Συγκλονιστική η συμμετοχή στην πορεία αλληλεγγύης του ΠΑΜΕ στους πρόσφυγες και μετανάστες. Δόνησε την ατμόσφαιρα το σύνθημα «Κέρδη βουτηγμένα, στων εργατών το αίμα»



αιλανΈνα γιγαντοπανό με την φωτογραφία του μικρού Αϊλάν, που πνίγηκε προσπαθώντας να περάσει με την οικογένειά του από την Τουρκία στην Ελλάδα, και το σύνθημα «Φονιάδες, ληστές, υποκριτές, είναι οι Ευρωπαίοι ιμπεριαλιστές» ανάρτησε το ΠΑΜΕ, στην πρόσοψη του κτηρίου της αντιπροσωπείας της ΕΕ, όταν η μεγάλη και μαχητική πορεία αλληλεγγύης στους πρόσφυγες και μετανάστες που διοργάνωσε, έφτασε στα γραφεία της ΕΕ, από την πλατεία Κλαυθμώνος. Στη συνέχεια τα μέλη του ΠΑΜΕ, πετάξαν μπογιές στην πρόσοψη του κτηρίου, ενώ έκαψαν και την σημαία της ΕΕ.

Συνθήματα όπως «Εμείς δεν προσκυνάμε φονιάδες των λαών και τους δολοφόνους των μεταναστών», «Φονιάδες, ληστές, υποκριτές, είναι οι Ευρωπαίοι ιμπεριαλιστές», «Κέρδη βουτηγμένα, στων εργατών το αίμα» και «Αλληλεγγύη στην πάλη των λαών, κάτω η νέα τάξη των ιμπεριαλιστών», δόνησαν την ατμόσφαιρα (Δείτε εδώ βίντεο). Το κεντρικό πανό της πορείας ανέγραφε: «Στοπ στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις ΕΕ – ΝΑΤΟ – ΗΠΑ. Αυτές ξεριζώνουν και δολοφονούν λαούς. Αλληλεγγύη στους πρόσφυγες και μετανάστες».

Νωρίτερα στην ομιλία της η Γιώτα Ταβουλάρη, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εργαζομένων στο Φάρμακο και μέλος της ΕΓ του ΠΑΜΕ, σημείωσε:

«Το ΠΑΜΕ, τα σωματεία μας που το απαρτίζουν, είμαστε εδώ, για να εκφράσουμε τη γνήσια εργατική μας αλληλεγγύη στα ταξικά αδέλφια μας, που αναγκάζονται να πάρουν το δρόμο της μετανάστευσης και της προσφυγιάς εξαιτίας των ιμπεριαλιστικών πολέμων και επεμβάσεων στη Συρία, στο Λίβανο, στο Αφγανιστάν, στο Ιράκ, στην Παλαιστίνη, στη Β. Αφρική. Να φωνάξουμε ενάντια στο ιμπεριαλιστικό έγκλημα που συντελείται με 2.500 πνιγμένους σε ένα καλοκαίρι. Πόσοι ακόμα;

Είμαστε εδώ για να απαιτήσουμε μέτρα ουσιαστικά και άμεσα, για να αντιμετωπιστεί η τραγική κατάσταση στην οποία βρίσκονται όλοι αυτοί οι άνθρωποι και που συνεχώς επιδεινώνεται. Να σταματήσει το έγκλημα τώρα. Τώρα να σταματήσει ο πόλεμος και η εμπλοκή της Ελλάδας στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις.

Είμαστε εδώ για να δηλώσουμε ότι αντιπαλεύουμε τους πραγματικούς υπεύθυνους, για την τραγωδία του ξεριζωμού χιλιάδων ανθρώπων από τα σπίτια και τις χώρες τους, που δεν είναι άλλοι από τα μεγάλα μονοπώλια, τους ιμπεριαλιστές και τις δολοφονικές ενώσεις τους, όπως είναι η ΕΕ και το ΝΑΤΟ, που επεμβαίνουν ή και προκαλούν πολέμους στη γειτονιά μας, στο όνομα των κερδών και των ανταγωνισμών τους, για τον έλεγχο των ενεργειακών δρόμων και του πλούτου. «Φονιάδες, ληστές, υποκριτές είναι οι Ευρωπαίοι ιμπεριαλιστές».

