Σαν σήμερα 18 Δεκέμβρη!



Σαν σημερα1737 Πεθαίνει ο διάσημος Ιταλός κατασκευαστής εγχόρδων Αντόνιο Στραντιβάρι.

1911 Γεννιέται ο Αμερικανός ηθοποιός και σκηνοθέτης Ζυλ Ντασσέν.

1913 Γεννιέται ο Γερμανός σοσιαλδημοκράτης πολιτικός Βίλι Μπραντ, καγκελάριος της ΟΔ Γερμανίας την περίοδο 1969-1974.

1923 Ο βασιλιάς Γεώργιος Β’, θεωρούμενος συνυπεύθυνος για τη Μικρασιατική Καταστροφή, εγκαταλείπει την Ελλάδα. Καθιερώνεται ο θεσμός της αντιβασιλείας.

1925 Αρχίζουν οι εργασίες του 14ου Συνεδρίου του Κομμουνιστικού Κόμματος της Ρωσίας (Μπολσεβίκων), κατά το οποίο μετονομάστηκε σε Πανενωσιακό Κομμουνιστικό Κόμμα (Μπολσεβίκοι). Το Συνέδριο έμεινε γνωστό στην Ιστορία ως συνέδριο της εκβιομηχάνισης της ΕΣΣΔ.

1940 Ο Α. Χίτλερ υπογράφει την οδηγία υπ’ αριθ. 21 για την επίθεση κατά της Σοβιετικής Ενωσης («Επιχείρηση Μπαρμπαρόσα»).

1942 Τμήμα του ΕΛΑΣ του Αρχηγείου Ρούμελης χτυπά την εμπροσθοφυλακή του ιταλικού συντάγματος Καρπενησίου, που είχε εκστρατεύσει με πλήρη δύναμη κατά των ανταρτών. Στη μάχη νίκησε ο ΕΛΑΣ. Ηταν η πρώτη που έδωσε σε ανοιχτό χώρο κατά πολυάριθμης δύναμης του εχθρού.

1944 Τις πρώτες πρωινές ώρες, ισχυρές βρετανικές δυνάμεις εξαπολύουν επιθέσεις κατά του ΕΛΑΣ σε Ζάππειο, Μακρυγιάννη, Βεΐκου – Φιλοπάππου και στο μέτωπο Νέας Σμύρνης – Καλλιθέας. Ο Αρδηττός μετατράπηκε σε «νεκρή ζώνη». Ο ΕΛΑΣ ανακατέλαβε το λόφο του Φιλοπάππου, τον Ηλεκτρικό Σταθμό του Φαλήρου και τα ψυγεία «ΦΙΞ», ενώ κατάφερε να κρατήσει το μέτωπο στη γραμμή Νέο Φάληρο – Μοσχάτο – οδός Πειραιώς. Σημαντική ήταν, τέλος, η κατάληψη του οχυρωμένου συγκροτήματος των Φυλακών Αβέρωφ.

1945 Το Πατριωτικό Μέτωπο Βουλγαρίας που αποτελούνταν από τα κόμματα Κομμουνιστικό, Αγροτικό, Σοσιαλδημοκρατικό – Εργατικό, Ριζοσπαστικό – Δημοκρατικό και «Ζβένο», λαμβάνει στις εκλογές για τη Λαϊκή Εθνοσυνέλευση το 88,1% των ψήφων. Το Κομμουνιστικό Κόμμα εξέλεξε τους 94 από τους 275 συνολικά βουλευτές του Πατριωτικού Μετώπου.

1962 Την αποστολή αμερικανικών δυνάμεων στο Κονγκό αποφασίζει ο Αμερικανός Πρόεδρος Κένεντι.

1972 Εξαπολύεται νέο κύμα αμερικανικών βομβαρδισμών κατά του Βόρειου Βιετνάμ, οι σφοδρότεροι της ιστορίας.

1980 Εκρηξη στο εργοστάσιο της ΠΥΡΚΑΛ στην Ελευσίνα απειλεί ολόκληρη την περιοχή. Η πυρκαγιά στις εγκαταστάσεις αποσοβείται. Υπήρξαν 18 τραυματίες.

1991 Η Ελλάδα εντάσσεται στη Συμφωνία του Σένγκεν ως παρατηρητής.

2001 Πεθαίνει ο συνθέτης Δημήτρης Δραγατάκης.

                          
  Π.Ε.Ι. Λεωφορείου              Π.Ε.Ι. Φορτηγού                                    Kαταστατικό                          ΚΟΚ     Συνδικάτου ΟΑΣΑ
      
        Συνοπτικός
   Εργασιακός Οδηγός