1858 Γεννιέται ο Ιταλός συνθέτης Τζιάκομο Πουτσίνι.
1894 Παρά την ύπαρξη πλήθους τεκμηρίων για την αθωότητά του, καταδικάζεται σε ισόβια εξορία στη Νήσο του Διαβόλου (κοντά στη Νέα Καληδονία) ο αξιωματικός του Γενικού Επιτελείου, Εβραίος στην καταγωγή, Αλφρεντ Ντρέιφους, με την κατηγορία πως έκανε κατασκοπεία για λογαριασμό της Γερμανίας. Η υπόθεση Ντρέιφους ξεσήκωσε θύελλα διαμαρτυρίας στη Γαλλία, η οποία εξελίχθηκε γρήγορα σε πολιτική κρίση. Τελικά, το 1899 ο Ντρέιφους πήρε χάρη και το 1906 αποκαταστάθηκε πλήρως.
1905 Αρχίζει η ένοπλη εξέγερση των εργατών της Μόσχας (Επανάσταση του 1905).
1915 Γεννιέται ο Νίκος Μπελογιάννης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. Τον εκτέλεσε το αστικό μετεμφυλιοπολεμικό κράτος. Με ένα κόκκινο γαρίφαλο στο χέρι και οπλισμένος με τη δύναμη και την αξιοπρέπεια του λαϊκού αγωνιστή, μέλους του ΚΚΕ, βάδισε αλύγιστος το δρόμο της υπέρτατης θυσίας: «Η ζωή μου», τόνισε ο ίδιος, «συνδέεται με την Ιστορία του ΚΚΕ και τη δράση του. Δεκάδες φορές μπήκε μπροστά μου το δίλημμα: Να ζω προδίδοντας τις πεποιθήσεις μου, την ιδεολογία μου, είτε να πεθάνω, παραμένοντας πιστός σ’ αυτές. Πάντοτε προτίμησα το δεύτερο δρόμο και σήμερα τον ξαναδιαλέγω».
1917 Αρχίζουν στο Μπρεστ – Λιτόβσκ οι διαπραγματεύσεις για ειρήνη ανάμεσα στην επαναστατική κυβέρνηση της Ρωσίας και τη Γερμανία.
1920 Συνέρχεται το 8ο Πανρωσικό Συνέδριο των Σοβιέτ (22 – 29/12/1920), το οποίο, μεταξύ άλλων, ενέκρινε το σχέδιο εξηλεκτρισμού της σοβιετικής Ρωσίας («ΓΚΟΕΛΡΟ»).
1930 Διακόσιοι ανάπηροι και χήρες πολέμου διαδηλώνουν στο Πτι-Παλαί στην Αθήνα, ζητώντας αύξηση του δώρου εορτών. Η Αστυνομία φράζει το δρόμο τους και ακολουθεί συμπλοκή, κατά την οποία 20 διαδηλωτές τραυματίστηκαν και 15 συνελήφθησαν.
1942 Απεργία πραγματοποιείται στην Αθήνα και τον Πειραιά. Πάνω από 40.000 λαού διαδηλώνουν με συνθήματα «Ψωμί», «Συσσίτια», «Κάτω η τρομοκρατία». Στις σφοδρές συγκρούσεις με τις δυνάμεις κατοχής ο λαός της Αθήνας και του Πειραιά δίνει τον πρώτο νεκρό των διαδηλώσεων, τον κομμουνιστή φοιτητή Μήτσο Κωνσταντινίδη. Τελικά, θα γίνουν δεκτά μια σειρά από αιτήματα των απεργών.
1944 Με την υποστήριξη του βρετανικού στόλου αποβιβάστηκε στη Δραπετσώνα η 5η Ινδική Ταξιαρχία. Καθηλώνεται, όμως, αμέσως στις προκυμαίες από την ορμητική επιχείρηση του ΕΛΑΣ εναντίον της. Ο ΕΛΑΣ κατάφερε επίσης να αποκρούσει τις επιθέσεις στου Ψυρρή και τους Αμπελόκηπους, ενώ περιέσφιξε τον κλοιό γύρω από την Ομόνοια. Οι Βρετανοί προωθήθηκαν σε Βοτανικό, Πετράλωνα και Ν. Σμύρνη.
1944 Συγκροτείται το πρώτο σώμα του βιετναμέζικου απελευθερωτικού στρατού.
1954 Ανακοινώνεται η ίδρυση της «Νέας ΓΣΕΕ», πρωτεργάτης της οποίας ήταν ο Ε. Γονής, υπουργός Εργασίας στην κυβέρνηση Παπάγου.