από την 1.1.15 με κατάργηση της κλίμακας υπολογισμού και την εφαρμογή ετήσιου ποσού με βάση τα χρόνια υπηρεσίας.

Τελευταία άρθρα

                          
  Π.Ε.Ι. Λεωφορείου              Π.Ε.Ι. Φορτηγού                                    Kαταστατικό                          ΚΟΚ     Συνδικάτου ΟΑΣΑ
      
        Συνοπτικός
   Εργασιακός Οδηγός