Η ΕΕ και οι ΗΠΑ εκπαίδευσαν, χρηματοδότησαν κι εξόπλισαν, αρχικά αντιδραστικές – δολοφονικές οργανώσεις, όπως ο ISIS, που αποτέλεσμα της πολιτικής τους είναι τα τεράστια προσφυγικά και μεταναστευτικά κύματα.

Η ΕΕ, ενώ είναι μέρος του προβλήματος, βγάζει «ανθρωπιστικές» κορόνες και χύνει κροκοδείλια δάκρυα για τους πνιγμένους στη  Μεσόγειο και το δράμα των προσφύγων. Την ίδια στιγμή, σχεδιάζει και εφαρμόζει νέα συστήματα καταστολής στα σύνορα, μέχρι και βομβαρδισμούς τρίτων χωρών, στο όνομα της δήθεν καταπολέμησης των διακινητών μεταναστών και προσφύγων. Στα απελπισμένα χέρια των προσφύγων που πιάνονται από τις βάρκες για να μην πνιγούν, τα αφεντικά, η καπιταλιστική εργοδοσία, βλέπουν φτηνά εργαλεία για τα εργοστάσια και τις επιχειρήσεις τους.

Η στρόφιγγα του Δουβλίνου και της Σένγκεν ανοιγοκλείνει προκλητικά από τα καπιταλιστικά κράτη-μέλη της λυκοσυμμαχίας της ΕΕ, ανάλογα με τα συμφέροντα των μονοπωλίων τους. Όλοι μαζί στη σφαγή των λαών, ανταγωνιστές στο μοίρασμα της λείας.

Μεγάλες ευθύνες έχει και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, με το σχήμα της και πριν και μετά τις εκλογές. Συμμετέχει πιο ενεργητικά στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και έχει εξαγγείλει νέα στρατιωτική βάση του ΝΑΤΟ. Παραχωρεί λιμάνια, αεροδρόμια σε ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ, που σφαγιάζουν τους λαούς. Ήξεραν, αλλά δεν πήραν κανένα μέτρο. Βρήκαν 500 εκ. για τη «ΛΟΚΧΙΝΤ ΜΑΡΤΙΝ», για να φτιάξουν υποδομές για τους πρόσφυγες δε βρήκαν.

Καλλιεργεί, ταυτόχρονα, επικίνδυνες αυταπάτες, περί δήθεν αλληλεγγύης της ΕΕ για το προσφυγικό-μεταναστευτικό ζήτημα. Ποια αλληλεγγύη, αλήθεια, μπορεί να έχει ο θύτης προς το θύμα;

Εκτός αν εννοούν τη μετεγκατάσταση των μόλις 40.000 προσφύγων, που είχε αποφασιστεί σε προηγούμενο Συμβούλιο της ΕΕ και δεν θα είναι καν υποχρεωτική. Ή την ένταση της καταστολής στα σύνορα με την ενίσχυση της Frontex, τη συμφωνία ότι ο κανονισμός του Δουβλίνου που ευθύνεται για τον εγκλωβισμό χιλιάδων προσφύγων στην Ελλάδα παραμένει, τη δημιουργία κέντρων διαλογής των «χρήσιμων» για τα μονοπώλια προσφύγων, που θα μπορέσουν να μετεγκατασταθούν σε άλλα κράτη-μέλη.

Η ΕΕ και όλες οι ιμπεριαλιστικές ενώσεις και οργανισμοί βλέπουν στους μετανάστες και στους πρόσφυγες, που οι ίδιοι δημιουργούν, μια δεξαμενή φτηνού, ευέλικτου, υποταγμένου εργατικού δυναμικού και σε αυτή τη βάση αποφασίζουν και παίρνουν μέτρα. Την ίδια τύχη επιφυλάσσουν σε όλους τους εργαζόμενους, με εργασιακές σχέσεις-λάστιχο (minijobs, oncall, συμβόλαια μηδενικού χρόνου, μαθητεία), προκειμένου να γίνουν φθηνότεροι για τα κέρδη των μονοπωλίων.

