Γνώριζες ότι!



BIΒΛΙΟΟ Μεταξάς ήταν ο πρώτος που κατάργησε την «πάλη των τάξεων».

 

 

Το δικαίωμα των συνδικάτων να εκλέγουν και να ελέγχουν τις διοικήσεις καταργήθηκε, εφαρμόστηκε η χιτλερική αρχή «Φύρερ Πρίνσιπ» και επειδή οι εργάτες έπαψαν να πληρώνουν συνδρομές, δόθηκε εντολή στους εργοδότες να κρατούν από όλους τους μισθωτούς , από τις αποδοχές τους ένα ποσό για τα φασιστικά συνδικάτα. Οι περισσότεροι συνδικαλιστές που ήταν υπό την Γ.Σ.Ε.Ε προσφέρθηκαν να βοηθήσουν στην φασιστικοποιήση των Σωματείων και η υπηρεσία τους ήταν προσοδοφόρα, μισθοί ηγεμονικοί, λεηλασία των ασφαλιστικών ταμείων, δωροδοκίες από τους εργοδότες για τον καταρτισμό των συλλογικών συμβάσεων και σε βάρος του Ι.Κ.Α ο Δημητράτος τους χάρισε από ένα σπίτι αξίας 250-300 χρυσών λιρών. Από την πρώτη μέρα της δικτατορίας συνελήφθησαν χιλιάδες προοδευτικοί συνδικαλιστές, φυλακίστηκαν χωρίς δίκη στην Ακροναυπλία και στην Πύλο στα ξερονήσια και σε φυλακές, όπου και τους παρέδωσε στους Γερμανούς λίγο καιρό μετά με ρητή εντολή του Μεταξά.

ο Μεταξάς  σε ομιλία του την πρωτομαγιά του 1940 στον Πειραιά.

«Μέσα σε μια κοινωνία, την καπιταλιστικήν δεν είναι αυθυπονόητον πράγμα η συνεργασία των φορέων της εργασίας δηλαδή των εργατών και των φορέων του κεφαλαίου δηλαδή των καπιταλιστών. Αλλά με την κοινωνική μεταρρύθμιση που εκάμαμεν ημείς, την συνεργασία αυτήν την κάμαμε υποχρεωτικήν»

                          
  Π.Ε.Ι. Λεωφορείου              Π.Ε.Ι. Φορτηγού                                    Kαταστατικό                          ΚΟΚ     Συνδικάτου ΟΑΣΑ
      
        Συνοπτικός
   Εργασιακός Οδηγός