Στο πλαίσιο αυτό και όχι προς όφελος των μεταναστών και προσφύγων, συνεδριάζει σήμερα η Σύνοδος Κορυφής, όπου συμμετέχει και ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Το εργατικό και λαϊκό κίνημα πρέπει να μπει μπροστά, να εντείνει την αλληλεγγύη του, να παλέψει και να απομονώσει τις ρατσιστικές εκδηλώσεις και τα φαινόμενα εκμετάλλευσης των αναγκών των προσφύγων και των μεταναστών. Να στείλει στο καλάθι των αχρήστων, γιατί εκεί είναι η θέση τους, τα τσιράκια των αφεντικών, τους ναζιστές της ΧΑ που χύνουν το ρατσιστικό, δολοφονικό δηλητήριό τους ενάντια στους αδύναμους και τους κατατρεγμένους και ταυτόχρονα φτιάχνουν δουλεμπορικά, για να προσφέρουν στα αφεντικά τους, στους καπιταλιστές φτηνά εργατικά χέρια, δηλαδή περισσότερα κέρδη. Αυτό τους κόφτει, τα συμφέροντα των καπιταλιστών. Αυτό αποτελεί και τον κοινό τους τόπο με όλους όσους τους τρέφουν.

Να αγωνιστεί για :

  • Απευθείας μεταφορά των προσφύγων από τα νησιά στις χώρες τελικού προορισμού τους, με ευθύνη της ΕΕ και του ΟΗΕ, ακόμα και με απευθείας πτήση τσάρτερ.

  • Δημιουργία αξιοπρεπών κέντρων υποδοχής και φιλοξενίας, που θα παρέχουν σίτιση, ιατροφαρμακευτική φροντίδα, διερμηνεία και νομική βοήθεια.

  • Ενίσχυση του προσωπικού και των υποδομών που σχετίζονται με τη διάσωση, καταγραφή-ταυτοποίηση, στέγαση-σίτιση-περίθαλψη και ασφαλή μεταφορά από τα νησιά στα σημεία εξόδου από τη χώρα.

  • Άμεση χρηματοδότηση από ΟΗΕ και ΕΕ.

  • Κατάργηση του Κανονισμού του Δουβλίνου και της Σένγκεν.

Λέμε:

  • Όχι σε νέες επεμβάσεις σε τρίτες χώρες, με πρόσχημα δήθεν το χτύπημα των διακινητών. Όχι στα νέα μέτρα της ΕΕ για καταστολή στα σύνορα που μόνο περιπλέκουν και οξύνουν το πρόβλημα, παρά οδηγούν στην επίλυσή του.

  • Να σταματήσουν οι ιμπεριαλιστικές αποστολές και επεμβάσεις των ΕΕ-ΝΑΤΟ-ΗΠΑ σε τρίτες χώρες.

  • Να σταματήσει η εμπλοκή της χώρας. Να κλείσει η βάση της Σούδας – ορμητήριο πολέμου. Να σταματήσουν οι κοινές ασκήσεις με ελληνική συμμετοχή. Κανένας Έλληνας στρατιωτικός έξω από τα σύνορα. Να γυρίσουν πίσω τα πλοία.

  • Ούτε ένα ευρώ για Νατοϊκούς εξοπλισμούς».

Στη συγκέντρωση διαβάστηκαν μηνύματα αλληλεγγύης, στους πρόσφυγες και τους μετανάστες, αλλά και στο ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα της Ελλάδας, από ταξικά συνδικάτα της Ευρώπης. Στη συγκέντρωση και την πορεία παραβρέθηκαν οι Χρήστος Κατσώτης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής του Κόμματος, Σταύρος Τάσσος, πρόεδρος της ΕΕΔΥΕ και βουλευτής του ΚΚΕ και ο Κώστας Παπαδάκης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και ευρωβουλευτής του Κόμματος.

Νωρίτερα, σε μια πράξη έμπρακτης αλληλεγγύης, αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ, παρέδωσε, ένα τόνο κουτιά γάλα σε πρόσφυγες που στεγάζονται προσωρινά στο κλειστό γήπεδο του Τάε Κβο Ντο στο Φάληρο.

Τελευταία άρθρα

                          
  Π.Ε.Ι. Λεωφορείου              Π.Ε.Ι. Φορτηγού                                    Kαταστατικό                          ΚΟΚ     Συνδικάτου ΟΑΣΑ
      
        Συνοπτικός
   Εργασιακός Οδηγός